98. Mgr. Terwindt met groep jongens en broeders


Terwindt temidden van leerlingen en broeders van de jongensafdeling 1880

Reactie plaatsen

Reacties

geert braam
9 jaar geleden

Even een vraag ik heb gewoond op steenfabriek malburgen in Arnhem ik ken Antonius Matheus Terwindt (1922-1995) wie weet hier meer over zoals een foto of verhalen,ik hoor het graag van jullie mvg Geert Braam

Jan Keizer
12 jaar geleden

Diana

Ja, alle jongens keken zuur en logisch, wat Rene onderstaand heeft geschreven was bepaald niet zo luxe op Nieuw Herlaer. Geen elektrische deken of warm water enz zoals we nu hebben....

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Willie Moonen. Dat klopt van zeer zeldzame foto uit 1880. Jammer dat ik ken de Broeders zijn namen niet en ook niet van de namen van Broeders in de boek heeft ingeschreven. Van in 1880 over 52 jaar ben ik op ivd opgenomen in 1932. Ik zal nog proberen de namen van de Broeders oppikken als ik maar het lukt.
Rene van der Veen.

Willie Moonen
12 jaar geleden

Hallo Rene, Zeer oude mooie zeldzame foto uit 1880.Ik zie 6 broeders met witte boorden op de foto.
Kun je deze broeders namen noemen of niet? Ken je misschien deze broeders?

Willie Moonen.

Diana en willem
12 jaar geleden

Rene van der Veen,
Gelukkig niet iedere dag, maar elke vrijdagmiddag om ongeveer 1 uur of zo. tot half 2. want hij komt weer bij ons lesgeven.

Diana en willem

Rene van der Veen.
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Ik kreeg nooit het opdracht van de Broeder dat ik in de klas het bord schoon moest vegen en ook planten water geven en ook andere dingen, maar alleen in de zomer het grote schoonmaken in de klas en slaapzaal en later worden het overgenomen door de dienstmeisjes uitde dorpen. Gelukkig hoor!!!!
Rene van der Veen

Diana en willem
12 jaar geleden

Rene van der Veen,
Ik bedoel: klaslokaal schoonmaken'.

Diana en willem

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Natuurlijk kan je nietgeloven wat ik hierover heb geschreven. Toch was echt gebeurde op oude instituut. De dagorde voor de Broeders en jongens wordt ingechreven door de Broeders en het betuur van het instituut. Evenals bij de Zusters en meisjes ook hetzelfde. Voor mij was gelukkig dat ik niet op oude instituut heb meegemaakt, maar wel op nieuwe instituut in periodejaar 1932 tot 1944 waren ook heel streng emn ook de dagorde van smorgens tot savonds. Eerste op zaterdagmiddags naar de school voor 3 uren en zondags ook naar de school voor 2 uren ( een uur in voormiddag en 1 uur namiddag) over paar jaren wordt afgeschaft. Het blijft normaal in 5 dagen naar de school tot mijn leeftijd 12 jaar de helft dag naar de school en helft dag naar ambacht en verder eten waren slecht en s nachts bijna altijd niet makkelijk slapen, dat de bed was zeer slecht. En dan op oude instituut waren nog veel erger dan het volgende nieuw instituut, Rene van der Veen.

Diana en willem
12 jaar geleden

Rene van der Veen,
Ik vergeet om u te vertellen. Onze leraar Evert van Kreij maakte zelf een rooster wie/ wanneer wat deed.. planten water geven,of schoolbord vegen, vensterbank schoonmaken of klaslokaal of mibavo's op de kapstok hangen. schoonmaken. Ja, om te beurt. wij hebben vaste taken van hem gekregen.Wij vonden het soms wel leuk. Soms niet!

Diana en willem

Diana en willem
12 jaar geleden

Hoi rene van der Veen,Ik kan niet geloven wat je schrijft. Mijn vraagje voor u?
Heb je zelf vroeger ook weleens meegemaakt?? Moest je vroeger ook verschillende taken werken? Was het echt zwaar??
Vertel je ons meer over jezelf?

Diana en willem

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en kijkers Ziet de foto de leeftijden van de jongens van klein tot grote jongens samen op eenheid met 6 of iets meer Broeders. De Jongens konden niet altijd gewoon lachen en vriendelijk..omdat ze op het instituut zeer streng hebben geleefd Zo in de boek heeft geschreven door Broeder Agaptius over een zware bestaan.
Het leven van de Broeders en Zusters stond in het teken van ora et labora (Latijn) oftewel bidden en werken, Ze zorgden op het instituut voor doven voor de dagelijkse werkzaamheden, zoals aankleden en wassen van de kinderen. Zieken verzorgen, lesgeven, orde houden, surveileren, eten koken, opruimen, poetsen en tussen de bedrijven door bidden, studeren en lesmateriaal maken. Al werden ze sommige taken bijgestaan door leerlingen of oude leerlingen, het was vaak een zwaar bestaan, Zeker rond 1900, toen het instituut voor doven nog was gevestigd op kasteel Nieuw-Herlaer in de winter was het in de kapel en de zalen zo koud dat hetc wijwater en het water in de waskommen bevroor. Er waren onvoldoende kachels en sanitare voorzieningen. Het eten was eenzijdig en karig. De Broeders en Zusters waren vrijwel dag en nacht in touw. Begrippen als vakantie en privacy waren onbekend, toch beklaagden zij zich niet over hun lot. Wij leefden als in een groot huisgezin met elkaar samen en waren. let wel, tevreden.schreef Broeder Agapitus in 1944, terwijl hij terugblikte op zijne jarenlange verblijf in Nieuw-Herlaer. Met al onze gebreken en fouten voelden wij steeds dat Onze Lieve Heer ons werk zegende, ja dat wij zijn bijzondere lievelingen waren.
iedere dag was van uur tot uur volgens de strikte regels van de zogenoemde dagorde ingedeeld. Deze dagorde zag er rond 1900 voor de Broeders en jongens als volgt uit.
04.30 uur opstaan
04.45 uur morgengebed, daarna meditatie
05.30 uur kinderen wekken
06.00 uur Heilige Mis, daarna bedden opmaken en ontbijten.
07.30 tot 08,00 uur ambachten.
08.00 tot 09.00 uur school
09.00 tot 10.00 uur ambachten
10.00 tot 11.30 uur school
11.30 tot 12.00 uur speeltijd.
11.45 tot 12.00 uur Broeders bidden de nonen in de kapel/
12.00 uur middagmaal
12.30 tot 13.45 speeltijd en soms wandelen.
13.30 tot 13.45 uur Broeders bidden de Vespers.
13.45 tot 15.00 uur ambachten.
14.30 tot 16.00 uur school.
16.00 tot 16.30 uur koffie drinken en daarna speeltijd.
16.30 tot 18.00 uur ambachten.
18.00 tot 19.00 uur studiewerk onder toezicht van twee Broeders, overige Broeders bidden de completen, metten en avondgebed.
19.00 tot 19.30 uur katechismus of gebeden ter afsluiting van de schooltijd.
19.30 uur avondeten.
19.45 de kleintjes naar bed brengen.
19.45 tot 20.45 speeltijd voor de grote kinderen.
20.45 uur bidden van een rozenhoedje met Litanie der Heilige Maagd en vijf Onze Vaders
21.00 uur naar bed.
het kost veel tijd van de uren op een dag !!!
Later op het nieuwe Instituut veranderde heel kleine beetje in vooral s morgens naar de school en s middags naar de ambachten. Rene van der Veen.

Diana en willem
12 jaar geleden

Veel jongens mochten gewoon niet op een foto lachen, merk ik. Ze waren niet echt gelukkig, merk ik ook al. Toch???

Diana en willem

Jan Keizer
12 jaar geleden

Volgens mij zaten alle jongens van alle leeftijden bij elkaar van jong en oud. Niet alleen piepjonge jongens maar ook oudere jongens waren opgenomen bij Nieuw Herlaer. Men is nooit te oud om te leren. Ze moesten toch wat leren en ook opleiding zoals kleermaker of schoenmaker e.d. volgen. En dat was toen maar begin, want later kwam er een nieuw gebouw in St, Michielsgestel toen het gebouw Nieuw Herlear te klein was.... Daardoor kwamen steeds meer dove kinderen, broeders en zusters bij.

Jan Keizer

Maak jouw eigen website met JouwWeb