115. Winfred Dania oud-leering van IvD overleden


Winfred Dania gaf tijdens bezoek van prinses Margriet bj IvD een prachtige boek aan prinses.


Links Winfred Dania, midden Bart Voogt en rechts Fred van Herp

Hij is op 11 januari 2012 overleden aan kanker. Hij mocht maar 61 jaar worden. Omdat hij toen in Bonaire woonde, weet niemand hier ervan. Cor Vennix kwam gisteren toevallig tijdens surfen bij google er achter dat hij overleden was. Vandaar dat ik deze prachtige foto´s hier heb geplaatst uit erebetoon aan Winfred Dania.

Onderstaande teksten komen uit de kranten uit Bonaire met verhalen.

 Winfred Dania, een van de bekendste kunstschilders van Bonaire, verdient een eerbetoon, vindt directeur Jacky Bernabela van Kas di Arte. Dania stierf op 11 januari aan de gevolgen van kanker na een ziekbed van iets meer dan een jaar. Hij werd zestig jaar.

Dania, geboren op 20 januari 1950 op Aruba, was doof en stom, maar kon ondanks zijn handicap uitstekend communiceren en uitleg geven over zijn kunstschilderijen. In Nederland leerde hij in een speciaal instituut om te communiceren. Zo kon hij heel goed liplezen en een beetje praten in het Nederlands.

 Als jongen had hij al talent om te tekenen. Na begeleiding van schrijver en kunstenaar Frans Booi, ontwikkelde Dania zich tot een zeer talentvolle kunstschilder. Hij heeft over de hele wereld zijn werk geëxposeerd. Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft verschillende van zijn kleurrijke schilderijen in de collectie.

 Mystiek
Bernabela herinnert zich Dania als een heel vrolijk persoon. Hij was doofstom, maar kon alles volgen en was zelf ook heel geestig, aldus Bernabela. “Een keer zei hij: ‘Jullie denken dat ik niet kan dansen, omdat ik niet kan horen? Kijk maar hoe ik dans.’ Nou, hij kan goed dansen, hoor!”

 Dania gebruikte acrylverf om te schilderen. De felle kleuren van de natuur en de typische kleurrijke wijken op Bonaire fascineerden hem. Zijn productie op Bonaire lag veel hoger dan toen hij in Nederland woonde. Achter zijn schilderijen zit vaak een verhaal. Bernabela: “Hij kan zich helemaal verliezen in de mystieke wereld. Hij uitte zijn schilderijen in cijfers en symbolen.”

 Olifant
Zijn laatste expositie was op 10-10-'10 in Kas di Arte. Een opvallend schilderij met een in het oog springende olifant, hing toen in de expositiehal. Hij schilderde zichzelf in het schilderij, legt Bernabela uit. “Hij stond onder de olifant en prikt in het beest alsof het een ballon is.”

----------------

 Kralendijk — De afdeling Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL) van het openbaar lichaam Bonaire rouwt om het heengaan van hun collega Winfred Dania, aldus het hoofd van de afdeling, Hubert Vis, in een persbericht. Dania is woensdag ingeslapen op 61-jarige leeftijd. Dania werd op 20 januari 1950 op Aruba geboren. Omdat hij doof was, werd hij opgevoed in een doveninstituut in Nederland, waar hij werd opgeleid tot typograaf. In 1977 besloot Winfred om zich te vestigen op Bonaire. Hier ontwikkelde hij zijn artistieke gave en groeide hij uit tot één van de beroemdste schilders van het eiland. Gelet op zijn verdiensten als kunstenaar werd hij op 6 september 2003 door de Bonairiaanse overheid gehuldigd met de titel van ‘Ereburger’. Dania was sinds 1989 in overheidsdienst, werkzaam bij Skal. Hier werkte hij als gids bij het museum en als technisch employé. In in januari 2010 ging hij met pensioen en hij heeft helaas niet lang van zijn pensioen kunnen genieten. Eind 2010 werd hij ziek en hij is de ziekte nooit meer te boven gekomen. Volgende week zou hij 62 jaar zijn geworden. “Het is jammer dat hij zijn artistieke gave niet langer heeft kunnen aanwenden voor de Bonairiaanse gemeenschap. Namens alle ex-collega’s wensen wij zijn vrouw, kind en overige familieleden sterkte toe en dat hij moge rusten in vrede”, aldus Hubert Vis.

[uit Amigoe, 14 januari 2012]

Reactie plaatsen

Reacties

herman van der heijden
3 jaar geleden

ik heb van de periode half 1974 tot begin 1976 met hem samen gewerkt bij organon in oss kende hem als persoon goed ben een paar keer bij hem thuis op bezoek geweest ken genoeg mooie verhalen van hem

herman van der heijden
3 jaar geleden

ik heb van de periode half 1974 tot begin 1976 met heb samen bij organon in oss gewerkt kende hem goeg ben een paar keer bij hem thuis geweest

Expareeneef
11 jaar geleden

http://123rrnhhgyyt.com

Diana
11 jaar geleden

Diana

Hij was geen tekenleraar voor doven geweest, maar oud-leerling en toen hij klaar met opleiding was, ging hij terug naar zijn ouders in Aruba en op 11 januari 2012 was hij overleden.

diana en willem
11 jaar geleden

Jammer dat ik hem nooit ken. Als ik hem wel ken wil ik hem toch vragen of hij mij wilt leren met tekenen.
Werkte hij als tekenleraar voor doven????

Diana en willem

Jan Keizer
11 jaar geleden

Emiel Klaassen

Ja dat klopt, dat hij vroeger goed kon voetballen.

Jan Keizer

Emiel Klaassen
11 jaar geleden

Ik had hem heel lang geleden voor de laatste keer in Oss op het station in Oss gezien, toen hij al afgestudeerd van I.V.D. was.
Ik zat ook met hem in de groep van Br. Theodorus, want hij en ik zijn maar 3 jaar verschil.
Hij kan heel goed voetbal.
Hij was wel 1 keer bij ons thuis in Huissen op bezoek geweest.
Emiel Klaassen

Maak jouw eigen website met JouwWeb