Br. Aretas met geslaagde leerlingen

©Br. Jozefo

Br. Aretas met geslaagde leerlingen voor leerlingdiploma kleermaker (leerlingenstetsel)

Reactie plaatsen

Reacties

Diana en willem
11 jaar geleden

Hallo Jan Jonkman en Rene van der Veen,

Jan Jonkman, Ik dacht dat jij het was. Justin willems en jij leken toen heel veel op elkaar, daarom. Stel je voor als Justin nog leeft, denk ik dat jij misschien op hem lijkt. Maar ik weet niet of hij nog leeft. Bedankt, Jan Jonkman!

Diana en willem

Rene van der Veen,
Je zag er wel knap uit, toen jij 15 was.(Hahaha). Ik kan me wel voorstellen,want uw vrouw voelde jouw hart heel veel pijn. Ja,Uw vrouw vond het heel erg voor jou want je had zoveel meegemaakt. Ja, uw vrouw houdt heel veel van jou, daarom. Dat is normaal. Jouw verleden is allang voorbij. Ja, ik heb jouw verhalen van de site alles gelezen. Ik wil jou toch bedanken voor het vele verhalen over ivd. Ik wens je en uw vrouw een fijne jaren toe.

Diana en willem

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Diana, je had gemeend dat ik naast die enge Br. Aretas stond met de bril op en het is inderdaad bijna een dubbelganger van mij. Ik had dat eerder in de vorige site ook beschreven. Rene heeft gelukkig die naam genoemd dus Justin Willems. Of hij nog leeft of niet zou ik het niet weten en Rene zeker ook niet. Als hij nog geleefd had óf nog in leven is zou hij nu ruim 83/84 jaar oud zijn en ik zelf ben nu maar 76 jaar oud en Rene maar 8 jaar ouder.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Nou jullie zietbmij wel op foto geheel links dat ben ik van mijn leeftijd 15 jaar. Na de verlaten van ivd in 1944 heb ik geheel goed en rust gehad en ook geen overspannen van mijn het verleden. En dan ik heb bijna nooit met de anderen verteld wat ik op ivd heb meegemaakt en ook geen steun heb gevraagd. Alleen vertel ik aan mijn vrouw alles wat er gebeurde was op ivd en begon ze erg huilen en pijngevoelig. Ik zeide haar houdt je maar rust en het verleden was voorbij. Nou ik leef nu totaal heel gelukkig met mijn goed geheugen van het verleden dat ik alles op site heb geschreven dat jullie hebben wel gelezen en verwachten jullie het niet. Nou lezen jullie nu op pagina 10 dat ik zo pas heb geschreven.
Veel succus !!! Rene van der Veen

Diana en willem
11 jaar geleden

Hoi Rene van der Veen,
Ik ken je niet. Kun je het verleden met rust laten? Misschien helpt u erover te praten met anderen? Misschien helpt het meestal om met iemand erover te praten. Bijvoorbeeld met uw vrouw? Of iemand anders?? Belangrijkste dat jij echt gelukkig bent, rene!!

Oke, leeft Justin Willems uit Belgie nog, of niet? Zie je hem wel vaak?

Diana en willem

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste Diana en Willem Ha Ik moest wel leuk en lachen dat dacht je de foto een jongen die de bril draagt dat heet Justin Willems afkomst uit Belgie. Ja het lijkt wel ongever als van Jan Jonkman dus misschien een dubbelganger op ivd in de kleermakerij met Br Aretas lekker gaat pesten.
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. jullie mogen altijd gerust aan mij vragen, jullie vroegen waarom heeft Br Aretas de jongens slecht behandeld? De reden van Br Aretas was van zijn het leven helemaal niet 100 procent. hij was zeer ongeduldig en maakte hij zo driftig als wie hem vraagt. Br Aretas was als de ziekenbroeder en kleermakerleraar dat kunnen allebeiden niet voor de dove leerlingen behandeld dat hij was zeer onervaringen broeder. als hij in de vrije tid ging in de broedertuin wandelen en doet hij de lange rozenkrans laten spelen met rond zwaaien zo ja elke dag bleef hetzelfde. Eenmaal heb ik mijn 2 ogen gezien dat de zieke jongen kreeg het misselijk en liep hij naar de wasbak overgeven en Br Aretas dwong hem die de overgeven moest terug opeten. de zieke jongen deed natuurlijk niet en kreeg hij de flinke klap en bleef het volhouden tot hij de overgeven terug heeft opgegeten. zo erg verschrikkelijk. ik heb wel het klachten ingediend wordt helemaal niets geholpen. ik weet het zeker dat alle Broeders mogen hem helemaal niet en moesten ze alles maar zwijgen voor de slechte naam van de congeratie der broeders geheel buiten houden. zo het gebeurde als de jongen met Br Aretas een mooie grapje woord spreekt, later kreeg de jongen een zware klap met blauwe plekken in zijn lijf. Voor Br Aretas was altijd groot plezier van de wreedheid en beulen. als hij nu nog leeft, dan moet hij zo onmiddelijk in de cel zitten als iemand over hem klachten, vroeger kunnen niemand klachten indienen bijvoorbeeld met de ouders. ze kunnen niet makkelijk accepteren, omdat vroeger heel streng van de kerkelijk geloof hebben geleefd. vroeger de gelovige mensen blijven nog steeds dat de kloosterlingen waren zeer vrome en behulpzaam voor de doven leerlingen. dat was helemaal niet zo. nu wordt veel meer veranderd van het nieuwe leven voor alle mensen. nu al voor de wettelijk verboden zijn op de kinderen te mishandelen, misbruiken, uitschelden enzv en vroeger kennen de dove leerlingen helemaal niets. jammer !!! Rene van der Veen.

Diana en willem
11 jaar geleden

Stond die jongen met ronde-bril zelf Jan Jonkman?

Diana en willem

Diana en willem
11 jaar geleden

Hoi Rene va der Veen,
Bedankt voor jouw bericht. Ik moet aan jou denken want je had vroeger zoveel meegemaakt. Net als andere jongens. Waarom wilde hij veel jongens zo slecht behandeld?? Waarom konden veel broeders hem niet tegenhouden?? Waren veel broeders wel bang voor hem?? Van wie had hij wreed en gemeen geleerd? Sorrij dat ik zoveel vragen wilde stellen.

Diana en willem

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hallo Diana en willem en Lezers en kijkers. Diana je eerste vraag over de dove leerlingen in de periode jaren 1932 tot met 1944 in geruimde jaren op de school hebben gezeten, nadien gingen ze zo onmiddelijk van ivd verlaten met zonder voorgezet onderwijs. Ze moesten wel gewoon werken bij het bedrijven of de kleer/schoenmakerij Werkgevers met het hulp van de Maatschappelijk werker/ster van ivd dat de dove jongens hun leeftijd 16 jaar dat kunnen ze helemaal niet zelfstandig leven. Doordat het afgelopen jaren op ivd geheel zijn ingesloten. Zo ja het was zeer verschrikkelijk. En tweede je vraag over de gehoorapparaat. Zoals ik op ivd was zag ik de dove en slechte horenden jongens droegen helemaal geen gehoorapparaat, dat was zeer vreemde geval door de zeer ouderwets opvoeding en onderwezen. En derde vraag of Br Aretas was zeer wreed en beulbroeder die hij heeft mij te veel te veel gemishandeld met de hevige slagen, schoppen, duwen en ook geselen met de kleine loodjes. Dus niet alleen om mij en ook aan de jongens . Zie de foto Br Aretas met mooie glimlach met zijn 2 gezichten van het goede en kwade, en verstopt hij zijn 2 handen in de mouwen, dat willen zeggen dat hij heeft de dove jongens nooit geslagen. Zo erg schijnhelige broeder.
Zo ja dat je hebt heel geluk dat je niet hebt niet meegemaakt. En de vraag over hoe was Br Aretas overleden. OO ja dat wil ik hem helemaal niets van weten en ding voor mij de voornaamste woorden. OPGERUIMD STAAT NETJES!!! Niemand weet waar hij ter plaats werd begraven vanaf het vertrek van Br Aretas uit ivd in 1946 weet de iedereen niets waar hij naar toe was gegaan, maar wel heeft overgepraat dat Br Aretas de congeratie der Broeders Onbevlekte Ontvangenis werd overgedragen naar de andere orde van de congeratie der juzieten in de slotklooster, maar wordt niet bevestigd dus hebben overal in de doofpot gestopt. Het was zeer belangerijk dat Br Aretas van het ivd gong verlaten en zeg ik nog liever dat Br Aretas was nooit nooit geboren dan kreeg ik veel rustig en bespaar ik mijn lichaam van het wonden. Diana en Willem als jullie iets vragen dan van harte welkom. Rene van der Veen.

Diana en willem
11 jaar geleden

Hallo Rene van der Veen,
Even vragen! Hoe is Broeder Aretas overleden?

Diana en willem

Diana en willem
11 jaar geleden

Hallo lezers,
Ik heb jouw verhalen net gelezen en gedacht. Verschrikkelijk!!!! Ongelofelijk!!! Ja, die broeder Aretas was zeker een beulbroeder. Ik vond hem ontzettend heel gemeen, want hij had veel jongens wrede mishandeld en ook hard geslagen. Het waren echt onschuldige jongens,merkte ik. Ik ben toch blij dat ik niet hoefte mee te maken.

Diana en willem

Diana en willem
11 jaar geleden

Hallo lezers,
Maar ik wil jullie toch vragen. Gingen ze na van school weer verder studeren? Of meteen werken?? leven ze nu nog, of niet meer? Droegen ze vroeger geen gehoorapparaat?? Hadden ze misschien wel last van broeder Aretas?? Niet alleen eigen leerlingen op de foto, maar ook van andere jongens??? Hij was toch trots op eigen leerlingen, zie ik op de foto.

Diana en willem

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rene v. Veen, wat je hierboven schreef onder artikel 2012-07-11 13:49:10 over enkele wrede broeders die je hierboven noemde, had ik daar geen last van gehad en in aanraking ben geweest, behalve Br. Josaphat, Br. Gerinus en Br. Lotharius. Van Br. Aretas had ik gelukkig geen last gehad, wel hoorde ik heel wat verhalen van die ,rode en superschijnheilige wreker' Echte beul was hij het ook en bij mishandeling van één van de jongens draaide hij zelfs bijna zijn arm uit de kom, zodat die jongen moord en brand schreeuwde.
En van Br. Josaphat zal ik tot nu toe ook nooit vergeten, al was het bijna 70 jaar geleden gebeurd. Toen ik 7 jaar oud was lag ik een keer met een griep in bed in de ziekenkamer, pal naast de keuken en badkamer. Op een vroege zondagmorgen werd bij alle zieken ontbijt rondgebracht door Br. Josaphat. Ik had het niet opgemerkt dat het op een nachtkastje stond en bij geeuwen hield ik mijn handen in de hoogte en stootte per ongeluk een tinnen tas(mok) met hete thee om en viel al de thee op de grond. Br. Josaphat zag dat veel later pas en hij raapte die tas op en sloeg mij links en rechts over mijn jonge gezicht en dat deed overal pijn. Even later dweilde hij de gemorste thee op van de grond en met dat natte dweil sloeg hij nogmaals over mijn gezicht heen een paar keer heen en weer en ik huilde van de vreselijke pijn. Hij nam het bord met boterhammen weer terug en kreeg ik in de loop van de dag niets te eten en hij keek niet eens naar mij om en niet eens sorry kunnen zeggen. Ik had de hele dag zo slecht gehad en bleef maar huilen en maakte mij nog zieker dan het al was. De volgende dag had ik vreselijke honger gekregen en kreeg wel te eten dat door hem gebracht had maar hij keek niet eens naar mij om, die wreedaard.
In de jaren 70 was op het instituut een paar jubilea's van de broeders dat gehouden werd in het nieuwe broederhuis en veel oudere broeders waren uitgenodigd, waaronder ook Br. Josaphat, Br. Tatianus die vanuit Chili kwam en ook Br. Alcuino en zag het wel hetzelfde uit. Ik had zoo zin hem direct in elkaar willen slaan, zoals de marokkanen nu tegenwoordig overal doen. Maar in het bijzijn van alle aanwezigen zou ik het niet durven doen en enkele jongens maakten enkele negatieve verhalen over vroeger tegen Br. Josaphat en wat Br. Josaphat weer terug zei: ,,Wij praten niet meer over vroeger, dat is allemaal voorbij'' Het was duidelijk dat hij daar voor moest doodschamen, wat hij vroeger fout deed. Met zijn twee gezichten verteld hij andere verhalen wat allen niet interesseerden. Ik zou zo graag op zijn graf stampen en een bos brandnetels bijleggen.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
11 jaar geleden

het weekend kwam ik het bezoek op ivd bij de oude leerlingen. In 1940 met de kerstmis gingen de jongens voor de eerdte keer naar huid daar vierden de kerstdagen en oude/nieuwjaar zo erg fijn voor de jongens, vooral dank aan de nieuwe Directeur Mgr v Overbeek.en dan ik bij de oude leerlingen op het bezoek in de kerstdagen en oude/nieuwjasr stond ik erg van te kijken dat daar vierden de oude leerlingen helemaal geen vrolijke kerstdagen hebben gevierd en ook de oude/nieuwjasr het gewoonte om half 1o onder de wol dus geen verwisselinggeest gehad dit gebeurde in 1946 dat kan ik eigenlijk niet meer verdragen. Bij de Broeders vierden wel de kerstdagen met heerlijk kerstnacht hapjes en dranken en oude/nieuwjaar elkaar in grote speelzaal de extra gezellig de verwisselingenavond met het komende van de plaatselijk Broeders er bij aznwezig. Ik zat aandenken dat wacht het maar got het volgende jaar 1947. Van mijn bij de baas de overwerken verdien ik de extra het geld en verstopt het geld en elke weken het geld er bij tot voor de kerstmis kwam ik met mijn geld naar ivd voor 10 dagen van voor kerstmis tot met na nieuwjaar maak ik de kerstversieringen met rode en witte grote klokken in de eetzaal en dan buiten van het ivd in het bos de takken van de spar en dennebommen worden afgesneden en meegenomen met het hulp van het bezoekers jongens. Die wordt gebruikt voor de versieringen met de zilveren slingers en ook de mooie kerstboom er bij met prachtig kerstbollen (allemaal met zilver) allemaal de onkosten van mijn geld uit mijn liefdewerk voor de oude leerlingen. Op de kerstavond moesten de oude leerlingen het gewoon naar bed tot om 11.30 uur werd gewekt voor de Nachtmis door de opdracht van Br Corsinus. Nou hij was helemaal geen goede vader van de oude leerlingen (de groepleider) ik was er tegen dat Br Corinus het toespraak aan de oude leerlingen heeft gehouden en begon elkaar de ruzie met het gesprek dat wordt niets geholpen en ben ik naar de directeur J v Overbeek gegaan om te brspreken over de zaak van de oude leerlingen en vertelde ik het gewoon aan de directeur over het probleem bij de oude leerlingen. En zeide de directeur welke reden van het probleem . Ja de oude leerlingen mogen de kerstavond niet vieren en moeten op tijd naar de bed om half 10. Dat wist de directeur het niet dat. Vreemd. Goed ging hij naar de jongensafdeling met Br Corsinus bespreken en wordt nu toegegeven dat de oude leerlingen voortaan de jaarelijkse kerstavond blijven mogen vieren. Toen de directeur weg ging en Br Corsinus was zeer woedend op mij en zeide hij dat moest je hier niet overal mee bemoeien . Ozo dat ik alleen mijn liefdewerk voor de oude leerlingen geven voor het feest van mij het geschenk. Dan zeide broeder niets. De oude leerlingen waren zeer blij en aan mij van harte dank voor de goede aandacht aan onze oude leerlingen. En het. Volgende de oude/nieuwjaar weer hetzelde door Br Corsinus zijn de koppigheid dat de oude leerlingen moesten om half 10 naar bed met de verwisselingjaar te vieren. Ik ben wederom naar de directeur J v Overbeek gegaan en vertel ik hem hetzelfde probleem als 1 e keer de kerstavond. Hij vond het vervelende zaak en bespreekt hij met Br Corsinus dat nu voortaan mogen de oude leerlingen de avond jaarverwisseling vieren met het drank bier, limonade en hapjes. Daarna woedend Br Corsinus mij en dat moest ik de onmiddelijk van ivd naar huis ging. Ik zeidevandersom dat je nu voorgoed naar de Broederhuis in Maastricht en opgeruimd staat netjes van je brutaal woorden. Nou wordt Br Corsinus nog erger kwaad en wilde hij mij niet meer zien. Verder de oude leerlingen het feestelijk met de kerstmis en oude/nieuwjaar nog vele jaren zijn goed gegaan en daarvoor ben ik goed en tevreden. En nog een toen deoudeleerlingen stonden in de onderafdak kijken naar de grotevspeelzaal daar de Broeders de film gingen zitten kijken. O snap ik het goed en vroeg ik ook aan de Br overste of mogen de oude leerlingen ook naar de film komen kijken dat ze in het jaar op ivd voor iedereen hebben gewerkt. Br Overste Hadelinus vondt het goed en gingen de oude leerlingen naar de grote speelzaal de filmavond zitten kijken en de sommige Broeders zijn lange gezichten dat voelen ze niet prettige dat het bejaarden leerlingen horen niet bij de Broeders de samen genieten op de avond vieren. Van mij dat moeten elkaar samen leven en beminnen met zonder opzij wordt gezet. En ik nog verder veel gesteund met Gerard Bemboom zie log 96 en jozef vercammen log 95 en Paul v d Merkof log 501 in ivd variatie 2 die nu geheel verdwijnt en komt wel terug van mij. Daarna ben ik in eind oktober 1958 van het weekend bezoek op ivd ging verlaten en in 1959 ben ik getrouwd en ledft nog jaren heel veel gelukkig met mijn welverdienste van mijn liefdewerk aan de oude leerlingen. Verder ga ik lekker uitrusten. Nu sluit het verhalen dicht en alvast bedankt voor lezers en kijkers Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

In dit jaar augustus 1953 alweer op ivd voor de examen Gezel B. Daar ik nog steeds veel plzier van mijn werk de pantalon in 5 dagen daarna ben ik geslaagd de diploma met het hoogste punten en in 1955 op ivd ook voor de examen herencoupeur dat slaagt ik ook met middel punten en in 1958 Augustus in Utrecht voor de examen meester praktijk slaagt ik ook de diploma met 3 x 8 punten en 2 x 7 punten dat is goed en voldoende en in oktober 1958 in utrecht voor de examen meester theorie slaagt ik ook diploma met het geweldige punten van 2 x 10 en 3 x 9. Nou zeer trots dat ben ik nu. Toen ik thuis bij mijn ouders in Eindhoven kreeg ik de telefoon van Br Tatianus vroeg hij welke nummer van uw zoon Rene voor de examen dat gaf mijn vader de nummer van Rene 346 en zeide Br Tatianus van harte gefeliciteerd van het geslaagde meesterdiploma theorie met het hoogste punten dan de alle aanwezige horende kleermakers. En kwam de opeens de journalist bij mij thuis en fotos heeft gemaakt met het verhaal van mij over de curcustijden in vrije tijden op zaterdags en zondags door de leiding Br Tatianus en dan ook over de studie de patronen van colbert, vest, pantalon,overjas, regenjas enzv en ook de maten met de berekeningen van de afwijkingen maten. Over het vertrek van Br Tatianus in het binnenkort naar chill. En volgende dag in de krant in het gemeente Eindhoven en Orischot en de omgevingen worden overgeschreven met de foto er bij stond. En kreeg ik veel felicitatie kaarten en brieven en cadaeu. En dan heb ik de brief geschreven met de kopie diploms voor de toestemming vragen voor mij het komende kleermakerzaak in Orischot en Eindhoven en op 15 december 1985 kreeg ik de vergunning van Den Haag dat mocht ik de kleermakerijzaak begonnen. Eerste moest ik bij de kamer van Koophandel te Tilburg voor de verklaringakte voor de kleermakerijzaak in Orischot en later in Eindhoven. En later weer de akteverklaring van de kamer van koophandel te Tilburg kreeg ik de vergunning van de textielwinkel. Daar heb ik in het jaren heel veel plezier gewerkt met de goede klanten, later kreeg ik het gehoor vertelde van de directeur Mhr v Eijndhoven deelde mede van hem de advies dat ik zo mogelijk de kleermakerszaak zouden opheffen door het groeiende de textielconfectiebedrijven die verkopen ze de goedkoper kleding aan de klanten en mensen. Bij de kleermakerijzaak wascveel te duurbdat geschikt alleen de rijke mensen. Tenslotte beslist ik de kleermakerzaak op 28 februari 1969 zal opheven en wordt doorgegeven aan de kamer van koophandel te Tilburg. De reden van de invoering van B.T.W, die moesten 12% van het gemaakte costum wordt berekend. Jammer voor mij dat ik in 11 jaar lang als de kleermakerzaak werkzaam ben en dan kreeg ik andere baan als de kleermaker bij duitse weermacht in budel op 17 maart 1969 en werd ik overgeplaatst naar Nederlandse Militair in Rucphen als de kleermakerambtenaar van het Rijk Dep v Defensie te Den Haag op 13 April 1970 en dan op 5 Januari 1983 ben ik overgeplaatst naar K.M.A. Te Breda als de adminstratie/boekhouder tot dat ik met vut ging op 15 januari 1988 . Zo ik nu heel veel heb geleerd in de maatschappy en voor op ivd ben ik geheel vergeten. De directeur van Eijndhoven zag dat hij was zeer blij en tevreden over mij dat ik nu alles goed kan doorzetten. Wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

in dit jaar 1947 op de dag werk ik bij de baas op de tafel met bezig van colbert en dan breekt de kleermakernaald stuk. Oo durf ik helemaal niet om de vervangende nieuwe naald te vragen. En zat ik op de tafel met het lege handen en zag de baas naar mij en zeide. Hij mij wat is er aan de hand? Ik laat hem zien dat de kleermakernaald stuk en zeide de baas helemaal niet zo erg en pakte hij zelf de 10 kleermakersnaalden allebeiden per expres stukken heeft gemaakt en lagen op de kleermakertafel en zeide ik hem dat u was kwaad op mij O helemaal niet en zeide ik dat ik vroeger op ivd de kleermakerij zo vaak de pakslaag heb gehad. De baas ontfermde mij en zeide hij mij ga maar het gewoon naar huis door mij de inspannende over ivd dat heeft erg mishandeld. Vader zag dat ik te vroeg thuis kwam en maak ik nog erg overstuur en zeer kwade woorden dat van mijn leven op ivd totaal kapot heb gemaakt door de mishandelingen. Zodra doet ik de meegenomen de boeken wat op ivd heb geleerd dat wordt alles vernietigd en in de prullebak weggegooid en dan wat ik op ivd over de goddienst en christelijk opvoeding heb ik alles weggelaten en begin ik opnieuw leven met de verbeteringen van mijn leven. Vader vond het geweldig goed en blijft hij mij steunen. Ik was wel wanhopig en wil ik de oude leerlingen op ivd helpen en steunen. Ik ben totaal veranderd op mijn leeftijd 18 jaar. Over 5 jaar later in 1951 kwam Br Tatianus op het bezoek bij mijn op de werkplaats bij mijn kleermakerbaas. Daar Br Tatianus met de baas hebben elkaar gesproken en vertelde de baas dat Rene het jaren geleden was zeer erg overstuur dat de kleermakersnaald stuk was. Br Tatianus begreep het goed dat hij ook heeft geweten. Na het gesprek ging hij naar mij toe in decwerkplaats en verzocht hij mij komt je de volgende jaar augustus 1952 op ivd voor de examen gezel A of B. Eerste had ik het geweigerd.en bleef Br Tatianus zeer rustig met mij praten en wil hij dat op ivd de broeders hun ogen open houden dat je het volgende jaar 1952 de diploma kan halen dan bent je weer trots kleermaker. Ik antwoordt dat is goed en geef ik Br Tatianus op zei ik dat in augustus 1952 de deelnemer voor de diploma Gezel B. die wordt op de boek ingeschreven en bedankt mij van Br Tatianus. Toen hij weg ging en begon ik overdenken om ik alles nog proberen mijn het veranderd leven op ivd laten zien zoals van het vroeger het groot verschil dat een goede les voor op ivd dat heeft er veel te veel fouten hebben gemaakt. En in Augustus 1952 kwam ik op ivd voor de examen op de kleermakerij werk ik het gewoon met zonder mijn zenuwen dat maak ik zeer onverschillig. Br Tatianus had zeer bezorgd over mij en vroeg hij hoe gaat met jou? Ik antwoord zo erg prima met zonder het probleem, na 5 dagen op vrijdagmiddag kwam de directeur J v Overbeek in de kleermakerij en keek mij en zeide hij hoe durft je toch hier voor de examen? Ik zei dat maar afwachten tot het uitslag en bekijkt de volgorde van het hoogste punten wordt de diploma uitgereikt nr 1 Rene van der Veen. De directeur J v Overbeek verbaasd erg op dat ik de diploma met het hoogste punten heb behaald en weet hij het genoeg dat ik vroeger op ivd de kleermakersrappoort met O tot met 2 punten in 3 jaren lang door Br Aretas heeft opgemaakt en nu dan....... Zei ik dat dank aan mijn vader dat hij mij veel heeft gesteund en vroeger op ivd helemaal niets. Nadien Br Tatianus was zeer ernome blij en feliciteren hij mij en de andere broeders ook hetzelfde. Vraag ik maar af met een mooie smoesjes dat weet ik het wel. Laat ze maar gaan. Ik heb toch verder opgegeven voor het volgende jaar augustus 1953 op ivd de examen Gezel A. Wacht maar af. Wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

na het bevrijding van het Tweede Wereldoorlog ging ik in 1946 naar de andere kleermakersbaas werken in Orischot in 3 maanden daarna zwaaide ik naar de kleermakersbaas toe dat willen zeggen dat ik helemaal niet tevreden ben van de weeksalaris. En later naar de nieuwevkleermakerbaas in Schijndel in 1946 en voor de tweede keer zwaaide ik hem voorgoed naar huis in Breda dat ik hetzelfe wederom niet tevreden van de weeksalsris en ook zeer luie werkgever dat moest ik meermalen s nachts overwerken daarom ben ik te gek dat was voor mij afgelopen, maar ivd van Br Tatianus hoorde vertelde ik dat Rene zo erg moeillijk van zijn zeer ontvereden van de weeksalaris en nou ja dat ik eerlijk heb gezegd dat ik vroeger op Ivd zeer groot gebrek van de goede opvoeding heb gehad en. Mhr v Uden was er bij en zeide dat Rene moest veel leren van tevreden van weeksalaris twee gulden en vijfig cent en dan bent je naar de hemel ,zeide ik moest tevreden zijn van de elke af en toe nachts moest overwerken voor twee gulden en vijftig cent per week ? Ja natuurlijk zeide Mhr v Uden. Goed zo vroeg ik hem wil u de maandsalaris inruilen van mijn weeksalaris ? Opeens ging Mhr v Uden weg en zegt hij helemaal niets. En zeide ik tegen Br Tatianus dat is duidelijk komt toch nooit goed opgelost van het gesprek. Goed zo dan ga maar je het eigen leven zoeken zegt Br Tatianus. En dan vertelde ik aan mijn vader eat ik op ivd hebben gezegd dat vond vader het prima dat ik op ivd goed duidelijk heb gezegd. In januari 1947 zo eindelijk goede kleermakersbaas in Breda met de weeksalaris vijf en zeventig gulden en vijfig cent in 48 uren.daarvoor ik ben goed en tevreden, maar het geld aan mijn ouders heb gegeven en kreeg ik het zakgeld twee gulden en vijftig cent per week als die op was en kreeg nog extra bij. Vroeger werk ik bij de kleermakersbaas in 48 juren van maandag tot met zaterdag om 13.00 uur en voor een week vakantie met zonder snipperdagen zo door het wettelijk arbeidsovereenkomst. Zo erg weinig vakantie toch heb ik het mooie jaren van mijn leven en het weekend het bezoek op ivd bij de oude leerlingen ( Paul v d Merkhof) dat daar ik erg veel heb meegemaakt van de oude leerlingen dat ze leefden niet altijd gelukkig op ivd van vroeger tijden vertel ik wel later wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hierover vertel ik van mij hoe het leven in de maatschappij en valt mij zeer zwaar en mijn vader was helemaal niet streng en mijn moeder was wel beetje streng door haar de diepe gelovige ban de nakommeling van haar broers en neven en achterneef allebeiden zijn totaal 5 priesters, 2 van 5 priesters de hooggeleerde van godsdienst ( een de Abdij Pater Micheal de norbertijn in het klloster te Averbode in Belgie en een de hoopgeleerde inspectie van het Limburgse Bisdom te Luik en de leraaar van de Groot semenarie te St Truiden in Belgie. En mijn vader de beroep als de deurwaarder der belastingen in Rotterdam, s' Hertogenbosch en Breda. en ik als de domme jongen maar zeer slim en goede geheugen. Op de einde van week moest ik van mijn vader de boodschappen doen bij de bakkerij,slagerij,groenten,levensmiddelen,kaas en zuivel winkels. Oo voor mij durfde helemaal niet, omdat ik er nooit gewend voor de boodschappen heb gedaan. Vader zeide ga maar proberen de boodschappen doen, maar mag niet op papieren schrijven dus moet wel gewoon uispreken. ( het mag zeggen dat ik doof ben) eerste sprak vader dat zijn zoon is doofstom . Ik zei dat moest het niet doen van een wooord doofstom dus zeg maar doof. Maar vader zeide waarom daar op het groot gebouw de genoemde R.K. INSTITUUT VOOR DOOFSSTOMMEN stond ? Verstomme antwoorde ik snap ik er niks van dat ik al nu kan praten, waarom ben ik toch doofstom zoals mijn vader en moeder allebeiden meermalen hebben overgesproken met de familieleden, kennissen en vrienden. Zo het was zeer duidelijk dat ivd heeft zeer grote fout gemaakt van het woorden DOOFSTOMMEN. Natuurlijk ik schaam erg voor van de horen vertelde als wie tegen mij zegt dat je bent doofstom. Verder ging ik de boodschappen doen reken ik zelf op eerste naar de bakkerij dat daar wisten het dat ik doof ben en voor mij makkelijk elkaar kunnen verstaan en tweede bij slagerij ook hetzelfde en bij de groentenwinkel voor mij moeilijk en probeer ik met de mondelingen wat ik het nodig heb dat lukt het goed en verder bij levensmiddelen en kaas/zuivel winkels ook allebeiden hetzelfde daarvoor ik ben echt opgelucht dat kan ik nog verder leven in de maatschappy dank aan mijn vader. Maar een ding weet zijn zoon kent niet de bijzonder nederlandse taal daarom wilde vader dat ik de boeken mogelijk zitten lezen om de nederlandse taal goed kunnen herkennen.maar op ivd zat ik veel te weining in de klas van 7 tot met 10 klassen dat omdat de meestal tijden naar de ambachtschool moesten gingen werken. S, morgens in de klas voor twee en half uurtjes en in de kleermakerij voor vier en vijf uurtjes ( een uur minder door de gymanstieklessen) dat was niet normaal. Ik geloof dat de vroeger op ivd ziet het meeste dat de dove leerlingen zo mogelijk meer uren moesten werken in de Kleer/schoenmakerij voor het geld bijverdienen en wij helemaal geen een cent hebben verdiend en wel mishandelingen en wreedheid voor de jongens hebben het verdiend. Dat was zeer grote schandelijk van alles op ivd. Zoals bij mij thuis de rekening van ivd op de tafel lag, zag ik de rekening van mijn de reparatie broek met de vervangende nieuwe zakkenvoering dat ik heb zelf gemaakt dat moesten mijn ouders het onkosten betalen dat is een dievegge zaak. Wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste lezers en Kijkers. Misschien dachten jullie dat de dove leerlingen die van het ivd voorgoed naar huis gingen en leven ze geheel vrij en zelfstandig in de maatschappy ? dat gebeurt helemaal niet. ik zal hiermede de duidelijk vertellen wat ik zelf heb ondekt. Eerste de kwaaie broeders in het midden van het jaar 1944 (Augustus) nog op IVd zijn Br Overste Cheophas, Br Aretas, Br Lotharius, Br Josaphat en Br Gerinus. en twee Broeders zijn eindelijk van ivd verlaten en overleden zijn Br Alcuino en Z.G. Br Chrijsologus, daarna aan het buurt in 1945 Br Overste Cheophas en Br Gerinus en aan het buurt in 1946 Br Aretas, Br Josaphat en aan het buurt in 1975 Br Overste Lotharius. zo eindelijk wordt ivd geheel gezuiverd van de kwaaie broeders. In de maand Juli 1944 ben ik voorgoed thuis en was ik zeer nieuwsgerieg voor het onderzoeken of hier de stiekum brieven van ivd heeft ontvangen en zoek ik de woonkamer de la van de kast. nou gelukkig dat ik dit heb gevonden en gelezen, dat heb ik helemaal niet verwacht dat waarover in de brief heeft geschreven door het opdracht van ivd aan mijn ouders over hun zoon Rene. het gaat over dat mijn ouders moesten nog in tijdig van hun ogen goed in de gaten houden. want Rene was zeer moeilijk als de leerling van ivd dat wordt nog niet verbeterd. de advies van ivd schreef op de brief. zorgt er vooral dat Rene zo onmiddelijk bij de kleermakersbaas komt werken als dat niet in het geval dan stuurt de maatschappelijk werker/ster van ivd bij jullie komen bespreken en geholpen. en dan tweede elke morgens naar de kerk onder de H. Mis moest bijwonen en zaterdags en zondags naar de lofdienst in de kerk. en derde savonds op tijd naar bed rond negen uur. en vierde de ouders zo mogelijk goed en streng opvoeden op Rene. ik was zeer kwaad dus doet ivd overal mee te bemoeien tegen mijn ouders over hun zoon Rene. toen ik de brief las, kwam mijn vader naar mij toe, schrok ik en de brief achter mijn rug verstopt, toch vader vroeg mij wat leest je de brief en waar komt dit vandaan? ik antwoordt uit de la van de kast dat de brief door het instituut voor doven heeft geschreven. Mijn vader heeft toch geen bezwaar en leest maar het gewoon door. ik vroeg aan mijn vader waarom let ivd nog verder op mij? en vader zeide mij dat moest helemaal niets aan van te trekken, dat begreep ik het woorden dus zegt vader bijvoorbeeld dat je moest nooit naar ivd luisteren want je hebt al 12 jaren op de school afgemaakt en dan bent je nu thuis leert je nu de maatschappy voor de toekomst. dat vond ik erg fijn maar voor mij was echt moeilijk met de mensen omgaat dat ik ben in het jaren lang op ivd ingesloten. toch deed ik het proberen dat leert mijn vader altijd dat hoe ik het moest gingen bijvoorbeeld boodschap doen en bij het horende mensen omgaat en werken. 25 Juli 1944 ben ik op vakantie thuis en op 1 Augustus moest ik bij de kleermakerbaas in Breda werken. zo heel korte dagen op vakantie door de brief van ivd heeft geschreven. zo bleef ivd mij doorpesten, maar later gaf ik terug pesten op ivd. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Evie
11 jaar geleden

Rene, ik las je verhalen ... echt misselijk van die Aretas. Je had zoveel ellende jaren gehad... eigenlijk medelijden met jou! Gelukkig hoef ik dat niet mee te maken.

Evie

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Keizer nou je heeft het lange verhalen over Broeder Aretas gelzen dat was heel spannede en dat klopt dat wat je heeft op de site geschreven, als wie (de Jongen) de hooggeleerde weet dat als Br Aretas mij ergste heeft mishandeld dat met 100 procent van het opreken dat Br Aretas naar de achtertralies moesten zitten met de veroordeelde 10 tot 20 jaren. dit gebeurde helemaal niet. dat omdat op ivd totaal de vierkant gebouw zijn goed ingesloten, zoals het verbieden van Mgr Hermus, Broeders en Zusters dat de dove leerlingen mogen niet buiten van ivd gingen fietsen en naar het dorp wandelen of zwemmen. zo ze blijven het jaren lang vast als de gevangene leerlingen. eenmaal de opdracht van Br Judocus dat de afvallige boeken naar de kelder waar de boven kapel stond en nog verder stiekum buiten de langs de tuin van de broeders en keek ik naar de grond waar de aardbeien stonden en plukt ik de enkele aardbeien en aten op en dan de boven de broeders Alcuino en Placintius keeken door het raam waar ik de langs in de tuin ben gelopen en kreeg ik zeer zware straf door Br Alcuino met de steun van Br Overste Cheophas. Duidelijk de Broeders hebben de jongens nooit geleerd om ze goed en kan zelfstandig leven voor de toekomst. dat wilden De Broeders helemaal niet hebben daarom de jongens de lage niveau moesten blijven en later voede wat de verantwoordelijk van ivd dat hebben te veel fouten gemaakt en door de idee van Mhr v Lierop zijn goede smoesje van te maken dan schakelt hij de maatschappelijk werker/werkster voor de dove leerlingenhet hulp kunnen geven voor de toekomst in de maatschappelijk de banen te zoeken. zoals ik in 1944 voorgoed thuis kwam en zeide mijn vader dat ik (Rene) stond nu thuis met helemaal niets van terecht van zijn zelfstandig leven voor de toekomst dat mijn ouders in het jaarelijkse 300 gulden moesten betalen, daarvoor mijn ouders waren niet tevreden dat is te laat voordat ik vroeger meermalen heb verteld over de mishandelingen, wreedheid,misbruik enz. en mijn moeder twijfelt altijd dat zij de vroom vrouw van haar 2 broers de priesters en haar 2 neven ook de priesters en mijn vader deed altijd opdonderen en ophelderen wordt helemaal niets geholpen door de weining steunen van de anderen. De geestelijken op elke internaten in geheel nederland gebeuren allemaal hetzelfde speelden hun macht en de jongens en meisjes kunnen helemaal niets van te vertellen. alles in de doofpot gestopt en elke vazen stonden geheel vol door de verzwijdheid en verzuimheid. jammer genoeg. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Frans v Rijn van mijn nog goede geheugen van mij zelf, toen ik in 1952 bij mijn de kleermakerwerkgever in Breda dat ik al 6 jaar heb met hem samengewerkt en in Augustus 1952 ben ik de dipoma Gezel B geslaagd op ivd in de kleermakerij. daarna kreeg ik het ontslag van mijn kleermakerwerkgever de reden van de geslaagde diploma de volgens van de arbeidswet ( nu C.A.O.) er op staat dat als wie de diploma in hun bezit en de weekloon 2 cent per uur moesten verhoogd en dan de werkgever vondt dat de weekloon veel te hoger moest uitbetaald. daarom ik ben ontslagen en nu is werkloos. Later kreeg ik het bericht van de adminstratie van het St Johannes de Deo te Den Bosch deelde mede dat ik de betrekking van het werk in het Ziekenhuis op het begin Juni 1954. daar werk ik het gewoon met hulp met de Broeders voor de zieken mensen (alleen mannenafdeling} en de Vrouwenafdeling bij het St Jeroen Ziekenhuis. ik wist al van te voren dat ik vond het helemaal niet lekker dat het Ziekenhuis was het gebonden van IVD dat de ziekenbroeder zo meermalen in het ziekenhuis de contakt met de verplegers en dokteren. ik heb erg veel vaak gezien. in het voorjaar de vastentijd kreeg ik het bericht dat mijn neef uit Beverwijk gaat trouwen die wordt mij uitgenodigd, maar ik wist dat ik vroeger op ivd heb geleerd dat onder de vastentijd mochten de katholieken het echtpaar niet trouwen en ze moesten het wachten tot na de Pasen. voor mij maakt niet uit en toch ik ben bij Br Overste (het hoofd van het ziekenhuis) in de kamer binnen gekomen en vroeg ik hem dat ik op de trouwdag van mijn neef een paar dagen vrij mocht nemen. Br Overste antwoordt dat mag het niet, want wordt de kerkelijk wet op de boek geschreven dat onder de vastentijd mogen de katholieken niet trouwen. ik zei dat ligt niet aan mij en mijn neef is niet katholiek en Br overste zeide de stomme broeder hoe kan dat je nu wel katholiek en je neef niet. potverdomme dat moest ik wel duidelijk zeggen dat de mijn neef de zoon van mijn oom de broer van mijn vader. Br Overste gegreep het en vroeg hij mij of mijn vader is ook protestant en ik zeide neen maar eerste wel en later wordt hij bekeerd. Toch Br Overste gaf mij helemaal niet toestemming voor een paar dagen vrij te nemen. ik was zo kwaad en dacht dat de Broeders in het Ziekenuis zo precies hetzelfde als de Broeders van ivd. Van Br Tatianus hoorde vertelde dat Br Overste van het ziekenhuis heeft al in contakt gehad met Br Overste van ivd (Br Lotharius) zo roddelen hij de alle broeders wat ik in het ziekenhuis heb gedaan. zijn gedrag was niet goed en overal het gemeen kletsen. ik maak het einde van het gehoor vertelde dat ik doe van mijn wil naar het Kapucijnen te Den Bosch ging dat ik heb wel gedaan. toen ik bij de Kapucijnen klooster binnen kwam en wil ik met de Pater spreken en van hem de toestemming (dispenatie) vragen. Pater kwam bij mij en laat ik de uitgenodigd bericht van mijn neef die ging hij trouwen in Beverwijk. Pater vroeg mij dat de neef wel of niet katholiek. en zeide ik dat mijn neef is protestant de zoon van zijn vader de broer van mijn vader. 00 antwoordt de pater helemaal geen probleem en ga maar het gewoon naar toe en zeide ik dat mijn werkgever Br Overste van het Ziekenhuis St Johannes de Deo geeft mij geen toestemming voor de vrije dagen. en de pater schrijf de verklaringpapier dat hij de dispentatie (toestemming) aan Rene van der Veen werd verleend en breng ik die aan Br Overste en wordt hij steeds woedend en zeide helemaal niets. ik ging toch het gewoon naar Beverwijk bij mijn neef de trouwdag bij te wonen en vieren en nadien keerde ik terug naar het ziekenhuis en later op 2e Paasdag 13 April 1945 kreeg ik voor de straf ontslagen door Br Overste dat hij al de maatschappelijk werkster Mej de Vos in de contakt heeft gehad en moest ik onmiddelijk uit het ziekenhuis verlaten naar Eindhoven in het gezellenhuis (voor de kostgangers} op 13 april 1955 daar verwelkomd mij door Cees Borsten, Jan Faber, Jo Vermeulen en maken wij elkaar het gezellig babbelen en drinken. en volgende dag werk ik bij de uniformkleermakerij in Eindhoven door de maatschappelijk Mej de Vos heeft geregeld door het opdracht van Br Overste van het ziekenhuis. nou zoals het vergelijkingen de broeders deden het gemeen als de broeders van ivd dat ik een kleine beetje heb meegemaakt en sommige broeders zeiden tegen mij dat ik zeer ongepast en schande dat ik onder de vasten het feest van de trouwpartij heb bijgewoond. ik antwoord mij het woord. ze hebben er niets mee te maken want ik heb de dipsenatie van kapucijnen te Den Bosch gekregen en ziden de broeders helemaal niets. nou ik heb veel meer geleerd over mijn leven. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Jonkman zo ja dat je heeft groot gelijk wat je op de site heeft geschreven. Over dat er niemand hebben gezien dat Br Aretas heeft mij zwaar mishandeld. Eerlijk ja de alle Broeders hebben wel mij goed gezien van mij de verwondingen in mijn gezicht, benen en handen. Ze vroegen mij nooit over de reden van mij de mishandelingen. Ze wisten het zeker genoeg van hun de oren het woorden er in en andere uit. Vooral het grote gemeen vlegel is Br overste Cheophas dat hij heeft de beul , wreedheid broeders zijn de hand op hun hoofd gehouden en beloond hun het goed. Toen Br overste Cheophas in 1945 werd overgeplaatst naar Maastricht en leefde hij niet lang meer en stierf hij nog te jong van zijn leeftijd boven rond 50 jaar. Daar ik ide achter het gebouw van de kweekschool het kerkhof waar het graf van Broeder Cheophas heb ik het duidelijk gezien en mijn de kleine schietgebedje zei ik dat wordt zo eindelijk opgeruimd. Hdt klachten van mij op ivd heb nooit opgelust en ook bij de directeur hetzelfde dat door het macht van de Broeders op ivd hebben gespeeld. Ze maakten ook hun misbruik op de jongens door de sexeueel, goedheid, uitlokken wat ze naar de zin hebben. zo vroeger waren nog veel erger gebeuren op oude instituut te Nieuw Herlaer en ook van het begin de nieuwe ivd dat ik heb veel meer gehoord verteld door de oude leeringen. nu kan ik niet meer verder terug opheleren en het onderzoeken over van vroeger op ivd hebben gedaan door de Broeders. die ze rusten in het graf en hun lichaam wordt al verstofd en bleven het beenderen over. en verder kunnen er niets meer doen en maar blijft nog mijn de geheugen over voor mij het beste. gr van Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Frans v Rijn Dat klopt van jou op de site heeft geschreven, zoals het ongeveer precies hetzelfde bij mijn ouders dat brengt het groot problemen van de katholieken en protestanten maakten elkaar moeilijk, dat ik vroeger zo heel verschrikkelijk van mijn jeugdleven heb meegemaakt en ook dat veel klachten bij mijn ouders heb ingediend. Het was nooit gemakkelij voor het goede oplossingen van het klachten gevonden. Door het leven van de geestelijken speelden altijd boven en mijn moeder was zeer vrom en gelovig en mijn vader was hervormmde (protestant) en later de bekeerd wordt katholiek door het gedwongen door mijn moeder haar broer Pater Norbertijn.anders mocht mijn vader met mijn moeder ging trouwemn. Toen ik op ivd was en hebben de enkele klasbroeder mij gewaarschuwd dat als ik onder de vakantie de contakt met de protestant persoon of in de kerk was zeer streng verboden als je toch deed dan is het hoofdzonde en mocht niet de communie ontvangen. O dat vond ik erg belachelijk en mag ik nu zeggen van mijn eerlijk dat de protestanten mensen leven nog veel beter dan katholieken geestelijken. Nou ook het was gebeurd dat de enige broeders en priester van ivd hebben het scheldwoord gezegd dat je vader is de ketterij. Potverdomme hoe hebben ze van mijn vader van zijn vroeger achter gekomen dat door de verrader van ons kerkpastorie. Daarom dacht ik van mijn leven op ivd te veel heb geleden door de mishandelingen, wraak en wreedheid door Br Aretas en Broeders, vroeger door mijn klachten wordt nooit opgelost en overal in de doofpot hebben ingestopt. En dan ook mijn broer ook vroeger in het kloooster bij de kruisheren te Diest Belgie is ingetreden en paar jaar was hij van het klooster voorgoed naar huis zijn gegaan. Daarom mijn moeder en mijn vader elkaar het grote verschil van hun gedachten over de opvoeding van hun zoon Rene dat brengt voor mij steeds moeilijk. Nu waren alles voorbij en leef ik met mijn vrow Paula elkaar goed en gelukkig dat is nummer 1. Alvast bedankt voor de boven van je op de site heeft geschreven. Groeten aan je vrouw en jou van mij Rene en Paula van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Rene van der Veen, Ik heb een bewondering gekregen van jouw lange epistel over Bro. Aretas. Heb het goed gelezen en alles wat je vertelde kan wel 100% de waarheid zijn. Na 1939 toen ik op het IvD kwam kende ik Bro Aretas heel goed en hoorde (al ben ik doof) veel over mishandelingen van hem tegen de dove kinderen, ik heb van hem ook prikken in mijn .... gekregen toen er een knoopje weg was aan mijn gulpsbroek. Ik zelf durfde het niet aan mijn ouders te vertellen, want mijn ouders waren vrome mensen en die geloofden heel veel in de priesters en kloosterlingen (een van mijn broers was ook in een klooster getreden maar later er weer uitgetreden). Ook weet ik nagenoeg heel goed dat Bro. Aretas niet alleen was met dit en datjes tegen de dove kinderen. Maar al die gemene broeders leven niet meer en wij kunnen niets doen. Maar dit epistel zal een goede herinnering zijn hoe de ouderen op het IvD hebben geleefd. Alles is nu verleden tijd, behalve de herinneringen, die blijven in onze hoofd. Frans

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Rene v.d. Veen, met heel veel aandacht heb ik jouw verhalen gelezen en was niet te bevatten wat je het hebt doorgemaakt en wat moest het voor jou zo verschrikkelijk zijn geweest dat die wrede Br. Aretas, zolang je op het instituut bent geweest steeds op jou had gemunt dan de andere jongens. Waarom precies op jou en wat had jij wat de anderen niet hadden?? Heel erg duidelijk was dat Br. Aretas jou dolgraag doorgaans willen pesten en daar kickte hij ervan op en ik snap ook helemaal niet dat de andere broeders die dat zagen wat er met jou gebeurde het niet ingrepen wat Br. Aretas fout zat en veel te ver ging jou bleef beulen, het leek erop dat de andere broeders ,bang' waren voor hem en wat een lafaards ook nog dat ze geen klachten hadden ingediend bij de overste of directeur. De meeste broeders zouden wel zeggen van: ,Ik heb helemaal niets gezien" Ze keken zeker veel liever de andere kant op. Was jij misschien één van de knappe ,rijkeluis-zoon' geweest om gekrenkt of gekwetst werd. Dus was Br. Aretas de wreedste beul nummer 1 geweest naast Br. Gerinus, Br. Josaphat, Br. Alcuino en de drie anderen die ik niet kende, die net zo abnormaal droegen. Wat je ook schreef over Br. Josaphat en Br. Gerinus die vanuit de wijd-geopende ziekenkamer-raam appels en afgedankte speelgoed naar de speelplaats gooiden. Ik was zelf ook tussen al die vechtende jongens, die meer appels hadden en de zwakkeren helemaal niets en wel hier en daar letsels hadden opgelopen. De meeste appels waren al gekneusd voordat ze in hun handen hadden en de afgedankte speelgoed werd in stukken getrokken door ruzieënde jongens en er braken zelfs vechtpartijen uit tot veel leedvermaak van die gooiende broeders Gerinus en Josaphat en er bleven niets van over wel heel veel troep op de speelplaats en wie ruimde dat troep op???. Je verhalen wat je hierboven en in andere losgnrs. schreef had je wel een spannend of dramatische boek kunnen schrijven. Jammer dat de meeste doven en slechthorenden geen fervente leeswurmen zijn en je kunt beter in deze site alles schrijven en bovendien censuurvrij.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nog even mededelingen dat mijn kleine foutieve over Jan megens zijn ziekte en overleden in dit jaar 1938 dus niet in 1942 en de uitvaartmis worden door 3 priesters zijn de directeur J v Overbeek, Mhr v Uden en Mhr Bartels dus niet Mhr v Lierop. In 1938 Sorry dat ik iets fout heb gemaakt en nu goed verbeterd. De foutieve is de menselijk. Zoals iedereen maakt ook fouten. Rene Van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nu het laatste verhaal. IN 1945 kwam ik weer het weekend bezoek op ivd zag ik Br Aretas nog op ivd en steeds hetzelfde als de kleermakerleiding. Ik ben geheel vrij van mijn leven en het gewoon met de oude leerlingen in het gezelschap babbelen en vertelden ze mij wat hebben ze vroeger op ivd in Nieuw Herlaer en nieuwe ivd meegemaakt van de kwaaie broeders. en ook over de directeur Mgr Terwindt was nooit gemakkelijk en onvriendelijk daar leefden de dove jongens en meisjes heel streng met hun opvoeding en ook heel streng verboden met de spreken dus blijven alleen het gebarentaal. en later door Mgr Hermus de priesterleraar van het instituut in Nieuwe Herlaer begon hij met het vechtende over de spreekles de steun van Br Cesarius, Corsinus, Judocus, Otgerus. en daarna wordt overgeheveld naar het instituut voor doven in 1910. verder de vrije tijd heb ik met Br Theobertus dat hij was nog altijd tevreden over de jongens dat ze leefden nu weer normaal dat vond ik erg fijn om te horen. toevallig leip ik de weg naar de kennis op ivd en zag Br Aretas mij dat deed hij de omweg met zonder mij ontmoette. zo eindelijk zeer verstandig. maar ik ben wel het bezig dat Br Aretas zo mogelijk van ivd voorgoed verlaten, maar hoe en wat dan wacht ik op hem als hij de ding naar mij gooit of uitschelden of anders dan maak ik het mijn werk klaar. ja juist in 1946 de maand Juli was het gebeurd. op de avond rond 10 uur ging ik naar de bovenzolder naar de wasbak mijn tanden te poesten en kwam Br Aretas ook aan de wasbak met zijn voeten te wassen met de hard haarborstel. ik keek henm dat hij was helemaal niet normaal en hij keek ook terug op mij wordt hij steeds wanhopig en gooide hij de borstel naar mij toe. De borstel vloog het voor mij het gezicht voorbij en dan raap ik de borstel op en met de handdoek schoonmaken en in mijn zak. Daarna ik pakte Br Aretas zo hevig vast en zeide ik waarom waarom waarom deed je mij het verledenjaren op ivd te veel wraak heeft genomen en ook aan andere jongens. Br Aretas zeide helemaal niets en witte gezicht en ik werd zo wanhopig met harde woorden, zeg maar waarom heeft je ernome jaren tegen mij gedaan onder mijn ziekte en in de kleermakerij en ook tegen de andere jongens. antwoordde Br Aretas helemaal niets en vroeg hij mij de opgepakte de borstel terug aan mij geven en ik zei nooit nooit dat je heeft mij gegooid dus houd ik de borstel vast en herhaalde Br Aretas wederom dat de borstel aan hem moest terug gegeven. neen neen zeide ik en begon ik De lijf van Br Aretas flink schudden en met uitschelden woorden. Br Aretas begon zich zelf trillen en kwamen de paar broeders om ik van Br Aretas elkaar opzij hebben gezet. Oke Ik zeide dat ik ging nu onmiddelijk naar Br Overste Hadelinus zijn kamer onder 4 ogen bespreken. toen ik bij overste Br Hadelinus aan de deur kloppen en maakte Br Overste de deur open, zag hij dat ik zo erg onvriendelijk gezicht van zijn het probleem en vroeg ik hem mag ik met u nu onder 4 ogen spreken en de overste vondt het goed en kwam ik binnen, daar hebben wij elkaar meer dan een en half uur lang gesproken over de zaak van Br Aretas en begon Br Overste Hdelinus hun 2 gevouwen handen met zijn gezicht ombuigen en zag ik dat ik zo erg medelijden over hem dat vond Br Overste niet prettig om te horen dat voelt hij de verantwoordelijk. ik zeide weest niet verantwoordelijk en dan ik ben zelf groot verantwoordelijk van mijn eerlijk aan u laten te weten. Br Hadelinus zeide dat hij wou helemaal niet graag de slechte namen van de broeders noemen. ik merk dat het wel erg moeilijk voor hem en dan moet ik wel toegeven dat de borstel van Br Aretas uit mijn zak heb gehaald om hem laten te zien dat Br Aretas heeft de boven opzolder naar mij gegooid en laat ik mijn lidtekenen aan mijn rug zien en vertelde ik hem dat heeft door Br Aretas de touw met kleine loodjes aan mij rug geselen dat ik in de kapel onder de H. Mis zo zwaar verkouden dat Br Aretas kunt niet verdragen. Br Overste schrok erg van en zeer diepe teleurgesteld en troost ik hem. dam mag ik u vragen kiezen maar dat U of ik naar de algemene overste in Maastricht komen spreken. Br Overste vroeg mij het blijft met ons dat vond ik goed, maar later mag ik vrijheid uitspreken dat vond Br Overste het goed. Hij zeide ook ndat niemand mochten van merken als hij zo mogelijk met de algemeene overste te Maastricht in contakt zal nemen en hoorde je van mij wel als je weer op ivd komt. Prima zeide ik daarvoor ik ben u zeer dankbaar van het gesprek en verzocht Br Overste Hadelinus mij dat ik moest naar de andere kamer voor de overnachten dat hij heeft doorgegeven aan Br Otgerus. Over een week later zag Br Hadelinus mij en riep hij kom maar bij in de kamer. toen ik bij Br Overste in de kamer kwam, vertelde Br Overste mij dat de Broeders mochten niet merken tot de retratie van de Broeders voorbij gaat en dan Br Aretas wordt overgeplaatst naar Nijmegen op 23 Augustus 1946. Eindelijk ik ben weer opgelucht en steekt de vlag naar het buiten en het woord zegt men OPGERUIMD STAAT NETJES. voor de jongens waren ook zeer blij en Br Theobertus had wel goed begrip. Van Br Theocritus vertelde mij dat Br Aretas ging naar de andere orde van de broeders in de strengklooster te mijmegen, maar voor mij blijft nog twijvelen, maar wel misschien duidelijk toen Br Aretas van ivd verlaat kwam hij nooit op ivd het bezoek en anderen Broeders wel. ik vraag aan Frans van Rijn maakt je de rebus van Bro Aretas en Adolf Hitler ? en nog vraag ik Jan Jonkman maakt je een goede idee over het graf de genoemde ............................ van Br Aretas. nu 13 verhalen over Br Aretas zijn nu goed ingesloten. Beste Lezers en Kijkers van harte dank aan de aandacht aan het verhaal hebben gelezen. Mijn woord zeg ik aan GOD dat heeft de karakter geheugen aan mij gegeven dat ik hiermede 13 hoofdstukken op de site van ivdtheerestraat42 heb geschreven. Nogmaals van hartec dank!!! Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

In dit jaar 1943 het laatste jaar voor mij op ivd dat zal niet makkelijk verwachten, omdat Br Aretas wist dat ik voor het laatste als de kleermaker in de kleermakerij op ivd tot met de diploma zouden kunnen halen. Natuurlijk Br Aretas zoekt naar de andere dingen om mij nog verder wraak te nemen. Wel voor mij een kleine beetje gelukkig dat ik iets sterker ben geworden. in dit najaar ben ik aan het bezig een broek de gulp de knoop niet goed kunt aanzetten de reden de gulp van de broek zat de overgebleven urnie dat heeft helemaal niet gewassen. daarom doet Br Aretas expres de vuile broek aan mij geven voor de reparatie. ik heb geweigerd en gooide ik de vuile broek weg, daarna wordt mij hard gedwongen om ik de vuile broek moest accepteeren. dat bleef ik weigeren, doordat ik ben weggelopen van de kleermakerij en was mijn plan om naar huis te vluchten dat heb ik geen centen in mijn zak. Pech. later ging weer het over en verder weer aan het bezig van mijn het werk en dan breekt de naald stuk. o dan moet ik hoe het zeggen en vragen voor de nieuwe naald? toch deed ik aan Br Aretas vragen voor een nieuwe naald en andere naald was stuk. Br Aretas was zo heel kwaad en kreeg ik zware klap van hem. en nog verder heel veel moesten meemaken met zonder de steun van de Broeders. In het voorjaar 1944 de paasvakantie ging ik bij mijn ouders en zeide mijn vader dat nog 3 maanden bent je voor altijd thuis. ik antwoordt zo gemakkelijk zeggen dat weet er niemand wat op ivd het leven de opvoeding door de Broeders hebben gedaan. Vader zeide mij dat hij heeft geen bezwaar als je oprecht tegen de broeder zeggen, als je helemaal niet mee eens bent. na de paasvakantie leef ik nog steeds zwaarder en probeer ik mij zelf goed en doorzetten als maar het geluk heb. Een week voor de behaalde diploma kreeg ik het hevige les van Br Aretas dat hij wel heeft verwacht dat ik de diploma niet kunt behaald. ik begreep het goed dat hij naar de zin heeft om ik nog een jaar op ivd zou kunnen te verlengen. maar ik heb van te voren aan gedacht als ik de diploma niet heb gehaald en met de grote vakantie blijf ik voor altijd thuis met mijn eigen wil met de steun van mijn vader en moeder. op de dag 10 Juli 1944 op maandag (de sterfdag van Mgr Hermus dat ben ik al vergeten) begon de examen. ik ben al bezig aan het werk van de helft pantalon (broek) zag ik mij zelf dat valt het mee van het gemaakte broek die heeft goed en netjes afgewerkt. Gelukkig, maar op Woensdagmiddag 12 Juli 1944 ben ik het bezig aan het werk van de helft vest en donderdag 13 Juli 1944 was heel rustig en vrijdag 15 Juli 1944 het laatste dag was nog heel erger. toen ik het bezig aan het werk op vest vond ik dat het goed en netjes heb afgewerkt, maar in de middag om 12 uur naar de eetzaal dat kan ik niet goed eten door mijn het gevoelig dat wat doet Br Aretas om mij de wraak te nemen. Om half 2 s middags ging ik naar de kleermakerij, zag ik met ergste schrok dat de vest met 5 knoopsgaten die elke knoopsgaten wordt ingeknipt en de midden van 5 ingeknipt met de grote gat ( grote als de kers) die ik moet de knoopsgaten maken en 4 ging het goed en een van 5 kan ik niet knoopsgaten maken door de grote gat. ik moest wel opgeven van het werk en weetik dat zal ik niet de diploma behaald. ik was zeer erg verdrietig en superkwaad. om s middags 4 uur ging ik naar de eetzaal en zat op de bank en kunt het niet eten en drinken. door mijn zeer ergste terug wraak nemen tegen Br Aretas. Om kwart voor 5 gingen de klleermakers en schoenmakers jongens naar de plaats waar de diploma wordt uitgedeeld. Directeur van Overbeek wasook daar aanwezig. ik zat alleen op de schommel en heb geweigerd om daar aanwzig te zijn. Br epolonius kwam naar mij toe, troost mij en zeide hij kom met hem mee en ik bleef toch weigeren en begon te huilen. Later kwam Br Richardo naar mij toe en zag ik hem dat hij zijn het droevig gezicht op mij. ik zat het helemaal niet lekker. Br Richardo zeide mij Rene kom maar met mij mee en ik zeide neen dus ik weet dat ik ben niet geslaagd van de diploma. Br Richardo zeide nou komt wel goed Rene. Ik dacht dat het wel iets wat in orde komt maar hoe en door wie? ik ging met Br Richardo mee naar de kleermakerij binnen en de anderen zagen naar mij toe dat vond ik niet prettig. De Directeur van Overbeek zijn ontfermde mij dat hij de diploma aan mij heeft gegeven. O. ik schreeuwde dat kan niet en waarom ben ik toch geslaagd. onmogelijk. Br Tatianus houdt mij rustig en bedaard. en anderen jongens zijn ook geslaagd. nadien ging ik toch helemaal niet lekker en bleef ik de wraak tegen Br Aretas en moest ik nu weten waarom voor mij de vest een grote gat in 1 van 5 knoopsgaten heeft gedaan. Later kwam Br Tatianus naar mij dat hij was zeer blij dat ik ben geslaagd, maar ik vroeg hem dat wil ik nu oprecht weten over de grote gat in de vest staat. Br Tatianus antwoordt vergeet het maar.... ik zeide neen ik kan niet vergeten als ik het vweet dan moest ik iemand ophelderen. Br Tatianus antwoordt met zijn stem zeer zacht dat Br Aretas heeft het gedaan. potverdomme zeide ik dat moest Br Aretas van ivd naar het buiten geschopt. een week kregen wij vrij van de kleermakerij en school. en een dag moesten de kleermakers in de kleermkerij hun gereedschappen moesten ingeleverd worden. ik had geweigerd om mee te helpen en bleef ik weg. Br Aretas zeide mij dat ik mocht niet met de geslaagde jongens mee naar het dorp om de telegram naar hun ouders te sturen en laten ze dat de kleermakersleerlingen zijn geslaagd. voor mij helemaal geen probleem want mijn vader en ik hebben al overgehad. op het laatste dag van mij het leven op ivd moest ik naar de school komen daar zag ik een grote doos met 12 stuks gebakjes die van mijn ouders hebben voor het geslaagde jongens getrackteerd. en zag ik een gebakje in de doos overblijft en vroeg ik aan Br Judocus voor wie de overgebleven een gebakje ? en zeide Br Judocus voor Br Aretas. oo ik zat helemaal niet lekker en mijn goede idee dat Br judocus was zeer liefhebberij van de vogels. Ha, ik roep Br Judocus keek naar de boom daar zat een mooie vogel de naam weet ik niet. Br Judocus bleef naar het buiten waar de mooie vogel aan de boom zat en neem ik de overgebleven gebakje in mijn maag. toen Br Aretas kwam met het vriendelijk gezicht in de klas binnen en dan Br Judocus maakt de doos open en zag hij dat een gebakje was ontvreemd en vroeg hij wie heeft het gebakje uit de doos weggehaald. ik stak mijn hand omhoog dat ik heb het gebakje in mijn maag genomen en Br Aretas heeft het niet verdiend en liep Br Aretas zo kwaad weg uit de klas. Ha voor mij heb mooie meegenomen en moest ik het afscheid woorden voor iedereen nemen. bedankt van harte dat wat ze in het jaren voor mij hebben gedaan. voor mij zo niet iedereen om te bedanken behalve wie voor mij goed hebben gedaan deed ik het wel. op 25 Juli 1944 Dinsdag de zomervakantie ging ik eindelijk voorgoed naar huis en vaarwel toewensen op de kleermakerij van ivd. wordt Laatste vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

De 6 zeer onbeschofte broeders en nog een er bij is totaal 7 onbeschofte broeder is 7. Br Alcuino de verdachtzoeker. Dit jaar 1942 voor mij nu voor 2e jaar als de kleermaker onder de leiding Br Aretas. en kwam nog een nieuwe wreedheid op ivd, toen Br Fraternus werd overgeplaatst naar de Broederhuis te Maastricht en kwam Br Gerinus in zijn plaats als de groepleider van de kleine jongens. dit het gebeurde in de middag de mand met volle appels dat Br Gerinus heeft helemaal geen zin voor de verdelen aan de leine jongens, Dus de idee van Br Gerinus nam de mand appels naar de voven de ziekenkamer het geopende raam en stond Br Josaphat ook er bij. De kleine jongens zagen naar de boven dat Br Gerinus en Br josaphat aan het raam stonden met de mand appels. Br Gerinus gooide de elke appels uit de mand naar het beneden de kleine speelplaats. de jongens zoeken naar de appels en elkaar sjpuwen en duwen. de apples breekt elke stuken en raakt tegen de boom breekt de appels stuk. Br Gerinus en BR Josaphat vonden het erg leuk en bespottelijk dat de jongens waren het vergelijkingen als het varkens en de einge grote jongens deden ook mee naar de appels zoeken. de anderen hebben er helemaal niets en anderen hebben 1 of 2 of meer appels in hun zak. ik stond achter in de speelplaats dat zag ik het zeer onfanstoenlijk broeders. Br Theobertus zag ook dat kan hij niet meer zeggen. en volgende keer weer opnieuw de mand met winterwortels. en volgt Br josaphat deed ook boven de ziekenkamer dat hij de afvallige speelgoed naar het buiten heeft gegooid. zo misschien zal Jan jonkman op site schrijven wat hij zelf heb gezien wat er geberude was. toen ik in de kleermakerij aan het bezig van de nieuwe broek van Br Alexis die was geheel kllaar van het gemaakte broek door mij zelf en s middags om 4 uur zag ik Br Alexis op de speelplaats en laat ik hem weten dat de nieuwe broek was klaar en dan zal ik straks naar u boven op zolder slaapkamer brengen. en dan Br Alexis zeide neen dan kan je gerust naar mij iin de klas brengen. na om 4 uur s middags zeide Br Aretas mij dat ik de broek naar de slaapkamer van Br Alexis brengen. wat moet ik het doen en misschien door mijn ongehoorzaam dat ik heb toch de broek naar de klas van Br Alexis gebracht en kreeg ik de volle handen de kastanjes, nadien ben ik terug naar de kleermakerij gekomen en vroeg Br Aretas mij waartoe bent je geweest waar heb je de broek gebracht? ik zeide eerlijk naar de school waar Br Alexis daar was dat hij heeft mij gezegd dat moet niet naar de slaapkamer brengen en dan bij hem in de klas brengen. Br Aretas begon hun gezicht zich opgezwollen van zijn kaken mt inspannende werd hij zo kwaad en kreeg ik stevige klap en stuurt miij naar de hoek voor de straf. dat het lijkt op dat Br Aretas heeft altijd naar de zin,dat hij blijft zo altijd mij wraak nemen. En dan volgende dag kwam de portier Br Paschasius in de kleermakerij zag hij oo dat Rene stond de straf in de hoek en deelde mede dat zijn moeder zat in de spreekuur.(geheel onvrwachts) Br Aretas schrok erg van dat moest hij wel toelaten dat ik met Br Paschasius samen mee gingen naar de spreekkamer en vertelde Br Paschasius dat Rene de boven in de kleermakerij voor de straf in de hoek stond. Mijn moeder vroeg mij waarom? ik vertelde het gewoon wat ik het heb gedaan doet het helemaal geen kwaad en kreeg ik toch de straf in de hoek. Mijn Moeder ging naar de kleermakerij voor de ophelderen waarom kreeg mijn zoon de straf in de hoek. Br Aretas antwoordt dat je zoon nog altijd niet goed best heb gedaan in de kleermakerij. en vertelde moeder mij dat klopt of niet. ik zei Br Aretas zijn grote leugens van zijn het verhaal en dan mijn moeder weet het geen raad. Natuurlijk de kloosterling staat altijd boven dan mijn moeder. het bezoek van mijn moeder was voorbij en ging ik weer het gewoon naar de kleermakerij en kreeg ik geen straf meer , maar het volgende dag in rond middag werk ik op de tafel met het gekruiste benen met de broek naaien en kwam Br Aretas de stilletjes de langs mijn rug waar ik op de tafel zat, neemt Br Aretas mij van de tafel op de grond laten vallen. ik was zeer erg geschrokken en lag ik nog op de grond en later zat ik op de grond en keek ik naar Br Tatianus en Br Servus wat deden ze dat doen ze helemaal niets. ik werd zo erg wanhopig stond ik op en neem ik de persijzer dat ik wil altijd graag Br Aretas dood slaat, dacht ik dat ik straks in de gevangenis zat kan mij helemaal niets schelen doordat ik ben zo maatvol van Br Aretas. Br Tatianus hield mij tegen en pakte hij de persijzer van mijn hand af en kreeg ik de straf en moest ik bij Br Overste Cheophas vermelden wat er gebeurde was in de kleermakerij en kreeg ik voor een week straf in de gang bij de overste kamer. nou dat nog steeds wordt zwaarder dat had ik helemaal verwacht. later hoor vertelde van de anderen dat Br Aretas in de kleermakerij de zotte dag heeft gemaakt over Adolf Hitler dat zijn verjaardag op 20 April en Br Aretas ook hetzelfde dag op 20 April op zijn verjaardag en zeide ik dat klopt want Br Aretas en Adolf Hitler allebeiden de goede broer en wreedheid, mishandelingen die hoorden ze er bij in het tweede wereldoorlog in 1942. en volgende jaar 1943 zeer zwaar en spannende voor mij dat het laatste jaar op ivd. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

zo zeer schijnheilige dat Br Aretas deed het overlijden van Jan Megens aan zijn werk voor Jan Lichaam zo mogelijk goed gewassen en een mooie witte kleding, daarna wordt he lichaam zo heel netjes in de doodkist gelegd en wordt naar de andere ziekenkamer (vlakbij de Linnenkamer) overgebracht, daar hangen de vierkant rouw zwarte gordijnen met de boven witte rand, een staande zilverenkruis en 2 zilveren kandelaar met het branden kaarsen. Ik en mijn Klasgenoten hebben in de klas aan Br Richardo gevraagd of mochten wij naar de rouwkamer waar de geopenbaard van Jan Megens komen bidden en begroeten. Br Richard vond het best goed. wij gingen met de trap naar boven en kwamen wij de rouwkamer binnen, zagen daar de doodkist waar Jan Megens lag dat was zeer mooi en prachtig. de doodkist wordt versierd met de witte wanden en kleine witte bloemen. Jan lag in de kist zag ik zijn het gezicht de bovenlip van de mond stond een plekkleur [Ongeveer groot als de pruim) door geraakt tegen de poot van bed. toevallig kwam Br Aretas ook daar aanwezig en hij zijn de hand op de bovenborst van Jan Megens en zeide hij dat hij was mijn goede vriend. o zo erg groot gemeen woord. daarna ging hij weg en zag ik dat jan zijn handen met de rozenkrans en ziet men dat hij is een echte hemelse engel. De Uitvaart waren zeer groot belangstellingen die zijn ouders, broers, zussen en familieleden waren aanwezig. De plechtige uitvaartmis wordt opgedragen met 3 priesters zijn Directeur J v Overbeek, Mhr v Uden en Mhr v Lierop. daarna de lijkstoet door de speelplaats, afdak en de weg naar het kerkhof werd begraven. de enige jaren later wordt het kerkhof ontruimd en de doodkist van Jan Megens uit de grond gehaald. Br Theocritus was de nieuwsgerieg dat gijg hij naar het kerkhof de geopende kist zag hij en schrok hij erg van dat Jan lag nog mooi en de andere doodkist van Mhr v Handel werd ook geopend dat was zo akelig om te zien. dus twee allebeiden van Mhr v Handel in het voorjaar 1938 was overleden en Jan Megens in het najaar 1938 was overleden. Het was heel jammer dat Jan Megens is veel te jong heen gegaan. en nu over de andere jongen dat de enige jongens kenden het goed van Leo Vermeulen de broer van Jo Vermeulen. hij was zeer goede leerling van op ivd. Leo Vermeulen heeft wat er last van zijn hand die heeft met de verband omgedaan en later moest hij terug naar aphotheek om zijn de verband laten te verwisselen naar de nieuwe verband. Toen Br Aretas deed de verbanden hand van Leo wordt uitgehaald, maar de helft van de verband zat te vast (vermoedelijk vastgeplakte bloed of zalf) en neemt Br Aretas de kom met warme water mee en pakte hij de vast verbandhand van Leo zo snel in het warme water en begon Leo schreeuwen en huilen dat de kom was zeer hitte water. ik was er bij dat ik kan nu helemaal niet meer verdragen dat Br Aretas als de beulbroeder dat de jongens te veel pijn heeft behandeld en gezorgd. De losse verband wordt er uit gehaald, zag ik dat de bovenhand van Leo een gloeiende rood kleur door de hitte met 90 graden of lager dan 90 graden. Leo zat op de bank huilen van pijn en zat ik bij hem om te troosten en elkaar wat samen gebaren maken. Natuurlijk Leo was zeer kwaad op Br Aretas. maar hij kunt niets meer zeggen want hij was bang van hem. Later wordt door Br Aretas de hand van Leo met veel watten en extra verband omgedaan. en nu voor hem hele leven de lidteken op zijn bovenhand. zoals mijn rug ook hetzelfde. en dan andere jongen Theo de Groot heeft een grote steenpuist aan zijn nek. en Br Aretas keek naar de steenpuist en Theo maakt het gebarentaal met 2 handen omhoog dat willen zeggen dat was gevaarlijk. Br Aretas zeide o gevaarlijk, gevaarlijk, gevaarlijk en maakte hij de hand zo flink op de steenpiust klappen zolang tot de steenpuist openbreekt en vloeit de volop etter uit. en viel Theo de Groot op grond van het flauwte en schopt Br Aretas en zeide hij opstaan, opstaan, opstaan en wederom schopt hij en herhaalde hij het woord opstaan, opstaan, opstaan, dat deed Theo het niet. en laat maar liggen. Jan Verhagen en Rene v d Veen allebeiden hebben als de getuigen. het was zeer verschrikkelijk om te zien. toen Br Aretas behandeklde Jan en ik en Theo werd wakker van het flauwte en stond hij op en begon hij flink uitschelden tegen Br Aretas. (Theo was niet helemaal doof dus hardhorende) Br Aretas begon beetje trillen en wordt Theo verder behandeld met het verband omgedaan en zeide Br Aretas ga maar lekker op de speelplaats spelen. Later kwam de witte geschorte de ziekenbroeder (Br Aretas) op de speelplaats en vroeg hij wie de jongens het wondje of wat anders. de enige jongens deden Br Aretas verpesten en laat hem zien dat de jongens hun arm, benen, handen met de wondjes en zeide Br Aretas ga maar naar de boven (apotheek) daar werden behandeld met de jodium daarna hij schopt de iedere jongens weg naar de speelplaats. en nog andere jongen Gerard Schulte kreeg ook zo verschrikkelijk afgestrafte mishandeld door Br Aretas. leest de daarboven het verhaal door Frans van Rijn. ik zeg dat er zijn 6 zeer onbeschofte Broeders zijn 1. Br Aretas de mishandelingen 2. Br Gerinus de wreedheid. 3, Br Josaphat de gemeen, 4, Br Lotharius de misbruik , 5. Br Chrijsologus de gluiperige en 6. Br Cleopas de hand boven op het hoofd. wordt vervogd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

de mishandelingen door Br Aretas niet alleen op mij en ook voor de andere jongens. Hiermede vertel ik over de geliefde 12 jarige jongen Jan Megens dat hij was altijd zeer bang van Br Aretas. Dat komt omdat Jan Megens de ziekte van het geslachtorgaan was door heel zwakke blaas en kunt makkelijk vanzelf plassen. Nog altijd s nachts op bed heeft geplast en kreeg hij het meermalen de klap van Br Aretas. Bijna elke broeders wisten het goed en Br Theobertus ook en bezorgd hij over Jan Megens. De open slaapzaal (tussen van de oude leeringen en grote slaapzaal) slaapt Jan Megens met de leiding Br Servus en Br Richardo. Elke s nachts wordt Jan Megens wakker gemaakt door Br Richardo of Br Servus dat hij naar wc moest ging dat voorkomt de plassen in bed. Zeer erg jammer dat het was gebeurde in Oktober 1942 trof Jan Megens de nachts op bed heeft geplast, houdt hij de natte onderbroek vast met zonder verwisseld met de schoon onderbroek dat vreest hij altijd op Br Aretas dat zou hem een flink pakslaag of geselen. Br Servus en Br Richardo wisten het allang en bleven ze voor altijd zwijgen waarom? Vermoedelijk dat op ivd het meermalen wat er gebeuren waren werden in de doofpot gestopt met iemand zonder laten weten. In Oktober en november 1942 het weer zo erg bitter en kou ,voelt Jan Megens het niet en bleef het volhouden. Later kreeg nog erger last van de benauwd doorcde moeilijkademhaling en wordt gedwongen naar de ziekenkamer. Daat Br Aretas onderzoekt naar de koorts bijna 40 en wordt de huisarts Dr Romme uit het dorp geroepen om Jan Megens laten te onderzoeken. Het onderzoek van huisarts zeide dat Jan Megens heeft een zware longontsteking dat moest hij voor 6 weken op bed blijven liggen. Op de dag door Br Aretas de bedden laten verschonen en dan Jan Megens moest uit bed naar waar daar op stoel zat. Hij stapt uit bed en veel te langzaam door de evenwichtig dat hij te lang op bed heeft gelegd. Br Aretas moest te lang wachten en geen geduld meer. Hij duwde Jan Megens en viel en glijdt hij met het gezicht nasr de poot van de andere bed. Br Aretas roept hem opschieten op de stoel zitten, maar Jan Megens bleef op het grond liggen. Er zijn een getuige jongen die ook op bed lag heeft dat gezien (A de Goede) toen de bed klaar van de schoonheid en riep hij Jan Megens kom mazr terug op bed dat deed jan niet. Br Aretas wordt gedwongen dat hij Jan Megens van de grond heeft gehaald en gedragen naar op bed gelegd. Nadat de enkele dagen later de controle van de temperatuur van Jan Megens zo hoog dan 40 en laatste was 38. En wordt zeer spoed de huisarts geroepen en kwam hij bij Jan Megens onderzoeken dat de toestand van jan was zeer ergste en wordt de advies gegeven om Jan Megens de voorzien van H. Oliesel te geven. Mhr V Uden heeft hem volle bediend en gebed voor het stervende en over paar dagen overleed Jan Megens zeer zacht van zijn leeftijd 12 jaar. Toevallig op zondag voor St Nicolaas kreeg ik het bezoek van mijn oom en tante uit de Belgiesche congo en mijn ouders dat ze een paar kokosnoten voor mij hebben meegebracht. Br Richardo kwam ook in de spreekuur deelde mede dat de boven ziekenkamer 12 jarige jongen was overleden van de ziekte longontsteking. Wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

September 1941 zat ik in 7e klas bij Br Judocus dat gaat het goed en in de kleermakerij bij Br Aretas valt erg tegen. Als ik in de kleermakerij binnen kwam deed Br Aretas zijn gezicht omdraait dat wil hij mij niet zien. Voor mij helemaal geen probleem. Elke week op vrijdagnamiddag moest ik het werkboekje aan Br Aretas inleveren voor de punten dat ik in hele week in de kleermakerij heb gewerkt. Later kreeg ik hetvwerkboekje terug en keek ik naar devpunten. Niemand kunt niet geloven toch was waarheid dat de punten gedrag 0. Vlijt 0. Netheid 0. Rekenen 1. Tekenen 1. Naaiwerk 0. Reparatie 1. Gebaren erg veel. Handtekening doe ik het niet. Br Aretas dwong mij op het werkboekje ondertekenen. Ik zet de handekening met kruisje. Hij was zo kwaad en gaf mij de straf in de hoek. Zo elke week bleef hetzelfde punten met o t/m 2 verder niets. In de klas bij Br Judocus kreeg ik het rappoort met het mooie punten van 7 t/m 9 Gedrag 7 vlijt 8 netheid 8 dus het groot verschil in de klas en in de kleermakerij. Voor de vakantie kreeg het rappoort van de klas en onderkant van de kleermakerij dat moet ik die meenemen aan de ouders laten zien. Toen de vakantie begon heb ik het rappoort kapot gescheurd en door het raam van de trein naar het buiten weggegooid, mijn vader vroeg mij waar blijft het rappoort ? Ik antwoordt. Ik heb geen rappoort in mijn zak en de onderweg heb weggegooid. Omdat het rappoort van de kleermakerij bijna allemaal geen punten met 0 tot met 2 verder niets door Br Aretas opgemaakt heeft. Vader zeide het was verstandig maar ik heb wel spijt dat het rappoort heb weggegooid dat het beter geweest om te bewaren voor het bewijzen. De directeur J v overbeek heeft wel 3 keer in de klas geweest en had mij gewaarschuwd dat als het volgende keer weer slecht rappoort heeftbdan wordt je weggestuurd naar huis. Het laatste de waarschuwing van de directeur van Overbeek zei ik dat wil ik heel graag dat u mij zo onmiddelijk kunt weggestuurd en dan ben ik zeer blij. Geen antwoordt van de directeur jammer he. Maar Br Judocus heeft wel met de directeur doorgegeven dat ik op de school goed best heeft gedaan. Wie kunt voor mij oplossen? Niemand dus ben ik zelf. Wordt vervolgd Rene van der. Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

De dag op 7 September 1940 vroeg ik Br Richardo of waar ik nu welke klas moest komen. Br Richarde antwoorde mij dat je nu voortaan naar 7e klas gaat bij Br Judocus. o mooi zo dat ik mijn ziekte niet in 6 klas heb gezeten dat door mij zelf onder de ziekte de boeken heb afgemaakt. in de middag beslist ik mijn de keuze als de adminstratie/boekhouder zoals ik met mijn ouders heb overgesproken. ik kreeg het verschrikkelijk onder de duim van Br Cheophas dat ik naar de kleermakerij of schoenmakerij moest komt werken. ik had nog steeds geweigerd. Br Overste Cheophas zeide mij als je nog blijven weigeren dan krijgt je een week straf bij mij in de gang waar de overstekamer stond. ik bleef doorzetten om te weigeren. Br Overste Cheophas was kwaad en heeft het bevel gegeven aan Br Servus, Br Aretas,en Br Tatianus dat ik de voortaan in de kleermakerij moest terecht kwam. Br Tatianus kwam mij toe en zeide hij kom maar met mij mee. jammer dat mijn keuze was kwijt en ben ik als de kleermaker bij Br Tatianus dat ik ken hem niet dat hij zo pas in Augustus 1939 op ivd kwam en ben ik in de sanatorium. zo wel een aardig broeder. In de kleermakerij de baas was Br Chrijsologus die hij de hobby van de papegaar waar in de koperenkooi zat. Br Aretas kunt helemaal niet verdragen dat Papegaai te hard kunt schreeuwen. ik zei aan de jongens de naam van de papegaai heet Stevens de achternaam van Br Aretas. zo dikwijls wordt uitgescholden door Br Aretas tegen de buurbroeder Br Chrijsologus. en daar in de kleermakerij waren helemaal niet gezellig door de zotheid van Br Aretas. Later opeens wordt Br Aretas zo wanhopig en neemt hij de zwarte grote lap over de papegaaikooi zetten. om de papegaai niet kunt schreeuwen. Br Rupertus de beneden schoenmakerij de geopende raam begon kijven tegen de boven geopende raam van de kleermakerij. Br Aretas lacht er om en begon hij ook terug uitschelden. Br Tatianus waarschuwde mij dat ik moest niet daar blijven kijken en rustig op de tafel naaien. In het Ochtend rond kwart voor 10 kwamen de jongens naar de kleermakerij binnen die hun broek de knoop was kwijt en moest ik voor de jongen broek een nieuwe knoop aanzetten daarna riep Br Aretas de jongen en kreeg hij de stevige prikje in zijn kont en andere jongen aan het buurt. Langzaam kwamen de jongens niet meer dat durven ze het niet meer. ik heb met Br Servus onder 4 ogen gesproken dat er misschien als het goed vindt dat een paar oude leerlingen Jozef Vercammen en Piet Wijnands allebeiden boven de slaapzaal van de jongens hun kleding in de kast willen even conduleren of de knoop kwijt en wat anders de stuk worden bijelkaar naar de kleermakerij gebracht voor de reparatie. Br Servus vond het heel goed dat ik het goed heb gezegd. Dat bedoleling voor BR Aretas naar de zin van de pesterij met de priem tegen de jongens achter de kont heeft gestoken, als de knoop van de broek kwijt. dat moest wel einde gekomen. In Maart 1942 het hoofd van de kleermakerij Br Chrijsologus was overleden en Br Aretas heeft naar het goede zin dat de papegaaikooi voorgoed van de kleermakerij. verdwijnt. Br Servus wordt overgenomen als het hoofd van de kleermakerij. en het volgende na de zomervakantie in 1941 wordt ik overgegaan van de leiding Br Tatianus naar de Leiding Br Aretas oo wat zo erger voor mij dat hij probeerde mij alles kapot maken door de pesterij en wraak met de hulp van de overste Br Cheophas. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Onder de tijdens mijn ziekte Thuis bij mijn ouders daarvoor heb ik hier goed en tevreden door mijn ouders verzorgd. en het begin dit jaar 1940 in Maart ben ik opgerroepen door de longspecalist voor het onderzoek naar mijn longen en het uitslad deelde mede dat de plekken van longen wordt nog steeds kleiner en achterlongen zijn volledig genezen. de longspecalist vertelde mij dat ik wel heel zwaar T.B.C. in 4 gedeelte 2 aan voorlongen en 2 achterlongen dat ben ik erg verbaasd en laat de specalist de fotos van mijn longen en laten uitleggen wat er op foto stond van mijn longen dat zag ik de plekken aan mijn longen die wordt nog steeds kleiner. maar de omringde plekken bleef voor altijd tot de dood, maar doet helemaal niet kwaad. als ik boven 80 jaar ben dan kan de longspecalist naar mijn longen onderzoeken en lijdt geen T.B.C. toch zeide specalist dat je vroeger wel T.B.C. heeft gehad door de overgebleven plekken. en dan moest ik nog verder rusten voor halve dag. Op 10 Mei 1940 brak het tweede wereldoorlog in Nederland en voor Pinksteren moest ik met mijn ouders vluchten naar het bossen door de waarschuwingen van de Duisters dat de vliegtuigen over de Stad Breda zouden gebombardeerd als Nederland niet tijdig willen overgeven. Mijn vader neemt de fiets en ik achterop mee naar het bos en hoorde hij dat de duitse vliegtuig zo erg laag over de bossen vliegen en pakte hij mij uit de fiets en laat maar op de grond liggen en daarna de weg naar de boerderij de buiten van de stad Breda voor paar dagen overnachten en wederom terugkeerde naar huis met zonder schade en moest ik weer op bed rusten voordat in Juni 1940 onder de controle van de Longspecalist. ik hoop heel veel van om mij zo mogelijk genezen. Op 14 Juni 1940 wordt mij opgeroepen voor de controle. mijn vader wou de taxi bestellen en zeide ik liever niet dan mag ik proberen lopen naar de Longspecalist die kost wel een half uurtje. ik met vader samen ging rustig wandelen en daar bij de longspecalist op de wachtkamer wachten. ik begon wel beetje zenuwen, maar wel erg vreemd dat ik tegen mijn vader gezegd dat ik de half uurtje heb gelopen kreeg ik helemaal niet moe dat betekent of ben ik zeker genezen? Juiste riep de longspecalist met 2 longartsen samen met mij de longen ging onderzoeken. over 5 minuten gaf de hand van de specilaist mijn hand schudden en zeide hij dat je bent geheel volledig genezen, maar de advies van hem dat ik nog voorlopig in de middag paar uur op bed rusten voor de longen verder sterk blijven houden. van 14 Juni tot met 6 September mocht ik het gewoon thuis blijven met op vakantie dat heeft de toestemming gekregen van de onder directeur J v Overbeek. Van harte dank voor hem. de lange vakantie was voorbij op 6 September 1940 ging ik met mijn ouders naar het station te Breda waar daar Br Josaphat en Br Beatus en jongens uit Zeeland, Bergen op Zoom en Roosendaal en nu in Breda. Br Josaphat en Br Beatus herkenden mij niet helemaal dat ik ben totaal veranderd van mijn lijf zo erg dik. en verder met hun samen per autobus naar Tilburg en per trein naar Den Bosch en met de bus naar ivd wordt vervoerd. voor mij eigen zelf niet zo blij dat ik weer terug ben op ivd dat heb ik veel verwacht door de pesten, mishandelingen in de kleermakerij waaronder Br Aretas als de kleermakerleiding. maar door mij keuze naar de Adminstratie/boekhouder dus niet als de kleermaker. dus ziet wel de volgende dag 7 September 1940 wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Wederom Perdomme dat 5 van 9 jongens moesten in het binnenkort per auto naar het ivd worden overgebracht, daar in de ziekamer nog op bed moesten rusten. ik heb tegen de verpleegster aangedrongen om ik de voorlopig in sanatorium blijven, zodat mijn vader komt mij afhalen per auto naar mijn thuis ouders op bed blijven rusten. De verpleegster (zuster) had helemaal geen bezwaar daarvoor ik ben goed tevreden, maar loopt het mis. toch kwamen Br Cheophas, Br josaphat per autos naar ons toe om 5 jongens afhalen ( R.v.d.Veen, J Oskamp, W den Reijer, A v Terijen en J. v d Vall. ik had geweigerd en houd ik op mijn bed vast, Br Cheophas en Br josaphat allebeiden hebben mij stevige uit bed gehaald en heb ik mijn 2 handen per touw vastgebonden door Br Cheophas en was ik kwaad en schop ik met mijn schoen tegen de been van Br Overste Cheophas en uitschelden dat alle tween broeders zijn echte misdadiger. De Verplegster Zuster keek naar mij dat ze erg heeft medelijden met de trane van haar ogen. ik schreeuwde zo erg haard dat het horende patienten kunden mij het geschreeuw horen en kreeg ik de hand van Br Josaphat op mijn mond, daarna wordt per auto vervoerd en wilde ik de deur van auto er uit stapt, maar de chauffeur heeft de alle deuren van uto ingesloten. Toen ik op ivd aankwam en boven de ziekenkamer de straf in de hoek en kreeg s avonds geen boterhammen met het beleg en een beker melk. Br Aretas zijn gezicht begon zo vriendelijk om hij zo graag verder de wraak te nemen. ik heb expres de bord en beker zo maar van de blad uitgeleden naar op de grond, breekt de borden en kopje stuk. Br Aretas was zo kwaad en pakt hij mij mee naar de waar de badkuip stond wordt ingesloten. En dan laat ik de badkuip kraan open om het water te hoog mogelijk uit de bad op de grond stromen. Br Aretas hoorde het dat de ingesloten badkamer iets kraken van het water en maakt hij de deur open, duwde ik hem uit en liep ik terug naar mijn bed. en juist kwam het bezoek van Br Epolonius bij ons durft Br Aretas het niet meer. Toen de ziekenkamer nog moesten schoonmaken zag Br Aretas dat de kat in de ziekenkamer binnen zijn gekomen dat Br Aretas kan helemaal niet verdragen over de dieen en pakte hij zo wanhopig op kat en zijn straat in zijn hand vast en draaien de kat rond met miauwen, daarna speelde Br Aretas de kat naar palfond omhoog en terug en weer omhoog en terug en weer omhoog en de kat zijn poten begon iets open en de nagels komt er uit krabt de kat op de armen en handen van kat en los Br Aretas de kat los envlucht de kat weg door de gang. Br Aretas was zeer wanhopig volgt hij de kat want de kat al van boven de trap naar beneden. ik stap uit de bed en liep voorzichting naar de gang kijken hoe deed Br Aretas en vond ik het heel goed dat hij de wonden aan zijn armen en handen. Dank wel de Kat. (weet wie de Kat is de eigendom van een jongen uit Tilburg de naam weet ik het niet. ik wordt erg moe van de gekheid en was van plan op zaterdagavond onder de lof in de kapel zou ik uit bed naar beneden bij de onderdirecteur J v Overbeek komt smeken dat heb ik het gedaan op 28 November 1939 op de avond rond na half zeven. De onder directeur deed het dat ik hem heb gesmeekt om ik zo mogelijk vlug naar huis bij mijn ouders verder kunt rusten en belde hij naar mijn vader en hebben overgesproken en vertelde de onder directeur J v Overbeek mij dat vader komt morge ochtend rond half 12 mij afhalen op 29 November 1939. Hij zal met de ziekebroeder doorgeven dat ik helemaal geen bezwaar. ik was ernome blij en volgende dag op zondag s' morgens moest ik uit bed voor de aankleden en zat op de stoel voor het raam naar het buiten kijken (ivd voorgevel) ik wacht op mijn vader en eindelijk zag daar de auto reed de rechts rond bij de jongensafdeling stond en stapt mijn vader uit de auto. Br Aretas keek ook naar hetv raam en zeide ik dat hij is mijn vader en kreeg ik de flinke klap van Br Aretas. dat kan ik duidelijk bewijs aan mijn vader laten tonen dat mijn wang met een gloeiende roor kleur dat Br Aretas heeft zo pas mij geslagen. mijn vader was dubbel woedend en eist hij Br Paschasius dat Br Aretas moest komen op dec spreekuur dat wou hij het niet en mijn vader wordt steeds brutaal met mij mee naar de ziekenkamer waar Br Aretas de zieken jongen wordt verzorgd en dan begonnen elkaar hevige ruzie en uitschelden. Br Aretas kreg het bleek gezicht en liep hij weg. Verder Vader en ik samen per auto naar thuis in Breda wordt gebracht. eindelijk voor mij nu rustig en met mijn kennissen lekker genieten. Het blijft mij groot vraag als ik mijn ziekte de volledig genezen en keerde weer terug op ivd en wat zal verder gebeuren en wist ik van te voren komt nog meer mishandelen en wraak. dus maar afwachten. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Eindelijk de andere ziekenbroeder Br Josaphat, maar wel zeer het gemeen broeder want is toch niet zo ergste dan Br Aretas. wij de zieke jongens rusten nu het gemak en kregen het meermalen het bezoek van de klasbroeders. Voor mij was zeer belangerijk voor mijn geliefde Br Richardo dat hij kwam bij mij op het bezoek en vertelde hij over alles wat mijn klasgenoten in de klas en vroeg ik hem mag ik de rekenboek, taalboek, godienstboek met potlood, gom, linaal hebben en vond Br Richardo het goed en over een uur later heeft hij de boeken aan mij gegeven en kun ik nog verder leren, want ik heb van te voren gedacht dat als ik genezen van de ziekte dat zal wel misschien een klas achter zit. dat wil ik het niet, daarom onder mijn ziekte nog op de boeken volgen, maar moest wel blijven liggen met 3 stapelkussen het hoofd omhoog. eerlijk gezegd dat vond ik erg vervelend dat ik te lang op bed moest blijven liggen voor hoelang dat weet niemand. De Longspecalist uit Den Bosch kwam naar op het ivd de boven ziekenkamers voor de controle dat vermeld over de ziekenkamer was de officeel afgekeurd voor de longpatienten. de reden te weining ruimte, geen douche voor de zieken, ontbreekt de tolietten, geen gezond en frisse lucht uit de speelplaats, buiten de lindebomen met bloesem die zijn niet geschikt voor de longpatienten. anders kan de hooikoorts voorkomt. De Longspecalist gaf de rappoort aan Br Josaphat dat moest hij zijn overste melden. Br Overste Cheophas begon wat de grote bemoeienis voor de zieken jongens dat hij kwam nooit het bezoek in de ziekenkamer door de vrees van de besmettelijk longpatienten. Later na 2 dagen na de controle van de specialist hoorden vertede ik dat 9 van 13 jongens naar de sanatoruim Hornheide Horn bij Roermond worden overgebracht zijn W. den Rijer, R vd Veen, J, Oskamp, M v Lier, M sclepers, H. Martens, A. v Terijen, H. Kouwert en J.v d Vall. IVD moesten wel onmiddelijk het berichten doorgegeven naar de ouders van de longpatienten die gaan ze in het binnenkort naar de sanatoruim. mijn vader heeft onmiddelijk in het Laurensziekenhuis te Ginneken bij Breda in contakt gehad en gesproken dat in het ziekenhuis staat een kamer vrij voor zijn zoon Rene. Helaas door Br Overste Cheophas waren zeer felle tegen dat ik naar het ziekenhuis te Breda wordt overgebracht en dan de volgende dag in de stilletjes de 9 zieke jongens per auto naar de Sanatorium Hornheide Horn worden overgebracht en hetzelfde dag kwam mijn vader op ivd om zijn zoon af te halen. tot mijn spijt dat uw zoon al zijn vertrokken naar Horn zegt de portier Br Paschasius. mijn vader was zeer kwaad en brutaal door de gang waar Br Overste Cheophas kamer flink opdonderen en hevige ruzie in het gesprek, dat mijn vader toen het bezoek bij mij in sanatorium heeft verteld. en vroeg vader mij wat er hier vindt en zeide ik het bevalt het heel goed dat hier zeer prima hebben verzorgd die veel beter dan ivd de ziekenkamer. Vader was goed en tevreden en belooft hij mij als ik beetje genezen van de ziekte ben, dan zal hij mij afhalen op ivd dat gebeurde in November 1939. Daar de sanatorium waar de grote bossen met volop vogels en eekhoorns en mocht ik elke dag voor en na middag een uurtje uit bed ging lopen of door het bos wandelen en ook bij het horende longpatienten op bezoek voor de gezelligheid babbelen. nou daar voor mij 100 procent beter dan in ivd ziekenkamer die zijn echt ingesloten voor de zieke jongens. Br richardo kwam elke 14 dagen bij mij het bezoek en bracht de boeken mee en ook doe het groeten van mijn klasgenoten. daarvoor ik vond zo erg fijn en gaf ik terug groeten aan mijn klasgenoten en ook mij afgemaakt rekenboek, taal en goddienst terug voor de controle. Ik mocht elke dag onder de douche wassen zo heerlijk en frisse voor mij gezondheid en dacht ik vooral op ivd geen douche voor de jongens was zeer groot schandelijk. ochtend ontbijt met ijskoud melk, s middags hherlijk maaltijd soep aardappelen groenten vlees en pudding of vruchten. namiddag koffie met heerlijk vruchtenvlaai en s avonds boterhammen met het verschillende beleg.. zo heel heerlijk gevoel thuis dan op ivd. later ging ik naar de longspecalist voor het onderzoek en controle of mijn longen plekken die wordt kleiner dan bent de specalist tevreden en dan moest ik weer teruh naar ivd in de ziekenkamer van af en toie op bed moesten blijven liggen. potverdomme dat ik al wederom terug naar ivd in de ziekenkamer op bed moest komt liggen en alweer teruggekeerde de grote beulverpleegster Br Aretas. ik heb al eerder de brief naar mijn ouders geschreven om ze laten te weten dat ik in het binnenkort weer terug op ivd zal terugkeren naar de ziekenkamer. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Frans van Rijn
11 jaar geleden

Rene, ik ken ook een verhaal tussen onze klasbroeder, Bro. Leovigild, die ook optrad voor het belang en vaderlijke steun van zijn klasjongens, en bro Aretas.
In de vorige site heb ik nog geschreven over de stemming voor de Tweede Kamer der Statengeneraal. Gerard schulte, een klasgenoot van mij, zei zomaar voor de grap tegen bro. Aretas dat hij voor de communisten had gestemd en bro. Aretas vroeg toen aan bro. Theobertus of Gerard schulte hem even mocht helpen en bro. Theobertus gaf zijn toestemming. Samen gingen ze naar de zolder van de kleermakerij en daar aangekomen kreeg Gerard van bro. Aretas een heel zwaar lichamelijk afstraffing, onbegrepelijk was dat van bro. Aretas en Gerard kwam huilend onze klas binnen en bro Leovigild vroeg wat er aan de hand was en Gerard heeft zijn hele verhaal aan hem verteld. Bro Leovigild ging opeens de klas uit en bleef wel een tijdje weg. Hij kwam met een vuur rood en bezweten gezicht de klas weer in. De volgende dag zagen wij bro. Aretas in de kapel met een blauwe oog te communie gaan!!! Dat is niet zeker zomaar gebeurd, er werd door bro. Aretas en onze klasbroeder gevochten. bro. Leovigild kwam als een opverwinnaar terecht. Bro. Theobertus heeft daarna nooit meer een hulp gegeven aan bro. Aretas. Daarom strafte bro. Aretas later, toen hij overgeplaatst werd naar de kleermakerij, de jongens wiens knoop er af was met een flinke prik in zijn ..... Ik heb ook zo een prik gehad maar durfde het niet aan de hogere hand te vertellen.
Dus wat Rene schreef kan voor 100% kloppen. Zo werden de doven door verschillende broeders mishandeld op het I.v.D.. Frans

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Na de Paasvakantie in 1939 keerde ik terug op ivd, natuurlijk ik was zeer nerveus en angstig wat er zal gebeuren of alle broeders hebben wel of niet geweten dat mijn vader de onder de paasvakantie op ivd is geweest. toch snap ik er niks van dat waren de broeders alles het gewoon dat zonder hun wisten. zo duidelijk de rol van Br Overste Cheophas en Br Aretas hebben het gespeeld wat hun plannen voor mij hebben gemaakt dus weet niemand. In het begin in Mei 1939 de onder directeur J v Overbeek heeft medegedeeld dat alle bewoners van ivd in het binnenkort naar de consulatie bureau voor het onderzoeken op de longen. op de dag ik met de klasgenoten en jongens met Br Theobertus en Br Josaphat gingen per voet de langs pettelaarseweg naar Den Bosch bij de consulatie bureau. ik was zo erg doodmoe en kunt niet meer verder lopen en ben ik er gedwongen door Br Josaphat dat moest ik vooruit lopen. ik begon hele lichaam met volop zweet en moe, verder geen zin om met de jongens elkaar gebaren maken op de onderweg. eindelijk ik kwam op de wachtkamer op de bank zat en wacht op aan het buurt. nu ben ik aan het buurt om naar de onderzoekkamer binnen was daar het donker met rood lamp aanbranden. Het onderzoek van mij aan de longen voor en achter betreft de longspecalist Dr Rees dat moest ik de naam opgeven dat ik het heb gedaan en begreep ik onmiddelijk dat ik mijn longen helemaal niet in orde was en na het onderzoek moest ik weer terug naar de wachtkamer met zonder aankleden. Later kwam ik weer terug naar het onderzoekkamer voor de fotos laten maken aan mijn voorlongen en achterlongen. nadien kreeg ik de pols 3 keer incenten voor de controle of mijn longen wel of niet besmettelijk voor de anderen. Nadien mocht ik niet terug per voet naar ivd en werd met de busje vervoerd naar ivd. en verder gewoon met de jongens op de speelplaats spelen en over een week kwam Br Aretas de ziekenbroeder met de lijst daar het genoemde jongens die ze zijn T.B.C. getroffen zijn J. Ros, J, Habraken, W. den Reijer, Rene van der Veen, J. Oskamp, P Demandt, H. Kouwert, A,v Terijen, M.v Lier, H. Martens, M Slecpers en J.v d Vall. totaal 13 jongens. Potverdomme dat ik naar de ziekenkamer moest komt op bed rusten met de behandeling de Ziekenbroeder Br Aretas. DE Ziekenkamer waar de T.B.C. daar lagen vanaf boven de balkon (onder de ingang van de Jongensafdeling) 2e terug rechts daar lag ik op bed met 6 jongens en later weer andere ziekenkamer de hoek van onder de Grote eetzaal. daar lagen de jongens zijn J. Ros, J Habraken, W. den Reijer, R v d Veen, A. de Goede en J. Oskamp en andere ziekenkamer de boven van de naaste beneden de poort naar de Grote eetzaal daar lagen J.v.d.Vall, M v Lier, H. Kouwert, M. Slecpers, A v Terijen, H.Martens en P. Demandt De Behandelingen door Br Aretas was zo verschrikkelijk slecht en maakt hij zo erg driftig en ongeduld over de zieken jongens. hij doet elke morgens zeer kwade bui en geen vriendelijk woorden goede morgen en wel te rusten en van harte beterschap toewensen aan de zieken. Kleine beetje gelukkig kwam het hulp voor de zieken jongens als zijn vrijwillger is Br Epolonius dat hij was zeer buitengewoon aardig broeder en praat hij altijd graag met de zieken. het was erg jammer dat kunt makkelijk van BR Aretas van Br Epolonius ruilen dat gaat heel goed vooruit. verder kwamen het bezoek van Broeders en priesters behalve Mgr Hermus kwam nooit het bezoek bij de zieken, omdat wij niet als de kleuters van de voorschool zaten. daar in de ziekenkamer doet Br Aretas nog wat de jongens mishandelen door de slagen met de stok en schoppen. als wie de jongens op bed lagen en de gerolde wollen van de onderbed was Br Aretas zeer woedend en maakt hij met de stofzuiger naar de lampkap kapot en sprongen het glasschreven verspreiden op elke op bedden en grond. zo doet hij altijd wat naar de zin heeft. eenmaal heeft Br Aretas mij heel hard geslagen en geschopt dan schreeuwde ik erg hard en hoorde de tegenover de ziekte Br Arnoldus dat er was gebeurd in de ziekenkamer. Toen op Zondagmorgen voelde J Ros niet lekker en moest wel overgeven. hij vroeg mij waar moest hij daar overgeven? ik zeide hem gewoon in de wasbak laten overgeven anders kan niet omdat hij niet uit bed naar waar de wc stond zijn gelopen. J Ros deed hun misselijk overgeven in de wasbak en kwam Br Aretas binnen en wordt nog erg woedend en liep hij naar hem toe en zeide Br Aretas tegen J Ros eet de overgeven op, deed hij het niet en kreeg hij de flink klap van Br Aretas. Niemand weet dat o daar kwam de portier Br Paschasius in de ziekenkamer binnen zag hij dat er wat gebeurd was en vertelde hij dat de vader van J Ros zit in de spreekkamer, J Ros zag het goed naar de liplezen van BR Paschasius en weet hij dat zijn vader in de spreekkamer zat en dan liep J Ros zo erg snel naar beneden in de spreekkamer met zijn vader dat vertelde hem alles. Vader Van J Ros was zeer kwaad en heeft Br Overste Cheohas opgeroepen en gesproken dat zijn zoon en vader zo onmiddelijk voorgoed naar huis zijn gegaan en dan J Ros wordt overgebracht naar de Sanatorium te Bilthoven die vlakbij zijn ouders de woonachtig te Hilversum. na de genezing van J Ros bleef voor altijd thuis bij zijn ouders. o ik ben totaal zeer jaloers op hem. dat het nieuws van J Ros door Br Epolonius heeft aan de zieke jongens verteld. en volgende dag wordt verwisseld dat Br Aretas naar de kleermakerij en Br Josaphat naar de ziekenkamer als de ziekenbroeder. ik denk dat door de ziekte BR Arnoldus heeft de contakt met Br Overste Cheophas gehad en had wel goed geluisterd naar Br Arnoldus omdat hij was de onderoverste der Broeders. Ha mooie meegenomen. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hier de vorige schreef ik over de geselen aan mijn rug dat was niet voldoende van Br Aretas en volgende keer kreeg ik de waarschuwing van BR Aretas dat ik als in de kapel weer hoesten dan moet maar vasthouden en slikken. dat was zeer onmogelijk. S Nachts onder mij de slaap kreeg ik hevige hoesten kreeg ik het hulp van Br Friminus en Br Arnoldus met de glas water om te drinken die wordt niet altijd gehopen. daarna ging ik naar de kapel de onderleiding Br Radelphus dat ik in de kapel weer opnieuw ging hoesten en na de H. Mis werd ik wederom opnieuw door Br Aretas geroepen en samen naar de Aphotheek daar kreeg ik nog meer slagen en schoppen en toevallig de deur van aphoteek open stond vlucht ik naar de gang en links naar de grote slaapzaal om te verbergen dat Br Aretas kon mij niet vinden als ik maar proberen mijn hoesten goed vast stoppen dat helpt het niet en hoorde Br Aretas wel waar ik daar heb verstopt kreeg ik mijn kraag vast en terug naar de aphotheek en nog flinke pakslaag. dit gebeurde in 1938 en nog meermalen naar de ziekenkamer op bed moesten rusten. De Behandelingen was zeer slecht en soms kreeg ik geen eten of drinken. ik verlang nog altijd heel graag uit de bed naar het beneden op de speelplaats met de jongens kunnen omgaan. en volgende jaar 1939 de paasvakantie begon dat ben ik heel blij dat ik bij mijn ouders thuis en vertelde ik ook aan mijn ouders wat er over het gebeurde op ivd en ook van Br Aretas heeft mij mishandeld. maar mijn moeder twijfel het dat dacht ze dat alle broeders zijn zeer vrome mensen dat omdat haar 2 broers zijn ook priesters en haar 2 neven zijn ook priesters. daarom mijn moeder was diepe glovig en mijn vader was anders dat hij vroeger de hervormde gelovig en later werd hij bekeerd tot katholiek. mijn vader gelooft mij wel maar het geestelijk van mijn moeder waren er tegen als mijn vader de klachten op ivd heeft ingediend. zo erg moeilijk van vroeger zo de katholieken geestelijken hebben alles verzwijd. Beste lezers en kijkers ik vraag jullie nemen jullie niet kwalijk dat ik heb verzwijgd van de vorige verhaal op site schrijven op ivdvariatie lognr 407, nu zal ik het openbaar op site schrijven en hoop ik dat mijn ouders in de hemel ook geen bezwaar over mij wat ik van vroeger op ivd heb meegemaakt. mijn vader had ondekt aan mij de lidteken aan mijn rug dat ik te lang heb verzwijgd door de vrees en angstig wat zou het gebeuren op ivd op mij zullen wraak nemen. En vroeg vader mij hoe komt dat de rug te veel lidteken door wat het gebeurd was. ik antwoordt rustig. door Br Aretas dat hij heeft het gedaan omdat ik in de kapel onder de H.Mis te veel hoesten heb gehad en kreeg ik de straf van mijn rug met de touw en kleine loodjes laten geselen. Mijn vader was zeer erg woedend en moeder begon te huilen en ik ben vanzelf ook mee huilen. En dan vader neem ik mee naar de huisarts voor het onderzoek en ook de verklaringbewijs van de mishandelingen door Br Aretas op ivd te St Michielsgestel. daarna vader en ik samen per taxi naar het ivd werd vervoerd. naar het ingang bij de jongensafdeling. Vader en ik allebeiden gingen de trap naar de boven en belde de voordeur en kwam Br Paschasius de deur open en zag hij dat welke reden dat jullie hier waren. Mijn vader zeide hem eerste wil ik de directeur J V Overbeek spreken zo goed zeide Br Paschasius en gingen wij naar de spreekkamer binnen en kwam de onderdirecteur J v Overbeek binnen, sprak mijn vader tegen de onderdirecteur. wat is hier het groot gebouw? De Onderdirecteur J v Overbeek antwoordt hier het gebouw voor doven leerlingen en vader zeide dat klopt niet . waarom hier mijn zoon laten mishandelen van zijn ziekte? dat kan ook niet zeide de Directeur oke zeide vader laat zijn zoon de lidteken aan de rug zien, schrok de directeur erg van en wordt Br Cheophas geroepen om hij op de spreekkamer moest komen. en vroeg vader hem bent je de overste van de broeders? ja zeide Br Cheophas. waarom doet de broeder mijn zoon laten mishandelen? oja zeide Br Cheophas helemaal niet mishandelen. mijn vader vervloekte tegen de Br overste Cheophas en laat hem zien wat betreft de rug de lidteken aan zijn rug en zeide dat Br Aretas heeft mijn zoon mishandeld met de geselen. en Br Overste wil Br Aretas roepen en zeide vader o neen ik moet zelf roepen met de belzoemer getal van Br Aretas. Later kwam Br Aretas naar ons toe merk hij dat was niet in orde. Br Cleophas vroeg hem waarom deed u de mishandeligen op Rene? oja dat Rene was zo erg lastig en ongehoorzaam antwoorde Br Aretas. en vader zeide niet waar dus de reden van mijn zoon zo zwaar verkoudenheid. Verder begonnen elkaar met bij elkaar praten met de ruzie en werd Br Aretas ergste gewaarschuwd dat moten voortaan niet meer doen. Nadien keren wij terug naar huis en vertrouwde vader ivd helemaal niet en zijn plan dat zijn zoon werd overgeplaatst van ivd naar de dovenschool in Antwerpen of Rotterdam, maar de Vromige familie van mijn moeder uit Belgie waren er tegen. en verder hoe het zal gebeuren als ik terug van de Paasvakantie op ivd??? komt nog erger wraak, opzij, veel dupe van ??? wordt vervogd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste Lezers en Kijkers. Terugkeer van het verhaal over Br Aretas. eerste wil ik jullie laten weten dat ik schrijf het verhaal die niet zoals de vorige, maar komt wel iets meer lange verhaal. In September 1932 wordt ik mijn leeftijd 4 jaar op ivd opgenomen. Zuster Wilhelma neemt ik mee naar de meisjes speelpaats waar daar de konijnenhokken komen kijken, dat mijn ouders zo onmiddelijk per auto naar huis zijn gegaan. Helaas na het kijken naar de konijnen dat vond ik helemaal niet belang en wilde hij terug bij zijn ouders, maar waren niet daar op de spreekkamer. ik was zo erg kwaad en koppig en begon te schreeuwen en huilen. Zuster Wilhelma neemt mij als het kindje op haar schoot en troosten mij en ging langzaam vanzelf weer over. en over 2 jaar na de zomervakantie in September 1934 ben ik van de voorschool overgegaan naar de jongensafdeling. ik vond al ankelig van de zwarte raaf met een witte ring om zijn hals. ik was zeer kwaad en huilen zo erg koppig en moeilijk jongen met zijn goed verstand. Zoals Zuster Rosa heeft mij gezegd dat ik vroeger op de voorschool zo dwars en deugniet met de anderen heeft geleefd dat was niet zo erg maar wel goed van zijn verstand. Na een nacht heb geslapen en moest ik naar 1e Klas kwam zag ik dat ik helemaal geen opgemak van een rare en zure gezicht Broeder,die heet Br Igurio begon ik hele dag huilen met zonder ophouden. Br Igurio weet helemaal geen raad wat hij hoe het moet doen en vroeg hij de advies aan Br Arnoldus de naaste klas. Br Arnoldus heeft een goede idee voor de oplossingen dat ik de klas bij Br Igurio inruil met de jongen bij Br Arnodus dat zijn goed en akkoord. Dus ik zat nu in 1e klas bij Br Arnoldus. Vreemd dat de huilbui wordt opgehouden en begon te vriendelijk uit dat Br Arnoldus zijn gezicht nog vriendelijker dan Br Igurio. toen ik groter werd dat Br Arnoldus heeft mij alles verteld over mij als de jeugd in 1934 en de klas werd overgegaan naar 2e klas bij Br Beatus in 1935 dat ging het zeer prima, daarna werd overgegaan naar 3e klas bij Br Otgerus in 1936 dat ging ook het goed maar ik mijn gezondheid nog slechter en dikwijls naar de ziekenkamer ben gegaan. niemand weet dat de oorzaak van mijn gezondheid. Toen ik op bed lag in de ziekenkamer waren 2 goede verplegers zijn Br Otgerus en Br Alanus dat ze hebben mij heel goed behandeld. na mijn ziekte genezen gaat het gewoon leven, maar lijdt aan de zware verkoudenheid dat kunt nooit goed ophouden en werd overgegaan naar 4e Klas bij Br Richardo in 1937 zo heel aardig en geliefde Broeder, maar zo erg potverdomme dat in Augustus 1937 kwam Br Aretas op ivd als de ziekenbroeder dat mag ik hem nooit graag. toen ik in de kapel onder de H.Mis bijwoonde kreeg ik zeer hevige hoesten en verlangt naar de glas water en kreeg hij helemaal niets. na de H. Mis werd ik opgeroepen door Br Aretas dat ik met hem samen naar de aphotheek binnen kwamen en begon Br Aretas mij hevig slagen en schoppen. Tenslotte eist hij mij de bovenkleding moesten uitkleden tot de half blote en kreeg ik van BR Aretas aan mijn rug geselen met de touw en kleine loodjes. mijn rug vloeien het bloed en nog verder geselen daarna viel ik op het grond begon te schreeuwen en huilen. daarna moest ik weer aankleden en kreeg ik de klap op mijn neus en mond. zo erger veel bloed zijn verloren en wordt mij behandeld, daarna ik met Br Aretas samen naar de klas bij Br Richardo binnen kwamen en schrok Br Richardo erg en vertelde Br Aretas hem dat Rene is van de trap gevallen. ik zag Br Aretas de mondeling met Br Aretas nog heel anders hebben gesproken. toen Br Aretas van de klas weg ging en zeide ik tegen Br Richardo dat Br Aretas heeft U gelogen wathij heeft gezegd en laat ik Br Richardozien dat mijn gewonde rug met bloed er bij door de geselen. Br Richardo schrok erg van dan wat moest hij het doen en zeggen. het was duidelijk dat het gebeurde was zijn geheel in de doofopt gestopt. Mijn rug dat nu nog enkele lidtekenen dat door Br Aretas heeft mij mishandeld door de geselen. Mijn Vrouw Paula zag dat vroeg ze mij waarvan de lidteken vandaan en vertelde ik het gewwon alles wat op ivd waaronder Br Aretas mij zeer zwaar mishandeld in het jaren tot met in 1944. ik zeide haar kijkt maar naar de foto dat Br Aretas de vriendelijk gezicht en 2 handen zijn verborgen in de mouwen dat willen zeggen dat hij zo erg braaf broeder. het was zeer groot schande!!! Paula begon te huilen en zeide ik haar weest niet huilen, maar verder zo van vroeger op ivd altijd zijn gebeuren door de strengheid opvoeding van de Broeders. wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Rene van der Veen

Je noemt de namen van de jongens en een van de namen ken ik goed, namelijk Jan Hartman. Hij is enkele maanden geleden hier geweest en liet mij enkele foto´s zien en meteen heb ik ze gescand en in mijn computer opgeslagen. Mooie foto´s! Natuurlijk wacht ik nog eventjes met plaatsen. Eerst wil ik nog genieten van je horrorverhalen over br. Aretas !

Veel succes ermee!!!

Jan Keizer

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste lezers en kijkers oo wat een mooie verassing dat ben ik op de foto staat.. De namen van de jongens zijn Rene van der Veen, Sjaak Wemmers, Arie de Goede, Jan Bettonville, Jan Hartman, Justin Willems en Br Aretas. Ze hebben de leerling kleermaker geslaagd op Vrijdag 15 juli 1944. Daarna op Dinsdag 25 Juli 1944 de zomervakantie ze zijn voorgoed naar huis gegaan. De fotograaf zeide mij dat ik de naaste van Broeder Aretas ( op vrije plek) moest stond en ik heb dit geweigerd en liep ik de geheel links stond met het beetje glimlach dat ik was zeer dolblij dat ik van Br Aretas geheel vandaan. Hij was zeer echte beul, afschuwelijk, wreedheid broeder die hij is nummer 1 van alle Broeders. Nu mijn 2 spierballen dat zal ik het verhaal over Br Aretas wat hij op ivd heeft gedaan in de periodejaren van 1937 tot met 1945, tot volgende keer doe ik het nieuwe verhaal. Oke tot straks Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Beste kijkers

Br. Aretas keek wel vriendelijk maar volgens verhalen van oude garde was hij bepaald niet zo populair bij de jongens. Nou ben ik erg benieuwd naar spannende verhalen over hem....

Jan Keizer