127. Filmpjes over IvD

Leuke filmpje, ik zie een paar bekende figuren, zoals John Scheien en zuster Irena met dansende meisjes...

 Spelende kinderen, bj hertenkamp, zwembad, in de tuin van directeur van IvD en naar geluiden luisteren, enz...

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Narish Leakat
11 jaar geleden

Ik vind een mooie herinnering en prachtige filmje van het instituut voor doven.

Narish

fam. Schuitemaker (Veronie Lakeman)
11 jaar geleden

We zijn zeer dankbaar en blij met dit unieke filmmateriaal. Jarenlang hoopten we ooit nog iets hiervan terug te mogen vinden, en na het zien van de mooie beelden zijn we natuurlijk ook heel trots, nog meer dan we altijd al waren geweest, op onze beroemde moeder: Veronie Schuitemaker - Lakeman!

In het eerste filmpje, Sound Barrier deel 1, komt ze na 3 minuten en 17 sec in beeld, meteen gevolgd door de les in het lokaal van zuster Irena. Links dus Veronie Lakeman, midden Annemiek Cremers en rechts Lottie Tempel.

Sound Barrier deel 2, maakt ze een solo-dans 03:33 bij het Schotse liedje 'Loch Lomond' op de klanken van Paul Robeson die een lage basstem had en hiermee dus ook een goede trilling om zo mooi te kunnen dansen.

De dans en muzieklessen werd door verschillende media opgepikt. In 1958 volgde, op uitnodiging, een reis naar Engeland met 22 uitgekozen kinderen in de leeftijd van 13-18 jaar, om hun dansen te demonstreren. Een voorstelling in Manchester en ook voor 'a festival of psalms'op 13 juli in de Royal Albert Hall in Londen!

Zoals gezegd, internationale kranten, tijdschriften en t.v. brachten het in het nieuws. Op 16 juli moesten de oudere meisjes optreden voor een televisie-uitzending van de BBC. Zelf hebben we wat foto's van de reis die we nog willen scannen om hier met jullie te delen, zoals wij ook van jullie verhalen en foto's mogen genieten.

Nogmaals zeer veel dank!

PS: Van wie zijn deze filmpjes afkomstig, en wie heeft dit NTS-materiaal gevonden?

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. BLIJE KINDEREN:
Tijdens de oorlog kwamen prof Rutten en Mijnheer van Uden bij de Zusters. Zij zeiden. ' De kinderen moeten leren voelen wat wij horen. Ze moeten leren dansen. Maar als hier daar dansleraressen komen, moeten ze de taal van de doven nog leven. We zullen wel nooit iemand vinden die dat kan' Toen flapte ik eruit. ' Ik ben vroeger naar de balletschool geweest, maar dat heb ik nooit tegen iemand gezegd, want dansen mocht niet van de kerk '
Ze hoefden toen niet lang na te denken en vroegen of ik wilde meehelpen bij de dans - muzieklessen.
Voordat we met ermee begonen moesten meneer van Uden en ik er eerst achter komen of het ook wel zou kunnen. Het was zo iets ongelooflijks, zoiets nieuws Dove kinderen en dan muziek.... dat was zo tegenstrijdig, dat kon toch helemaal niet! We wilden zeker weten dat ze toch iets konden opvangen. We zijn met enkele oud-leerlingen naar de jongenskapel gegaan. Daar hebben we op trommels geslagen. Toen zagen we verschillende jongens achterom kijken. Dat was het bewijs, dat zal ik nooit vergeten.
ik begoon met lessen aan heel jonge kinderen. Het orgel stond op het toneel met tee grote klankkasten. Deze kasten hadden we op de grond gelegd, zodat de kleintjes erop konden zitten. ' jullie zijn de muizen en ik ben de poes, die de muizen probeert te vangen'. zei ik .Dat was een leuk spelletje en bij de lage tonen kwam de poes. Die ging ik steeds lager spelen, en toen vlogen ze alemaal van de bank af. Zo schrokken ze. Toen ik hele hoge tonen speelde, hielden ze hun benen vast. Daardoor werd duidelijk dat ze ook de hoge tonen voelden. De kinderen waren altijd heel enthousiast. Ze kwamen dansend en springend binnen. Ik had altijd blije kinderen. Dat gaf mij goede moed, want het was echt pionierswerk. Tijdens de eerste demonstratie aan ouders deden we Drie kleine kleutertjes. DE kinderen straalden als ze speelden. De ouders waren er kapot van. Dat vormde voor mij een grote stimulans om verder te gaan. Ik heb van de kinderen net zoveel geleerd als de kinderen van mij'.
Interview in 2002 door Zuster Irena van Zeeland.
Rene van der Veen.

Willie Moonen
11 jaar geleden

Ja,leuke filmpje.Dat heb ik allang gezien bij weblog van doveneigenstart.Ik herken 2 jongens op het film.Dat zijn John Scheien en Sinne Sietzema.Ik hoop dat er nog meer oude film over ivd bestaat.
Ik heb ook les van muziekonderwijzeres zuster Irene bij meisjesschool gehad.Zij kan erg soepel dansen,bijna vliegende non,ha,ha.

Maak jouw eigen website met JouwWeb