26. Geheimzinnige deurtje

©Jan Keizer

Waar staat geheimzinne deurtje?

Later zal ik hierover schrjven

Jan Keizer

Reactie plaatsen

Reacties

Dhr Anton Stokkermans.
8 jaar geleden

Er zijn twee geheim deurtjes van meisjes en jongens kant en die zijn voor kruipruimte van verwarming leiding en die loopt naar tweede ketels, de eerste ketel stond waar bakkerij van Dhr van der Heijden, en de tweede ketel stond aan de meisjes kant waar het doucheruimte stond. Even enkele jaren later was het nieuw bouw van het ketelhuis van ivd. Theo van Berkel was buschauffeur en die had vertelde tegen mij dat hij vroeger gewerkt heeft voor stoken met steenkolen. Ik hoop hiermede te voldoende hebben ingelicht en nog veel succes van ivd.
Met vriendelijke groet Anton Stokkermans.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Jan Jonkman

Ja, dat klopt wat je allemaal hebt geschreven.
Maar ik heb opzettelijke woord geheimzinnige erbij gezet. Ik zal uitleggen waarom.
Afgelopen zaterdag ben ik daar geweest. De deurtje was niet zo moeilijk te vinden, want daar stonden geen struiken zoals vroeger. Alleen maar grasveld meer niet! Tijdens mijn verblijf op IvD stonden daar enorm veel struiken en planten dat de deurtje gewoon bijna onzichtbaar was.
Iedereen weet dat IvD vroeger strenge regels hanteerde, zoals meisjes en jongens moesten apart wonen, spelen en slapen. Achter IvD bij ketelhuis stond enorme poort met prikkeldraad en bleef lang dicht, zodat de jongens en meisjes niet mogelijk stiekum elkaar konden ontmoeten. Maar ze lieten zich niet vangen, want sommige kinderen slaagden toch erin om elkaar te ontmoeten. Deze deur leidde inderdaad naar verwarmingbuizen en de gang was groot dat de volwassene persoon daar kon lopen. Als een jongen en meisje stiekum en opvallend elkaar wilden flirten, dan gingen ze stilletje naar binnen via deze deurtje en binnen was veilig en niemand kon zien of opmerken. Er was geen slot op de deur, alleen maar schuifblok.

Jan Keizer

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Jan Keizer, je kunt het niet zeggen dat het een ,geheimzinnige' deurtje was, dat al in 1948/1949 was aangebracht tijdens de renovatie van het verwarmingsstelsel. Vanaf dat ge-opende deurtje kwam je in een smalle halfdonkere gang met aan de kant geïsoleerde buizen en leidde verder onder de schoolklassen door naar de jongensspeelplaats (zie bij site 22). Verder ging het schuin over de speelplaats tot aan de kelder van de toneelzaal waar je ook eenzelfde deurtje aantrof Ik kende het instituut goed uit mijn broekzak. Dat deurtje op de bovenstaande foto te zien was in mijn tijd donkergroen geverfd zodat de ventilatie-gaten niet opvielen en bovendien altijd gesloten gebleven tot nu toe. De fotograaf, zoals jij stond met je rug naar de vroegere zijkapel. In de lengterichting van de gewone kapel bevond ook eenzelfde deurtje aan het schuingemetselde soort ruimte dat heel veel op een kolenhok lijkt.
Klopt het allemaal, Jan???

Jan Jonkman