32. Oude en nieuwe gemeentehuis


Oud gemeentehuis in St. Michielsgestel, wordt momenteel gebruikt door Kentalis.


Nieuwe gemeentehuis

©IvdVariatie

Reactie plaatsen

Reacties

marie Molenschot
11 jaar geleden

daar ben ik pas getrouwd op nieuwe gemeentehuis met mijn tweede man Jeroen molenschot, mooie gemeentehuis hoor, LIefs vna mij xxx

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Bovendien 2e foto het nieuwe Gemeentehuis, volgens van Jan Keizer vond hij helemaal niet mooi en afschuwelijk gebouw. ik geef hem wel gelijk dat vind ik eigenlijk ook niet zo erg fraai. het nieuwe Gemeentehuis hoort er niet bij in het dorp St Michielsgestel en wel geschikt in de moderen stad Almere. de 1e foto het oude gemeentehuis vond ik zeer mooi en ouderwets gebouw. ziet onder ingang stond gesloten hek met de ingang. In dit jaar 1950 de maand november in het donker kwam ik van de cafe 3 Zwaatjes naar het buiten, liep de weg naar het instituut. na de dommelburg kreeg ik de ingreep van de politie en samen naar de huis van Bewaring werden gebracht. ik zat in de cel op de bank en moest ik wachten voor de ondervragen. En dan kwam de wachtmeester nij mij, sprak hij mij sorry zei ik dat ben geheel doof. De wachtmeester vroeg mij hebt in de cafe te veel bier gedronken. Antwoorde ik helemaal niet. De wachtmeester zeide hoe komt dat je in de donker de slingerende op weg bent gelopen. O ja dat komt van mijn evenwicht door de stoornis van mijn doofheid. daarna ik vrij uit de cel naar het buiten en liep weer gewoon naar het instituut. Van het onderzoek betreft ten slotte is lopen in het donker of op een zachte of ongelijke ondergrond moeilijk, omdat ik een ik twee andere evenwichte systeem - zien en gevoel in spieren en pezen - niet kunt gebruiken. Doordat onze evenwicht orgaan in het binnen oor liggen.
Ze geven informatie door aan de hersen, yerwijl we in beweging zijn en om ons heen kijken, dat is voor dtrie dingen belangerijk allereerst om te weten waar we ons de omgeving bevinden. Ten tweede zorgen de evenwichtsorgaan ervoor dat we ons evenwicht kunnen bewaren en dat we bijvoorbeeld niet omvallen als we plotseling naar boven kijken..
Op de derde plaats zijn de evenwichtsorgaan belangeijk om scherp te blijven zien tijdens hoofdbewegingen, met een mooi woord heet dat '" beeldstabilsatie "
Zonder evenwichtsorgaan zou het beeld op ons netvlies bewegen en onscherp worden.
Nog wat iets te vertellen over de kleinste dorp Halder dat misschien de dove leerlingen helemaal niet wisten over het dorp Halder toebehoort het Gemeente Sint Michielsgestel. Het kasteel de genoemde Nieuw Herlaer (dus niet het dorp) ligt aan het dorp Halder. Het kasteel de voorheen van het Instituut voor Doofstommen ligt zeer eenzaam plekje dat maar een de weg de langs naar Vught over de Esschen Stroom en naar St Michielsgestel. dat worden helemaal niets met de bus vervoerd. Er werden bijna helemaal geen fiets, auto, motor, bussen gereden, alleen het paard met de kar werden vervoerd.
De eeuwen geleden het dorp Halder bestaat maar 25 huizen en het kasteel " Nieuwe Herlaer " dat is het enige wat er te vinden is qua gebouwen in het dorpje Halder. Voorzieningen zijn er niet voor de supermarkt, school en de kerk moet een aantal kilometers worden afgelegd. Ook voor vertier, zoals een pintje (bier) drinken in het cafe of een avondje tafelen in een restaurant moet worden geweken naar een van de twee omliggende groter dorpen: Vught of Sint Michielsgestel. In de glorie tijden van Halder, dan pratenwe over 50 tot 60 jaar geleden, telde het plaatsje 4 Cafetjes en 4 winkeltjes. Dat is een vrij hoog aantal voor ongeveer 300 inwoners. Drie van de kroegjes waren gewoon bij mensen thuis. Daar stond dan een barretje, een biljarttafel en er waren genoeg versnaperingen aanwezig. DEze kroegjes sloten ongeveer 25 jaar geleden, omdat de eigenaar kwamen te overlijden. Het laatste cafe dommelzicht sloot zijn deuren pas in 2005, dit omdat de uitbater met pensioen ging, De winkeltjes zijn de afgelopen 30 jaren stuk voor stuk verdwenen uit de halderse straat. Er was een groot winkel. waar kleren, levensmiddelen, drank en sigaretten gekocht konden worden, De andere winkeltjes waren kruidenierszaakjes waar bijvoorbeeld koffie en suiker worden gehaald. Verledentijd. Een school heeft het dorp nooit gekend, voor educatie moet al sinds jaar en dag worden geweken naar St Michielsgestel. De Gelovige mensen moeten naar datzelfde St Michielsgestel voor een Zondagsdienst. Vroeger, voordat het kasteel Nieuw Herlaer in particulier bezit kwam , konden de inwoners van Halder op Zondags in het kapeltje een dienst bijwonen. maar dat is verleden tijd.
T Vaantje in Halder is een klein vierkante gebouwtje aan de dommel (rivier) in Halder bij St Michielsgestel. Het was een wachthuis voor het water vermoedelij een voetvoer over de Dommel. In dit jaar 1810 het markant gebouw maakt deel uit van landgoed Haanwijk omstreeks 1800 kan men met een pontje de rivier oversteken bij het T Vaantje werd watertol geheven. Dat was een Historie van het eeuwen jaren. De Bezienswaardigheid in St Michielsgestel de prachtige Mammoetbomen op de landgoed "Zegenwerp" met het verschillende bomen. zo mogelijk nu nog heden hebben goed gespaard. Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Beste lezers en kijkers

Nieuwe gemeentehuis vind ik helaas niet mooi, afschuwelijke gebouw!

Jan Keizer