Groep broeders 1

Ik zie prachtige tekeningen achter de broeders aan de muur.
Vermoedelijk is deze foto in handarbeidzaal opgenomen. In het welke jaar? Helaas is mij niet bekend.

Jan Keizer

Reactie plaatsen

Reacties

Corinne Munne
11 jaar geleden

Ik ben aangetrokken door die mooie schetsen/ tekeningen! Het is klassiek weergegeven. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de dove leerlingen (?) het vervaardigd hebben?
Corinne Munne
Beeldend kunstenaar

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Jan Jonkman. Je denkt dat boven de foto was niet op het instituut opgenomen, of waarschijnelijk in het moederhuis in Maastricht. Volgens van mij dat de foto was opgemaakt op oude instituut In Nieuwe Herlaer. De Prachtige tekeningen op de voorgrond door de dove leerlingen, waaronder ze op oude ivd veel hebben geleerd van de houtbewerkingen, tekeningen, schilderen en nog andere dingen en ook verschillende gemaakte vliegers. op de dag wordt de vliegers wedstrijd gehouden in St Michielsgestel in rond 1885, dat de dove leerlingen hebben de eerste prijs gehaald. Zoals ook een paar oude leerlingen hebben ook meegdaan. Er zijn zeer groot belangstellingen aanwezig. Vroeger de dove jongens en meisjes verblijven op ivd voor 14 dagen per jaar op vakantie. De opgenomen voor de onderwijzen van de jongens hun leeftijd 6 jaar tot 14 a 15 jaar op ivd in dit jaar 48 weken en 2 weken op vakantie en 3 weken vrij dagen op ivd . Later werd het veranderd door de wettelijk schoolrooster heeft bevestigd. Een jaar de vakantietijden met de pasen in 2 weken en zomervakantie in 6 weken. de vrije tijd van de dove jongens mogen hun karweitjes met hun iedere eigen een volkstuintje voor de bloemen, planten en ook wat aardbeiplantjes, worteltjes, knoltjes, radijs, En ook mochten ze voor de kippen, konijnen en andere huisdieren verzorgen met zelf het gebouwen. hokjes. Daarna op nieuwe ivd verdween alles dat het gebouw de omringd zijn goed ingesloten. Dat klopt de zittende op de stoel zijn Br Judocus en Br Corsinus. allebeiden zijn al van te voren op oude ivd terecht gekomen in rond 1902. Achterstaande links stond de Br Bonaventura dat twijfel ik er van dat hij was zo slank en grote broeder. Ik ken Br Bonaventura heel goed , ik heb zeer hekel van hem, toen hij was 2 maal in dit jaar op ivd gekomen voor de inspecteuren. In het geval kwam Br Bonaventura bij mij in de klas, begroet hij helemaal niets en stond in zijn charijn gezicht en luisterde naar de jongens van het vraag en antwoord. Later werd hij wel de algemeen overste der Broeders was zo verschrikkelijk heel streng. Zoals je schreef dat Br Theobertus was ook zeer hekel op Br Bonaventura dat wilde hij hem helemaal niet zien. ja tat klopt toen ik bij hem sprak, zag Br Theobertus daar kwam Br Bonaventura aan op de speelplaats en draaide Br Theobertus om alsof met zonder merken. Achter 4 Broeders hun namen wist ik ook niet. Vermoedelijk dat ze het bezoek op ivd zijn gekomen en maakte een kiekje voor ter gedachtenis. Rene van der Veen

diana en willem
12 jaar geleden

Hallo lezers...,
Ik ken veel broeders helemaal niet.
ik zie veel verschillende tekeningen op het muur hangen. Ik vind het echt prachtig om te zien. Hadden ze verschillende tekeningen zelf nagetekend?

Diana en willem

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Lezers, deze foto was al eerder geplaatst in de vorige site ivdvariatie. Deze was zeker niet opgenomen op het instituut, waarschijnlijk in het Moederhuis in Maastricht, want al die prachtige tekeningen op de achtergrond was ons niet bekend dus nooit gezien.
Links zittend op de voorgrond was zeker de nog jonge Br. Judocus, met zijn armen over elkaar heen. Naast hem zou het misschien Br. Corsinus
geweest kunnen zijn. Achter Br. Judocus staand met zijn twee vingers tegen zijn wangen drukkend zou volgens mij de latere generaal inspecteur naast de algemene overste Br. Bonaventura. Hij kwam geregeld op het instituut om inspectie gaan voeren in schoolklassen als daarbuiten. Hij ging achter één van de willekeurige schoolklas zitten tijdens lessen. De meeste onderwijzers werden daar erg zenuwachtig van en deden daar hun best met het lessen en sprak ook heel weinig met elkaar. Ook Br. Theobertus werd door die inspecteur-generaal benaderd en kreeg enkele berispingen en ik wist niet waarom en dat gebeurde op de speelplaats en toen de overste en de inspecteur omdraaide om verder te gaan, stak Br. Theobertus zijn tong uit naar die inspecteur. Tegenwoordig kon men de middelvinger opsteken, maar vroeger kon men de tong uitsteken naar iemand die ze niet mocht of afkeerden. De drie andere broeders op de foto is mij onbekend gebleven en zeker niet op het instituut geweest.

Jan Jonkman