104. Br. Epolonius en jongens

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en kijkers. De foto stond het geliefde Br Epolonius met 3 leerlingen die ze in Juli 1944 de leerlingdiploma als de schoenmaker hebben gehaald. alle 3 mijn klasgenoten in de periodejaar 1934 - 1944.
Br Epolonius zo heel bekende broeder met zijn het buitengewoon goede voorbeeld voor de jongens en ook voor de Broeders. Hij was geprofest op 8 December 1937 en over 2 dagen kwam hij op ivd. hij was de jongste van alle broeders. Hij was zeer goede en ervaring schoenmakerleraar. Rond in 1950 wordt Br Theocritus overgeplaatst naar Maastricht en kwam zijn opvloger Br Gulielmo en zo ook een jonge broeder. ik heb met hem wel gesproken, Eenmaal vroeg hij mij wat vindt je dat ik nu de broeder ben geworden? Ik lacht en antwoord zo gewoon. zoja mag ik vrij zeggen? ja antwoordt Br Gulielmo. ik zei wel het was jammer dat U nu de broeder bent geworden. Br Gulielmo lacht en vroeg waarom? ik antwoord nog een dat U bent zo knappe man en kunt beter gaat trouwen. Br Gulielmo keek er verbaasd op dat hij wel zelf heeft overgedacht. Later zei ik tot Br Gulielmo. het was goed dat je de roeping van God heeft gekregen.
Br Epolonius wordt overgenomen van Br Theocritus als het hoofd van de Schoenmakerij. Hij was wel eventjes streng, maar deed hij zeer goed kunt stimuleren op de jongens wat ze goed kunnen luisteren en leren om te werken. Als de jongen niet goed best doet en kreeg hij van Br Epolonius met zijn 2 zeer zachte handen naar op het hoofd van de jongen sjouwen van links naar rechts naar links naar rechts naar links. en dan luistert Br Epolonius de jongen niet zolang tot de jongen zelf opgeeft en spreekt hij met Br Epolonius dat ik zal nu goed best doen. en antwoordt Br Epolonius MOOI ZO!
In vrije tijd kwam Br Epolonius nog altijd op de speelplaats en speelzaal voor hem een goed doel met de jongens de gezellig bij elkaar praten. Veel jongens kwamen altijd graag met Br Epolonius luisteren. In 1939 wist hij dat de zieke jongens (T.B.C. ) totaal 15 naar de ziekenkamer op bed moesten komen rusten. Hij deed als de vrijwilliger voor de zieken zorgen en helpen, zoals ook voor mij heeft zeer prima verzorgd enn geholpen. Br Epolonius leefde op ivd niet voor hem zich zelf en hij gaf alles voor iedereen en zoals ook zo het gebeurde van Paul v d Merkhof dat Br Epolonius voor hem heel veel heeft gesteund en geleefd.
Hij rookt heel graag een goede sigaar en rookt het rustig.
Zijn hobby voor de postzegels dat ik elke weekend bezoek op ivd de postzegels voor hem heb meegebracht. Hij was zeer aardig en zachte broeder. Voor Br Epolonius heeft altijd groot plezier dat ik in Maastricht bij de Broederhuis met hem heb zo vaak heb ontmoet en gesproken.
Juist in 1987 voor Br Epolonius de 50 jarige jubileum van zijn werkzaam op ivd was en hetzelfde jaar kwamen de oud - leerlingen op ivd voor het afscheid van de alle Broeders hebben genomen. Br Epolonius verliet in 1987 van ivd naar de Broederhuis in Waalwijk. Voor hem viel het zwaar dat hij heeft erg gemist voor de jongens en leerlingen waaronder hij heeft in lange jaren veel plezier gewerkt, verzorgd en geholpen. Enige jaren later van zijn gezondheid vertrok hij van Waalwijk naar de Broederhuis In Maastricht en aldaar overleed hij zeer zacht.
wij de doven danken Br Eopolnius zeer van harte dat hij op ivd zo het buitengewoon als de geliefde broeder voor de jongens heeft meegeleefd en gedaan. Br Epolonius rust in vrede ! Rene van der Veen.

Jan Keizer
12 jaar geleden

Ik ken br. Epolonius heel goed, aardige man en wel erg fanatiek. Hij kon zijn leerlingen goed stimuleren om goed te kunnen leren bij schoenmakerij. Het woord opgeven heeft hij nog nooit gekend. Hij heeft een paar keer tegen mij gezegd: gewoon doorzetten en het lukt je wel!

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

De foto de geslaagde schoenmaker leerlingdiploma in 1944. Staande van links naar rechts. Pim Wouters ov. Piet Bankras ov. Jan Smeets ov. En Br Epolonius ov.
Ik zal het volgende keer hier opmsite schrijven.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb