Jozef Vercammen

© IvDVariatie

 

Reactie plaatsen

Reacties

Corinne Munne
11 jaar geleden

Ik kende Josef als "de Melkman". Hij bracht trouw elke morgen melk voor de meisjes voor de ochtendpauze. Een vriendelijke, dove man! De meisjesschool uit de jaren 60 is later omgedoopt tot Dr. Van Udenschool. In de jaren 90 is dat plat voor de zogenaamde sociowoningen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Frans. Nog ik kan niet iets achterlaten. Vroeger toen ik op de kleine speeplaats onder de leiding Br Fraternus zag ik door het raam van de oude leerlingen eetzaal en zeide ik dag opa en lacht elkaar. Br Fraternus zag mij dat kreeg ik de straf in de hoek met de pakslaag en geschopt. Br Fraternus maakte zich het gebaren naar de kleine jongens datvde oude leerlingen zijn helemaal gek en mochten niemand met ze in contakt nemen en ook niet goede dag wensen. En dan komt de automatisch vanzelf dat de kleine jongens begonnen hun bespottelijk woorden tegen de oude leerlingen. Br Fraternus wist dat doet hij helemaal niets, maar in contakt nemen kregen ze straf. Br Radelphus kwam op de kleine speelplaats die hij lette er niet op zoas als Br Fraternus. Hij was altijd zijn liefdewerk voor de kleine jongens. Somminge oude leerlimgen hebben het klachten ingediend die wordt helemaal niets geholpen. Toen ik naar de grote speelplaats ben overgegaan. Dat Br Theobertus heeft ook hetzelfde gezegd als Br Fraternus en zeide Br Theobertus dat als wie met de oude leerling in contakt heeft gehad en krijgt zware straf in de hoek, maar iets anders als de jongen op de oude leerling heeft bespoten en kwam de oude leerling het klacht indienen met Br Theobertus en dan Krijgt de jongen de straf in de hoek. Later vertelde Br Theobertus mij dat hier op ivd zeer fout dat het was verboden met de oude leerlingen in contakt houden. OO. Ik begreep het goed en zeide ik.dat op ivd worden alles gedwongen dat de Broeders moesten aan zijn overste gehoorzamen. Zolas het vergelijking dat Br Theobertus als de solaat en Br Overste Cheophas als de kaptein dat als niet zo dan moest een van tweee er uit zijn. Zo gekke gebeurde was op ivd van alles wat het mag of niet mag die door ivd heeft geregeld. Groot pech voor de dove jongens. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Frans van Rijn. Ib ben zeer benieuwd hoe vindt je er van het geleerde van de oude leerlingen op ivd van de handalfabeth dat vond je wel gemakkelijk en vraag ik je of je ook het gebarentaal van de oude leerlingen kunt volgen? oj dat geloof ik van wel hoor! Eerlijk gezegd dat ik bij de oude leerlingen op ivd heel veel in contakt heb gehad dat vond het gebarentaal was zeer prachtig en verstaanbaar. De oude Leerlingen hebben van het gebarentaal geleerd door ivd van Br Cesarius, Br Corsinus en paar enige Broeders. Zoals Directeur J V Overbeek, Mhr v Uden, Mhr v Lierop en enige priesters op ivd kwamen dat ze hebben ook het gebarentaal en handalfbeth geleerd door Br Cesarius, Br Corsinus en Zuster Cornelia en Zr Borgia. en ik heb de komende vanzelfdoor mijn ogen van de oude leerlingen het gebarentaal en alfabeth afgezien en nu heden nog mijn geheugen van het gebarentaal en vingerspellingen steeds goed. ik vond wel erg verschrikkelijk dat de dove jongens op ivd moesten van de oude leerlingen geheel vandaan, dat ze mochten helemaal niet in contakt met de oude leerlingen. als wie het doet en kreeg het straf in de hoek of de pakslag.. ik ben helemaal niet mee eens van de Broeders, Priesters en Zusters dat ze hadden totaal streng verboden ingesteld dat de dove jongens en meisjes mochten niet met de heren en dames oude leerlingen in contakt nemen. nu weet iedereen als vader en moeder hun kinderen die groter worden dat gingen ze trouwen met 2 of 4 of 6 kinderen.. vader en moeder worden zeer leuke opa en oma dat ze vinden altijd groot plezier met de kleinkinderen in contakt nemen voor de praatjes of stuk spelen of samen poosje wandelen enz. dat ik vind zeer geweldig prachtig. En dan op ivd de oude leerlingen mochten helemaal niets en leefden ze hun eigen weg verder niets. Dat was zeer onrechtvaardig en schandelijk.
Zo ja de oude leelingen hebben van hun hele leven van de Broeders geheel opzij gezet. dat kan ik helemaal niet verdragen, daarom ik kwam het weekend bezoek bij de oude leerlingen voor de goede kans heb gegeven voor de contakt mogelijk te blijven. Maar ik kreeg wel meermalen opdonderen van Br Overste Lotharius dat hij heeft mijn bevel gegeven dat ik van de oude leerlingen geheel afstand moest blijven. dat deed ik het woorden van Br Overste Lotharius naar mijn in oor en andere oor er uit. dat willen zeggen ik luister hem helemaal niets. De oude leerlingen J v Heeswijk, J Bongaerts, W Smulders, Hr Nales, J v Iersel, J Rosmalen en enige leerlingen, dat vind ik van ze zijn toch goed geheugen en normaal mensen. Waarom moesten ze afhankelijk leven op ivd??? Zeg Frans je hebt wel altijd goed in contakt met Jan v Heeswijk gehad en ook W Smulders en anderen. dus was helemaal geen probleem doch houdt je in stiekum met de oude leerlingen in contakt gehad. dat wist je dat het niet mocht. Natuurlijk je bent geheel vrij wat je wilt en de oude leerlingen leven hun als de mensen, zoals de jongens en Broeders ook hetzelfde mensen. voor mij zeer onbegrijpelijk van het kloosterlingen op ivd hebben anders gedachten met zonder de naastenliefde voor de oude leerlingen. NU alle oude leerlingen op ivd rusten in het graf op het ivd kerkhof en verdienen ze voor in dubbele eeuwig gelukkig in het hemelse paradijs dat de oude leerlingen hebben hun meegemaakt van hun zware offers op ivd in het lange jaren. God loont ze voor de eeuwigheid. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Hallo Rene - Net zoals jij ken ik Jozef heel goed. heb hem in mijn 12 jarige inwoning in het I.v.D. als een zeer blijmoedige persoon gekend. Altijd als hij met de jeugd in contact wou komen was hij een prettige, plezierige, vrolijke en vrome persoon. Nooit heb ik hem andersom gezien. Maar van de broeders mochten wij toen geen contact opnemen met de oudleerlingen, dat kwam omdat die oudleerlingen alleen maar gebaren maakten en voor de jeugd was dat verboden. Gelukkig kon ik in mijn tijd toen ik leerling was van de typografie contact opnemen met de oud leerlingen. heb stiekum het handalfabeth geleerd en toen ging het wat gemakkelijker. Maar veel bewondering heb ik wel gehad met de oud-leerlingen van het I.v.D. jammer genoeg niet van de dames-oud-leerlingen, alleen van Ilse Brendth, die goede tekeningen kon maken voor het werk van A. van Uden. Frans

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Toen Jozef van zijn 34 jarige leeftijd kwam in huize H. Francius van Assissie kwam terecht. kon hij helemaal niet praten, lezen,schrijven enzv. Behalve zijn het geweten dat ging het goed van de tijd opstaan, eten, drinken, werken, slapen, wandelen,enzv. Toen het was zeer geluk dat Mhr v Uden op 8 Januari 1938 wordt benoemdt tot de priesterleraar van ivd. En dan de priester rector van ten huize Assissie kende Mhr v Uden heel goed en komt vanzelf de automatisch in contakt hebben gehad en vertelde de rector dat hier is een man die kon niet praten, lezen, schrijven die hij hoort helemaal niet wat hem roept of spreken. Mhr v Uden heeft Jozef voor de eerste kennis gemaakt en verder op ivd wordt overgelegd en geregeld dat Jozef Vercammen in dit jaar 1938 op ivd opgenomen als de oude leerlingen. Br Cesarius heeft hem in de enige jaren onderwezen van het gebarentaal, lezen en schrijven en goddienst. later ging Jozef wel goed zelfstandig van zijn het werk. ik ken hem heel goed toen ik in 1940 op ivd in de kleermakerij heb ik met Jozef Vercammen samen in contakt gehad en geleerd over de controle in boven de slaapzaal van de jongens hun kleding. de kwijt van de knopen, of wat iets stuk wordt het kleding naar de kleermakerij gebracht voor de reparatie, nadien wordt terug naar hetzelfde plaats gebracht.
hij deed ook naar de schoenen laten poesten met zeer mooie glimmende. hij was zeer proper en netjes man. zo ja ik kwam altijd zo vaak met Jozef voor het gezelscchap babbelen dus niet elkaar praten alleen samen met het gebaren woorden. verder het jaren ging voorbij maakte hij altijd goed en volle tevredenheid en dolgelukkig op ivd tot zijn de dood. dat heeft heel mooie meegenomen door Mhr v Uden. en van mij het leven voor Jozef steunen. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Diana en Willem. Onderaan schreef ik dat ik (geloog) dus niet gelogen dat had bedoeld ik geloof Jozef van mij hele leven. sorry dat ik iets stom heb gemaakt. oke!!! Rene van der Veen.

Diana en willem
12 jaar geleden

Hallo Rene van der Veen,
Heel jammer dat de ouders van Jozef veel te weinig over doofheid wisten. Ze wisten toen ook niet hoe ze met hem moesten communiceren. Ze vonden het echt heel moeilijk, want ze wisten ook niet hoe ze met hem moesten omgaan. Jozef was zeker laatbloeier. Maar hij kon nis aan doen. Toen hij ouder werd, ging hij eindelijk iets leren. Toch?
Jij kende hem vrij goed. Of andersom. Hij kon jou altijd vertrouwen,want je kwam bij hem vaak praten. Hij was een soort broer van jou, toch??

Diana en willem

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Goede vraag van jou . Jozef Vercammen kon helemaal niet praten, maar zijn het verstand was heel goed met het gebarentaal. als hij van zijn leeftijd jonger op ivd kwam zou hij wel waarschijnelijk kunt leren praten, dat was zeer erg jammer dat zijn ouders hebben het gedachten hoe moest hun zoon Jozef doen waar moest hij daar het leven, leren, werken enzv. dus ze weten geen raad daarom wordt Jozef naar ten huize H. Francicus van Assissie te Udenhout overgebracht en zijn zusje was ook doofstom die ze was opgenomen op ivd in 1916 op 25 Juli t/m 14 Mei 1918 zo heel korte jaren. welke reden heeft ze dat weet ik voorlopig niet. Zeg Diana je denkt dat Jozef met zonder het geloof waarschijnelijk erg eenzaam heeft geleefd. Ja hoor! Jozef leefde op ivd nog altijd eenzaam met zonder of heel weinig in contakt met de oude leerlingen en de Broeders. voor iedereen kunnen niet begrijpen zoals ik ook dat Jozef was altijd volop tevreden met zonder klachten. Een ding dat kunt het gebeuren toen Jozef in zijn slaapdroom de vision van Maria dat Jozef bidt met de rozenkrans en praat hij het weesgegroet samen met Maria. Niemand weet dat of wel misschien de slaapkamer met de volle licht van de vision Maria in de slaapkamer van Jozef in zijn slaapdroom veranderd Jozef van de doofheid naar het horende sprak hij van zijn gebedje.tot aan Maria. Het lijkt wel op een merkwaardig wonder. ik geloog Jozef van mijn hele leven dat ik 13 jaar lang met hem in contakt heb gehad. ik kan goed best begrijpen dat jullie zouden graag met Jozef Leren kennen. toch een beetje geluk de bovendien stond de foto van Jozef Vercammen en kunt je hem zien. graag gedaan! wat ik heel veel over Jozef Vercammen van zijn het leven heb geschreven. Veel succus van het lezen. Rene van der Veen.

Diana en willem
12 jaar geleden

Hallo Hettie en Rene van der Veen,
Ik ken uw neef van vroeger heel goed want hij was altijd vriendelijk Rene, ik vind verhalen van Jozelf erg mooi en bijzonder. Jozef was zeer gelukkig want hij had een kostbaar geloof gekregen, Rene. Zonder geloof was Jozef waarschijnlijk erg eenzaam of vaak alleen, denk ik. Toch, rene?? Hij kon werkelijk niet praten met anderen, maar Jozef kon in zijn droom met Maria praten. ik vond het erg bijzonder. Ik wou dat ik hem kon leren kennen. Jammer dat ik hem niet kon leren kennen. Dank je wel dat jij heel veel over Jozef kon schrijven.

Diana en willem

Jan Keizer
12 jaar geleden

Beste kijkers en lezers

Tientallen oudere doven ten onrechte in paychiatrische instellingen

In het jaar 2004 kwam men er achter dat tientallen oudere doven ten onrechte jarenlang in psychiatrische instellingen hebben gezeten.
In veel gevallen is nooit ontdekt dat ze doof zijn. Velen zijn hierdoor met hoge doses medicijnen jarenlang weggestopt in een inrichting. Het gaat om enkele honderden mensen.

Team van deskundigen
De doven hebben tientallen jaren doorgebracht tussen psychiatrische patiënten. Op dit moment is er een team van deskundigen samengesteld dat deze mensen opspoort. Vijf van hen zijn inmiddels getraceerd en overgebracht naar het ‘gewone’ verzorgingstehuis ‘De Gelderse Roos’ in Ede.

35 jaar in instelling
Verslaggever Frank du Mosch ontmoet twee van hen: de heer Smal zat voor 35 jaar in een psychiatrische instelling. Jarenlang had niemand in de gaten waarom hij niet reageerde als er tegen hem gesproken werd. Nu bloeit hij eindelijk op.

Leven is verwoest
Jaap Vollema (75) verbleef 42 jaar in een soortgelijke instelling. “Het is in feite een leven dat verwoest is,” vertelt sociaal geriater Fritschy. Hij is één van de leden van het consulententeam dat de doven opspoort.
In de war
“Dertig jaar geleden wist men niet goed wat doofheid precies was. Er waren veel misverstanden, de kans op een verkeerde diagnose was groot.” Doordat de doven jarenlang omgingen met psychiatrische patiënten en zware medicijnen kregen voorgeschreven geloofden familie en verplegers na verloop van tijd ook dat de dove in de war was.

Vroeger vooral in Den Haag en omgeving woonden enkele rijke ouders met doofstomme kinderen. Sommige ouders wisten geen raad met gehandicapte kind. Uit schaamte- en schuldgevoel brachten ze hem of haar naar psychiatrische inrichting. Voor hen was toen goedkope manier en hoefden ze geen last te dragen en de inrichting kreeg van ze geld voor verblijfkosten. Zo bleven arme stakkers jarenlang verstoken van de maatschappij. Geen contacten met familileden of vrienden! Niemand mocht hierover praten, zelfs de personeelsleden van een inrichting hadden zwijgplicht. Jarenlang eenzaam in een kamer en regelmatig volgestopt met zware medicijnen! Ongeloofelijk wat ze allemaal hadden gedaan!

Jan Keizer
Jan Keizer
12 jaar geleden

Hallo Marina
ik heb vandaag IvD-jaarverslag 1948 gelezen: Jozef Vercammen is op 13 febr. 1904 geboren en opgenomen op 14 dec. 1938. Dus toen hij 34 jaar oud was, ging hij naar IvD in St. Michielsgestel. Zijn woonplaats was Udenhout. Zoals Rene al eerder heeft geschreven dat hij in het gesticht in Udenhout had gewoond. Natuurlijk vraag ik me af wat voor het gesticht is. Uit verhalen van Rene had Jozef wel geluk gehad dat hij op IvD mocht werken en wonen!

Jan Keizer

Marina de Werdt van Diessen
12 jaar geleden

Hallo Marina
Zo, zo, ben je lekker druk bezig met zoeken naar oude spullen!
Wel interessant dat ik nooit geweten had dat zusje van Jozef twee jaar op IvD gezeten heeft.
Verder nog veel succes met je speurwerk! Ik hoor wel van je en doe het rustig aan!
met vriendelijke groeten van Jan Keizer

Marina de Werdt van Diessen
12 jaar geleden

Beste Jan
Hier even een berichtje. wij zijn aan het zoeken geweest.Op internet en boven tussen mijn spullen. Ik heb diverse kaarten en foto's die ik van Jozef gekregen heb. Ook ben ik nog aan het zoeken tussen de familiefoto's. Ik weet zeker dat er een is van bij ons thuis aan de tafel. Jozef samen met mijn ouders. Maar toen mijn moeder stierf heb ik alle foto's verdeeld over broers en zussen, maar hier ga ik nog achteraan. We dit al gevonden. Bij Jozef in het gezin hadden ze 5 kinderen, waaronder ook een zusje van hem die van 25 juli 1916 t/m 14 mei 1918 ook in St. Michielsghestel is geweest. Zo hebben wij ook al de grootouders van Jozef nu uitgezocht en weet ik in welke lijn mijn grootmoeder zit. Ik zoek nog verder en ga bij mijn oom langs. Dan hoor je nog meer.
Marina

Jan Keizer
12 jaar geleden

Beste Marina van Diessen
Bedankt voor uw bericht en vind ik interessant wat u hierover geschreven hebt over uw vader, de neef van Jozef Vercammen. Broer van hem leeft nog. Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar zijn verhalen over Jozef Vercammen. Misschien heeft hij nog foto´s van vroeger van hem. Zo ja? Kunt u ze naar mij sturen en zal ik ze plaatsen. Zo nee? Dan zijn we erg benieuwd naar zijn verhalen over hem. Dat is ook goed!
Dan zijn we u erg dankbaar voor uw medewerking!

Jan Keizer

Marina de Werdt van Diessen.
12 jaar geleden

Hallo Jan Keizer.
Ik ben een zus van Hettie van Diessen. Onze vader, de neef van Jozef Vercammen is al 27 jaar geleden overleden. Maar een broer leeft er nog van. Ik ben de enigste die er nog contact mee heeft. Ik wil hem binnenkort nog eens opzoeken en dan zal ik hem vragen wat hij nog weet van Jozef. Hierna zal ik u erover berichten. Met vriendelijke groet. Marina

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Hallo Hettie van Diessen, heel leuk dat je hierop hebt gereageerd op deze log over Josef Vercammen. Ik was zelf ook oud-leerling van het instituut voor doven in St. Michielsgestel van 1942 tot en met 1955. Dus ik kende Josef Vercammen heel goed en hij kwam in 1938 tot aan zijn overlijden in 1994. De religieuze die naast Josef stond op de foto was Zuster Gertrude. Josef was zolang hij op het instituut was geweest een heel geliefd persoon en iedereen mocht hem heel graag. Ik wist dat Josef kon lezen en schrijven maar zijn stemband ontbrak. Josef was de laatste der mohikanen wat echt ,doofstomme' betrof. Tegenwoordig kunnen veel doven goed spreken.
Josef was de neef van jou vader en mijn vraag voor jou is waar Josef en zijn hele familie oorspronkelijk vandaan kwam vóórdat hij naar ,Huize Assissie' was gebracht door de schamende ouders. Had Josef in die tijd ook broers en zusters en zou je vader het nu misschien wel of niet meer weten of misschien al niet meer in leven zou ik maar denken. Je telefoonnr. onder je naam was niet nodig geweest want deze site wordt meestal door doven geschreven en gereageerd.
Er waren heel wat verhalen geschreven over Josef, zoals hierboven Rene van der Veen(83) had geschreven.

Jan Jonkman

Hettie van Diessen
12 jaar geleden

Vervolg: de foto van Jozef met de vrouw is gemaakt op het doofstommeminstituut te St. Michielsgestel. Zij was een religeuze, daar inwonend en verzorgde Jozef tot aan zijn overlijden. Haar naam ben ik vergeten.

Hettie van Diessen

Hettie van Diessen
12 jaar geleden

JOZEF WAS EEN NEEF VAN MIJN VADER. HIJ HEEFT ONS ALS KIND VERTELD DAT JOZEF DOOR ZIJN OUDERS NAAR HUIZE ASSISIE IS GEBRACHT OMDAT ZIJ ZICH SCHAAMDEN, WANT ZIJ DACHTEN DAT HIJ GEESTELIJK NIET GOED WAS. LATER BLEEK DAT HIJ DOOFSTOM WAS EN IS HIJ NAAR HET DOOFSTOMMENINSTITUUT GEGAAN.
JOZEF KON GOED LEZEN EN SCHRIJVEN. WIJ CORRESPONDEERDEN VEEL MET HEM.

Hettie van Diessen

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Jan Keizer. Zo ja dat deed Jozef Vercammen altijd graag voor hem zeer groot plezier en hij was zeer nauwkeurig van het werk aan de schoenen zo mooi en glimmende heeft gepoest en ook naar het kleding van de jongens ook hetzelfde zeer nauwkeurig met zonder nagelaten als de kleding stuk was dat moest gerepareerd worden. Hij was zeer proper leerling met altijd de nette kleding en schoeisel. In de eetzaal van de oude leerlingen houdt hij zo erg nette bord met mes, vork, lepel altijd hedl precies op de tafel wordt gelegd met zonder de schuin of omdraaien. Voor het eten bidt hij zeer erg vrom en zijn ogen dicht met ziijn langzaam aandacht aan God dat hij de maaltijd heeft gegeven. Na het eten ruimt hij altijd zelf met zonder nalaat. En dan zijn kamer in elke dag de bed opmaken en afstoffen en grond schoon gemaakt met de veger en dweilen. Ik vraag wie heeft hem gezien hoe hij de elke dag wat heeft gedaan.? Eerlijk gezegd dat er bijna niemand heeft gezien. Hij leefde op ivd nog altijd eenvoudig en blijde gezicht voor de iedereen. Jozef Vercammen dat hij op ivd in vele jaren helemaal niet voor niets heeft geleefd en gewerkt. Dat hij was nog altijd met 100 % goed en tevreden. Ik geloof dat de sommige Broeders zijn jaloers op hem dat ze niet goed op ivd kunnen omgaan met de dove leerlingen. Zoals Br Corsinus heeft nooit gezegd of gesproken met Jozef Vercammen over wat hij voor hem ook heeft gedaan. Br Corsinus zat van af en toe altijd in zijn kamer en elke avond om half 8 tot Kwart over 9 met een paar oude leerlingen de kaarten (jokeren) en met zonder het woorden heeft gesproken. Dat was zeer onaangenaam als de vader van de oude leerlingen en later Br Beatus de opvolger van hem in het korte tijd daarna volgt de Br Ignatio dat hij heeft zeer goed voor de oude leerlingen gezorgd en geholpen en later op ivd wordt veranderd dat de oude leerlingen zijn geheel verdween en jozef bleef alleen ovetvdan verhuisd hij naar de huize martha pensioen met de oude dames leerlingen. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Rene van der Veen
Ik wist niet dat hij later is verhuisd naar Martha Pension gebouw. Nou had hij geluk gehad, anders was hij zo eenzaam en mocht wel dankbaar zijn dat hij daar zijn laatste jaren mocht slijten. Dat had hij zeker verdiend. Bijna 60 jaar met alle plezier op IvD gewoond.
Toen ik zes of zeven jaar was, stonden mijn zondagschoenen altijd glimmend in de kast! Bijna elke week ging Jozef naar alle kasten van de jongens in de slaapzaal om de schoenen te poetsen.
Later moesten de grote jongens hun schoenen zelf maar poetsen. In de afdak bij de deur naar garage ernaast stond een bergruimte met borstels en smeerpoets (bekende merk Erdal). Ik heb schoenenborstel nog steeds bewaard, ruim 50 jaar oud.
Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en kijkers. Zo erg leuke dat de bejaarde Jozef Vercammen heeft een goede vriend en gezelschap met Zuster Gertruida geleefd. Dat hoefde voor Jozef allen op ivd rondloopt zoals vroeger was hij altijd eenzaam. Toen de mannelijke oude leerlingen waren ingekromen door de strefgeval en Jozef was alleen de oudste van de oude leerlingen dat hij al 56 jaar lang op ivd heeft gewoond met zijn heel gelukkig. En dan voor hem de vrijheid van zijn leven mag ging verhuizen naar Martha pensioen bij de bejaarden dames. Voor hem vond ook het best goed en kunnen met de bejaarden dames verder gezellig omgaat zolang tot zijn leeftijd 90 jaar gaf hij de kostbaar ziel aan de geliefde God terug van zijn het geboorte tot met overleden. Ik weet altijd zeker dat Jozef heeft er nooit spijt gehad dat hij van het gesticht te Udenhout in 1938 door Mhr v Uden heeft gehaald en op ivd werd overgebracht en verblijft tot hij het einde van leven op 10 Pril 1990. En dan rust hij in het graf op ivd tot de wderoptanding van het leven op het einde van de wereld. Zijn ziel was nu zeer oprecht in de hemel van zijn god beloning van hem het leven op ivd heeft volbracht. Hij rust in vrede. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Jan Keizer zoja dat Jan Vercammen kan een piepkleine kerkboekje lezen dat die heeft hij zelf geschreven o dat wist je het niet. Toen ik de toevallig naar Jozef Vercammen in zijn kamertje binnen kwam zag ik dat hij aan het bezig op de boekje schrijven en zeide Jozef dat hij op de boekje schreef die wordt gebruikt in de kapel om de H Mis kunt te volgen. Hij schreef op de boekje over het geloof, hoop, liefde en berouw. Ook weesgegroetje, onze vader, twaalf artikelen, tien geboden en vijf geboden. En stukje gebed over de engelbewaarders, allezielen voor het overleden. Mariamaand in mei en oktober, Jozefmaand in maart. En nog meer over het geloof. Ik zeg dat Jozef Vercammen was zeer diepe gelovige man en in zijn kamertje maakte hij elke dag versierd met bloemen aan het Mariabeeld en Jozefbeeld. Misschien zou je mij iets vragen waar kwam de bloemen vandaan? Ja de bloemen dat Jozef het mooiste bloemen waar op de weide, gracht ging plukken en zeide hij dat de bloemen heeft door God geschapen dus mag het gebruiken voor de versieringen. Zeg Jan wat vindt je er van? Nou dat ik ben wel verbaasd en gaf Jozef Vercammen zeer groot gelijk. Ik heb door mijn ogen heel veel gezien en bewonderd over het leven van Jozef Vercammen. Zijn geloof dat heeft geleerd en onderwezen door Br Cesarius. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Rene van der Veen
Je hebt wel geluk gehad dat ik je prachtige verhalen opgeslagen hebt.
Ik ken Jozef Vercammen heel goed, heel zachtaardige mannetje. Hij stond bekend als trouwe kerkganger, want ik zag hem haast elke dag verschijnen in de kapel (zijkapel) en daar nam hij altijd vaste plek en nam bovendien piepkleine kerkboekje mee. Nu vraag ik aan jou: Kon hij wel lezen of niet???
Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Oo mijn boven wonder dat het verhaal over Jozef Vercammen terug op de site dat ik heb geschreven. Zo erg mooi en voor mij zeer warm hart van mijn grote liefdewerk. Van mijn harte dank. zoals hij in het lange jaren op het instituut heeft gewoond met zijn volle teveredenheid met zonder klachten. Hij was zeer buitengewoon rustig man en zo erg vriendelijk voor iedereen en maakt hij het gebarentaal met zijn zeer zachte handen. Als wie hem vraagt , doet hij altijd graag met zijn zachte antwoordt met het gebarentaal. Zijn het werk heeft hij nooit achtergelaten en op Zondags nog altijd als het mooi weer maakt hij zich zelf lekker genieten van de lange wandelen naar het verschillende stad en dorp. S avonds zat hij in zijn kamertje aan de tafel nog altijd op papieren schrijven wat hij de dag heeft gedaan en geleefd. Zoo heel aardig man en goede dove leerling op het instituut. Mag ik nu zeggen dat ik ben wel echt jaloers op hem dat hij is zeer gelukkig daarvor ben ik ook gelukkig met hem in het vele jaren op het instituut heb meeleefd en gesteund. Nu ik aan het buurt van mijn leeftijd straks 84 jaar dan zal wel in het binnenkort weer hem zal ontmoeten in het paradijs. Dus maar afwachten en eerlijk gezegd dat ik nog enige jaren wil blijven leven op de aarde van mijn goed gezondheid. Ik ken Jozef Vercammen heel goed dat hij nu in het paradijs wacht hij ook volle geduld op mij dat Jozef heeft op ivd zelf geleerd over zijn leven en vrome man met het gebed aan trouwe Maria en Jozef van zijn heilige patroon en bijzonder aan het geliefde Jezus. Nu ik zie de bovenstaande de foto van Jozef Vercammen dat kan ik hem nooit vergeten. Zo vreugde van mijn leven. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Nu het laatste verhaal over de nieuwe leven van Jozef Vercammen. Nou de voriige verhaal was zeer mooi en dan Jozef was aan het bezig op de papieren schrijven over de feestdag van Maria op welke dag viert Jozef in de dagelijse dagen als zondag voor de aandacht aan Maria. Tenzij de gehoorzaam met het gewoon ging werken. Hij vroeg mij of wil ik met hem kom vertellen over de de verschijning van Maria aan 3 Kinderen. Ik zeide het is goed en zat ik de urenlang op de stoel met Jozef laten vertellen over de maria verschijningen aan 3 kinderen de genoemde 11 jarige Francisico en zijn zusje 10 jarige Jancintha en hun nicht 10 jarige Lucia. 2 van 3 kinderen zijn eerder overleden en Lucia leeft nu nog op haar leeftijd 45 jaar woont in het klooster als de Zuster. Ze hebben de boodschap van Maria gekregen. Die gaat over zo mogelijk bidden met de Rozenkrans voor 1e de eindigen van de oorlogjaren, 2e voor Rusland om te bekeren en komt de vrede op aarde en 3e voor de priesters en ook H. Vader Paus. Op de 6e verschijning van Maria de zonwonder dat het lucht was geheel bewolkt en lost zo snel op , scheen de zon met de gekleurde bewegeningen als de dansen in het lucht. De aanwezig mensen schroken erg van en de knielden bidden met de rozenkrans. Jozef vondt het heel mooi en wou graag daar aanwezig zijn. O zeide ik dat je toen 13 jaar oud was. Toen ik uit de kamer van Jozef weg, schreef Jozef nog veel meer over zijn trouwe Maria . Hij voelde zich zelf dat het leven nu anders dan de vorige. Dat kan wel gebeuren door de genade van Maria in zijn hart die brengt Jozef het leven heel gelukkig. Hij toonde mij het massa papieren wat hij ervover heeft geschreven. Hij was zeer volle aandacht aan Maria. Op elke zondags na de Hoogmis als het mooi weer ging hij wandelen naar de verschillende staden en dorpen totaal mintens 50 kilometers (return) heeft afgelegd. Van hem de bezienwaardig van het natuur schreef hij altijd op de papier. Toen Jozef zijn leeftijd iets hoger 5f3 jaar rekent op de urentijd nodig van het opgemak wandelen, maar hij wou de hoogmis niet achterlaten en vroeg aan mij of dat mag dat hij na de ochtendmis en ontbijt ging wandelen? Ik antwoordt dat mag wel,doet helemaal geen kwaad. En vroeg jozef ook aan Br Corsinus. Dat wordt niet toegestaan en moest het gewoon naarvde hoogmis bijwonen. Ik ben helemaal niet mee eens en zeide ik tegen Br Corsinus. Bent je wel of niet tevreden dat Jozef de elke dag in de kapel was aanwezig? Antwoordt ja zeer tevreden, nou laat Jozef het gewoon lekker wandelen. Het was goed zeide Br Corsinus. Hij was niet geliefde en behulpzaam broeder als de vader van de oude leerlingen. Toen zijn ziekte van de klachten aan zijn benen wordt gedwongen naar de ziekenkamer bij de Broederhuis te Maastricht. Zijn plaatsvervangende is Br Beatus in het korte tijd heeft neergelegd de reden van zijn gezondheid en dan de nieuwe plaatsvervanger Br Ignatio (Ignatius). Hij wa zeer geliefde, beminde en behulpzaam broeder. Voor Jozef was goed en gelukkig door de steun van Br Ignatio. In november 1958 neem ik hetvafscheid van het weekend bezoek op ivd. Jozef was diepe teleurgesteld en begreep ik hem goed en zei ik hem . Weest blij zijn dat Maria staat nog altijd bij je in hele leven op ivd en beloof ik dat ik de regelmatig kom op bezoek.de ingekrompen van de oude leerlingen stond Jozef het laatste oude leerling wordt verhuisd naar martha pension, daar leefde toch goed en kreeg hij het gezelschap van Zuster Gertruide. Zo heerlijk en mooie leven van Jozef. Zijn leeftijd 89 jaar voelde hij dat zal in het binnenkort van zijn leven eindigen. En zeide hij dat hij was helemaal niet bang voor de dood en verlangt om Maria zo mogelijk de zielzaliger van jozef komen halen naar de hemel. Hij bidt tot zijn patroon H. Jozef de patroon van de zalig dood. Zijn leven op ivd is geheel volbracht, daarna op zijn 90 jarige leeftijd gaf zijn de ziel aan H. Maagd Maria voor de eeuwigheid in de hemel. En begraaft op het kerkhof van ivd dat ik ben daar aanwezig bij het graf van Jozef, bid ik voor de zielzaliger van jozef voor de uitdankbaarheid van het leven op ivd in totaal 56 jaar. Zijn laatste leven heeft ook mij zeer hartelijk bedankt voor de naastenliefdeven steunen in de periodejaren 1945 t/ m 1958 zo erg fijn om van hem te horen en graag gedaan. Jozef was geboren op 13 Februari 1904 en overleed op 10 april 1994. Hij rust in vrede en bidt voor mij en voor de dovevleerlingen en bewoners van ivd. Dank jevwel Jozef Vercammen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hiermede het verhaal over het leven van Jozef Vercammen en voor mij wel zwaar op de site schrijven door mij het gevoel over wat Jozef Vercammen van de wonderlijk gebeurtenis heeft meegemaakt. ik noem dat Jozef Vercammen heeft de merkwaardig visioen van de Heilige Maagd Maria in zijn kamer gehad. OP de eerste plaats vertel ik nu uit mijn hart van goede wil op de site schrijven. De aanwezige dove leerlingen op ivd wisten heel goed dat Jozef de elke dag naar de kapel om H. Mis heeft bijgewoond en de H. Communie ontvangen, daarna ook de hoogmis en lof heeft bijgewoond met zonder een dag heeft nagelaten. hij bidt heel veel aan maria dat hij van haar erg van houden. Op de dag 12 Mei 1952 kwam ik bij de kamer van Joxef binnen,zag ik daar het beeld Maria met de versierd bloemen en gebrande kaarsje, dat ik vond erg mooi en zeide hij ja en vroeg hij mij, komaan bij mij aan de tafel naar de papier door Jozef heeft geschreven laten lezen. ik schrok erg van dat weet ik zelf goed dat klopt alles en precies, wat jozef schreef. Die gaat over de MORGEN 13 MEI 1952 IS HET FEEST DE VERSCHIJNING VAN DE HEILIGE MAAGD MARIA AAN DE DIEBARE 3 KINDEREN IN FATIMA (PORTUGAL) OP 13 MEI 1917. en ook over het feest van de Heilige Rozenkrans. IK begin mijn hele lichaam met volle kipvel en ogentranen en jozef bezorgd over mij. wat is er? ik antwoordt het was zeer geweldig prachtig en mooie papier en goed gedaan Jozef. Ik ben totaal stomverbaasd over hem en voor mij zeer onberijpelijk. En dan het volgende dag 13 Mei 1952 kwam ik in de kapel de H. Mis bijwoont en ging ik eerste naar het beeld Maria bidden voor Jozef voor hem zo mogelijk gelukkig op ivd blijven leven. Na de H.Mis vroeg Jozef mij of ik nog een keer bij hem in de kamer komt en zeide ik het is goed en moment moest ik iets boodschap doen. Nadien kwam ik bij Jozef kamer binnen, schrok ik erg van en zag naar het beeld Maria met extra bloemen versieren met extra kaarsjes. Ik begon met eigen zelf denken dat Jozef is zeer gelovig en vroom man. helaas Jozef zat op de stoel en vertelde hij mij over hem in de nachts van 12 Mei op 13 Mei 1952 onder zijn de slaapdroom, kreeg de kamertje met volle licht en de visioen van Maria bij hem in de kamer, zegt men Weest niet bang zijn. ik ben hemelse Maria. Jozef zeide Ave Maria, Ave Maria, Ave Maria, en bidt hij de weesgegroet en vroeg hij aan Maria. komt U mij halen naar de hemel? Maria antwoordt neen. Jozef blijft nog goed en gelukkig op ivd en nog vele jaren kom ik je halen. Jozef antwoordt dat is heel goed en dank u wel Maria. hij vertelde ook over heel mooie verbeelding Maria en erg vriendelijk en ook van zijn ouders (Vader en Moeder) waren er bij. Zijn moeder omhelsde Jozef en bidt voor jou en komt later bij in de hemel. ik begon de doodstil en heel sprakloos met hele lichaam de kipvel en ogentranen. Jozef zag dat ik niet goed uit en bent je ziek? Ik vraag of ik de werkelijkse ziek ben? Jozef zei Ja. door het bleekgezicht en doodstil met het woorden. O Jozef Sorry IK ben niet ziek. de reden van het gevoel de kipvel in mijn hele lichaam en tranen uit mijn ogen door mij het geloof en meeleven voor Jozef. Voor mij in het hoofd naar de raadsel wat Jozef in de slaapdroom met Maria en Ouders In Contakt heeft gehad. ik vroeg Jozef of je in de slaapdroom heeft met Maria en Ouders gesproken of gebaren ? Jozef antwoordt ja ik praat op mijn gebed de weesgegroet en ook wat heb gevraagd. ik snap er niks van dat jozef kan wel praten, maar nu op ivd kunt hij niet praten en in de slaapdroom wel. Dat kan wel het gebeuren, niemand weet dat maar wel misschien op de aarde anders dan in de hemel. Verder vroeg ik Jozef mag ik vrij vragen? Jozef zegt ja . IK vroeg Jozef heeft je aan iemand verteld van waarover je heeft meegemaakt? Neen zeide Jozef. ik heb hem een goede advies gegeven. Zwijgt maar goed tot je in het graf en blijft trouw bidden aan Maria. Zeg ik ook Maria komt voor jou van het leven op ivd zo mooi en fijn van het gebed voor mij en aan alle leerlingen en de bewoners van ivd. Zo ja zegt Jozef. ik bleef zwijgen en bleef veel over hem denken van mijn hele leven. IK denk nog steeds waarom op 13 Mei 1952 zo was het gebeurd op het zeldedag de verschijning van Maria aan 3 diebare kinderen en ook van te voren de extra versieringen voor maria in zijn kamer? Niemand weet dat en ik geloof Jozef Vercammen met 100 procent. Jozef zeide mij dat hij zal voor mij bidden voor de goede toekomst en antwoordt heel graag, toch ik ben nu heel gelukkig van mijn leven dank aan jozef. Nu begin ik mijn ogen tranen dat ik nu op site heb geschreven. Dus het volgende keer over verhaal van het nieuwe leven van Jozef in het vele jaren op ivd tot zijn de dood. Beste kijkers en Lezers van harte welkom voor de lezen en van harte dank voor de aandacht aan Jozef Vercammen. tot de volgende keer Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Bovendien het verhaal wat er gebeurd was dat vind ik niet leuk en voor mij was zeer teleurgesteld. En dan nog Gerard Bemboom en Hr Jan Rosmalen allebeiden zouden bijna uit ivd naar de plaatselijk internaten overgebracht door Mhr v Lierop. De reden van Gerard Bemboom dat hij te veel overal op ivd heeft gelopen naar de meisjesadfeling en andere wegen wat hij zoekt naar de vlinders en insekten. Gelukkig dat de directeur J v Overbeek heeft hem op ivd vastgehouden. En Hr J Rosmalen heeft te veel klachten ingediend over zijn zeer ontevreden van de maaltijd en andere dingen. Maar hij kan nooit zo maar uit ivd weggaan. Omdat de testament de naam van Hr J Rosmalen er op staat van zijn hele leven op ivd moeten blijven door het ondergetekende Mgr Terwindt de oude directeur van het oude Instituut. Het is geen vreemde geval. Mgr Terwindt de oude directeur van ivd noemt Hr J Rosmalen zijn achterneef dus hoort de familie bij . Verder schrijf ik het verhaal over Jozef Vercammen. Ik geloof dat hij is zeer gelukvogel, omdat Nhr v Uden op 8 Januari 1938 op ivd kwam als de priesterleraar (de opvolger van de wijlen Mhr v Haandel) als hij niet zo op ivd kwam, wat zou misschien Jozef Vercammen voor altijd in Huize Assisie te Udenhout. Goddank van de voorzieningheid. Het gebouw van Huize Assisie ontstaan in 1904 waaronder de congregatie der Broeders van H. Francisus van Assisie. Het dorp Udenhout ligt de ongeveer 18 km van het Dorp St Michielsgestel. Jozef was zo erg verheugd van zijn leven op ivd. Ik kwam na mij de afgemaakte school terug op ivd in 1945 ontmoet ik Jozef waren elkaar blij weerziens. Jozef herkende het goed en zeide hij dat ik met hem samen op de grote slaapzaal hebben meegewerkt naar de kleding van de jongens laten controleren. Die het kleding ontbreekt de knopen of wat anders dan moesten naar de kleermakerij brengen voor de reparatie. Ik antwoordt dat klopt alles en goed. Jozef werk aan zijn eigen zelf zo erg nauwkeurig en precies wat hij weet. Hij leeft als een kluizenaar zoals ik hem heeft gevraagd of hij je ouders goed kenden? Jozef antwoordt het is moeilijk om te herkennen. En dan je broers, zussen en familieleden? Ook hetzelfde niet. Ik ontfermde over hem dat vind ik heel erg en trots hem van mij de ogentranen. Toch Jozef leeft zeer gelukkig en glimlach met vriendelijk gebaar aan de iedereen. Hoe is het mogelijk dat ik zelf niet kan begrijpen. Als wie aan Jozef vraagt voor de hulp en antwoordt hij altijd ja ja ja en nooit nee nee nee . Wonder boven Wonder. Maar hij heeft wel gebrek van de contakt van Br cheophas overste, Br Lotharius, Br Gerinus, Br Aretas. Zo zegt Jozef mij dat hij zelf heeft gezien over mij de vreselijk mishandelingen van Br Aretas. Ik antwoordt ja dat klopt en praat er niet over, ik weet dat de enige jongens dachten dat Jozef Vercammen zo dikwijks in de kleermakerij zijn gekomen als de kleermaker . Neen hij is niet als de kleermaker en alleen het kledingen van de jongens naar de kleermakerij brengen en afhalen. Jozef maakt het gebaren zeer zacht en rustig met elkaar goed verstaan. Zo erg vriendelijk persoon tegenover de persoon. Hij heeft heel goed best gedaan onder het onderwijzen van Br Ceasarius. Zo makkelijk mijnheer en luistert zeer goed zegt Br Ceasarius mij dat hij was volle tevredenheid over Jozef. Op de avond ging hij naar de kamer waar de kelder van de boven schoenmakerij, zoals ik zelf van het gelegenheid weekend bezoek op ivd een kamer overnachten. Jozef zat op de stoel aan de tafel, schrijft hij altijd op papier met de goede zin. Hij schrijft over wat hij de dag heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld. Ik ben vanmorgen de boodschap voor Zuster Borgia overbrengen. En ook ik ben vanmorgen in de kapel de H. Mis bijgewoond en H. Communie heeft ontvangen. Hij laat de papieren aan mij om te lezen. Ik stond van te kijken en heb helemaal niet verwacht, dat jozef kan heel mooi schrijven en ook goed zinwoorden op papier schrijven. Zo blijft hij elke dagen op papier schrijven over wat hij de dag heeft gedaan en geleefd. Het lijkt wel op de dagboek. Hij is zeer vroom en bidt hij erg veel aan Maria en houdt heel veel aan Maria, Jezus en Jozef de bijzonder van zijn patroonnaam. En nu het volgende verhaal over de wonderlijk gebeurtenis van Jozef dat ik hele jaren heb verzwijdt en verwacht de lezers en kijkers hun tranen van de ogen en ook kipvel over het lichaam voelen zoals ik ook zelf heb gehad. Tot volgende keer Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hiermede schrijf ik het verhaal over het leven van Jozef Vercammen dat het afgelopen jaren in 1945 tot met 1958 heb ik met Jozef de steun en behulpzaam meegeleefd. Eerste plaats dat ik heb ook het verhaal (log 105) door Jan Jonkman gelezen, die klopt alles met 100 % juist. Ik bewonder over Jan jonkman dat hij de enige wisten wat hij heeft geschreven. Van harte dank Jan. Nu ik aan mijn het buurt het verhaal schrijven. Een ding was zeer onbegrijpelijk over hoe Jozef Vercammen in Huize Assisie terecht gekomen. Vraag ik maar af door zijn ouders? Of door de huisarts.? Of door de anderen.? Dus niemand weet het. Maar ik heb ook meegemaakt onder de periodejaren in 1945 tot met 1958 de tijdens weekend het bezoek op ivd bij de oude leerlingen. Wie kent de oude leerling dhr v Driessen de huiskenecht van ivd met samen J de Breughel en J de Koperberg. Op de zeker dag aan de gang de bovenlamp is defect die moet nieuwe lamp vervangt. Maar Br Placitntius durft niet aan het bezig met de hoge trap en wordt de dienstmeisje geroepen voor de defect lamp te verwisselen. Br Placintius houdt de trap vast en keek hij naar de boven ( onder de rok van de dienstmeisje) Foei! Foei! Foei! Toevallig zag de oude leerling Hr v Driessen het en schrok Br Placintius er van en zegt het niets.Maar deed hij met Zr Borgia en Mhr v Lierop in contakt met het gesprek.........wie weet het dat?. Later wordt de oude leerling Hr v Driessen naar Huize Voorburg te Vught overgebracht. Ik schrok erg van en ging ik bij hem in Huize Voorburg op het bezoek. Zo erg verbaasd dat Hr v Driessen maakt het goed en tevreden. Ik vroeg hem wist je waarom bent je hier gekomen? Hij antwoordt dat weet hij het goed en door Br Placintius heeft dat geregeld. O ik snap het goed en praat ik verder niet meer over. En tweede de oude leerling Jan de Breughel was aan het buurt dat hij wordt naar de internaat de orde van de Broeders der orde O.L.Vrouw van Lourdes te Dongen overgebracht door Mhr v Lierop. De welke reden weet ik dat, omdat Jan de Breughel bijna altijd naar de verliefd jongens heeft gekeken. Dat ik hem merrmalen heb gewaarschuwd. Het was jammer dat er gebeurd was.en derde de oude leerling Hr v Pol is gehuwd en heeft hij 7 gelievde kinderen. Toen zijn vrouw overleed en zijn 7 kinderen getrouwd. Hij leefde alleen in huis voelde hij helemaal geen opgemak van zijn leven. Tenslotte heeft hij aan de pastoor waar daar woont (vlakbij Nijmegen) verzocht om de brief te schrijven aan de directeur Jan v Overbeek. Pastoor heeft de brief geschreven en aan Hr v pol gegeven. Op zeker dag zondag kwam hij op ivd voor het gesprek bij de Directeur J v Overbeek. Het gezamelijk gesprek van Hr J v Pol met de directeur en Br Corsinus wordt gehouden in de spreekkamer. De bref die de pastoor heeft geschreven die wordt afgegeven, Maar Br Corsinus ontbreekt van het gesprek en ging even weg, haalde hij de grote boek wat er op staat van de genoemde leerlingen kijken, daarna keerde hij terug op de spreekkamer en zeide hij tot mijn spijt dat wordt Hr v Pol niet opgenomen. De reden dat hij er nooit de jaarelijkse retratie heeft bijgewoond. Het was zeer belachelijk van Br Corsinus. De Directeur J v Overbeek trok terug en zeer teleurgesteld. Br Corsinus was de erfelijk dwars van Mgr Terwint en Mgr Hermus. Hr v Pol wordt opgenomen in Huize Liefdegesticht te St Michielsgestel (het gebouw stond over de dommelburg) en vierde de leerling Piet Kuijelaars uit Breda. Hij is geheel doofstom dat kan niets praten, liplezen, schrijven. De onschuldige Piet door zijn ouders heeft vastgehouden. Toen ik de gehoordevertelde over hem weet ik het op de avond ging ik bij De inwonende piet (bij zijn zus) op bezoek en elkaar hebben overgelegd. Ik heb ze advies gegeven , Probeert maar het goed of Piet naar de school zou komt leren. Ik heb de afspraak gemaakt met de directeur J v Overbeek, onder de kerstvakantie in 1952 hebben ik , Piet, Ijn zus en haar echtgenoot met Br Corsinus gesproken, het valt erg tegen. Zo doet Br Corsinus erg koppig en zeide hij dat kan niet omdat voor piet veel achter voor de les volgen. Ik zei hem dus je kan niet zelf beslissen en moet eigenlijk de directeur J v Overbeek zelf beslissen. En dan Br corsinus zeide dat de directeur was niet thuis. Dat klopt het niet zoals ik heb hem afspraak gemaakt. Toch Br Corsinus stuurde ze uit ivd weg naar huis. Ik was erg woedend en zei ik hem dat je bent geen geliefde vader van de oude leerlingen. Br Corsinus was ook kwaad op mij en moest Rene niet overal meebemoeien. Ik zei o zo ik leef voor de oude leerlingen van mijn hart de liefde steunen en helpen. Br Corsinus loopt weg met zonder woorden. Dus bovendien over hoe is Jozef Vercammen in Huize Assisie terecht gekomen? Blijft het raadsel. Nu het volgende verhaal over het leven van Jozef Vercammen dat was zeer verwonderlijk gebeurtenis op ivd. Rene van der Veen.