44. Luchtfoto IvD en afbraak van verschillende gebouwen

1
Luchtfoto IvD

2

3
Verschillende gebouwen achter IvD werden afgebroken.

4
Mr. van Eijndhoven zat in sloopgrijper en dat was teken dat het slopen van enkele gebouwen achter IvD was begonnen,

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Rene v.d. Veen, je vond net als wij allemaal erg jammer dat het achterste gedeelte van het instituut was gesloopt. Het betrof ruim 10.000 vierkante meters vanaf de beide kapellen. Het had niets anders gekund, en het instituut kortwieken was noodzakelijk want zoals bijvoorbeeld ombouwen voor andere doeleinden dat helemaal geen nut had en bovendien kostenbesparend aan onderhoud en verwarming, etc. etc. etc. Bijvoorbeeld, wat kon je veranderen aan beide afdaken?? Wat moet je met dubbele toneelzalen? Eén geheel maken en tussenmuur verwijderen had ook geen zin gehad. Vanaf het pastoriekant gezien was het een prachtig gebouw maar aan de achterkant zag het zoo lelijk uit. Weg er mee volgens opdrachtgevers. De oude ambachtschool was allang afgekeurd door de brandweer omdat dit gebouw houten vloeren en trap inzaten. Als er ooit brand uitbrak en wat dan? Het ketelhuis dat in de jaren 40 was gebouwd is uit de tijd gegaan en tegenwoordig hangen hier en daar hoge rentementsbesparende
verwarmingsketels. Dus moest de gehele verwarmingsstelsels op het voorste gedeelte van het instituut omgelegd worden net als toen in 1948/1949. En de rest van andere ruimte's in beide achterste vleugels waren alemaal ongeschikt verklaard voor andere doeleinden. Vóór de sloop van bepaalde lokatie's werd er alles eruit gestript, wat er later weer gebruikt konden worden, zoals de leien van daken, klassieke deuren met kozijnen, houten scheidingswanden in klassen met ruiten, parketvloeren uit toneelzalen, Stalen halfronde kozijnen uit toneelzalen, glas-in-lood-ramen uit de kozijnen bij trappenhuizen(zie foto 2), smeedijzeren trapleuningen, enz.enz. en wat ik verder nog niets wist.
Bij foto 2 hierboven zie je links de kolensilo van het ketelhuis in bewapend beton dat moeilijk te slopen valt. Daarachter een muur met een streep was van de vroegere voorschool en in de verte de achterste vleugel van de meisjesafdeling en links was een gebouwtje met een plat dak en één raam erin was de podium van de toneelzaal van de jongenskant. De fotograaf stond met zijn rug naar de reeds gesloopte ambachtschool.
Bij foto 3 stond de fotograaf weer met zijn rug naar de reeds gesloopte ambachtschool, duidelijk te zien dat er een hoop puin lag op de voorgrond. De oude gymnastiekzaal van de jongens wachtte nog op zijn beurt, de leien waren al afgehaald en later zullen de klassieke ramen ook eruit moeten.
Links de lindebomen die op de speelplaats stonden, maar nu ook verdwenen en die langs de beruchte muren bleven allemaal nog staan. Het afdak aan de achterkant is al verdwenen. De aan beide kapellen waar beide achtervleugels waren verdwenen werden andere en modern tegelwanden aangebracht en dat had ik wel heel lelijk gevonden. Ik had het liever in bestaande stijl zoals de rest aan willen houden.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en kijkers.ziet naar de foto's dat de gedeeltelijk van het instituut was gesloopt. Dat was zeer verschrikkelijk jammer. Eerste werd het vroeger de nieuwe instituut voor doven gebouwd in 1910 die was zeer mooi en verfraaid en toch de gedeeltelijk het gebrek van de plaatsen dat werden er bij gebouwd. Zo het geleden leefden de mensen hun ouderwets, toen het Tweede wereldoorlog begonnen dat de gedeeltelijk landen het gebowen waren vernield door de gebombardeerd. Na het tweede wereldoorlog wilden het hoge geleerden met hun uitvindingen van de ouderwets naar de moderen. Dat vond ik wel beetje overdreven. Want het oude gebouwen waren zeer antiek met de vromige steunpilaren, en verschillende mooie gebogen muren en vele gekleurde ramen. Dat was zo erg mooi en prachtig. Waarom werden geheel het gebouwen gesloopt. Vooral in Nederland nog veel erger dan in Belgie, zoals in Antwerpen, Mechelen, Brussel, Luik, Namen, Namur, Kortrijk enzv, daar het merkwaardige gebouwen worden goed bespaard. Dat zou ik altijd graag terug in Belgie komen kijken dat vind ik altijd gezellig en prachtige omgeving. Nou nu aan het buurt het instituut voor doven dat de gedeeltelijk gebouwen. Werden totaal vernield door de sloperij. Iedereen dove leerlingen dat ze vroeger op ivd hebben geleefd en meegemaakt dat ze herinneren helemaal niet meer. Vanaf 1910 het hele instituut voor doven bestaat niet de honderd jarige, maar de gemiddelde het helft van ivd bestaat wel 102 jaar. Dat vind ik helemaal niks. De klooster der Broederhuis onbev ontv te Maastricht bestaat nog veel langer dan het gebouw van ivd. Daar ik al meermalen heb bezichtigen naar van binnen en buiten het gebouw waren mooi en prachtig. Het was zeer verstandig van de kostbare gebouw goed heeft gespaard. Wel erg jammer dat was al het gebeurd van de gedeeltelijk ivd waren gesloopt. Maar het buiten van ivd bijna overal het nieuwe moderen gebouwen voor de dove leerlingen. Dat ging het zeer goed maar ik vond de moderen gebouw niet mooi. Dus dat ik ben de oude stempel anders kan ik er niets aan doen. Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb