33. Br. Theobertus

1

2

3

4
Foto´s 3 en 4: 40 jarige jubileum en hij kreeg ook koninklijke onderscheiding.

©IvDVariatie

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste kijkers en lezers mijn kleine foutieve berekend in 42 jaren dat BR Theobertus als de groepleider van de jongens zijn totaal 3545 jongens (niet 11250) - door de verdelingen van Br Hildimar, Br Theodorus en Br Theocritus de aftrek van 3545 - 815 = 2730 Jongens in 42 jaren. hopelijk dat ik wel of niet juist heb berekend. Wie doet voor mij meehelpen als wie zelf overdenken hoeveel de jongens per jaar door BR Theobertus heeft opgeleid. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Keizer je vraagje over de vrije tijd in Juli 1941 - 1942 - 1943 gingen wij naar het bos dat hebben helemaal niets gemerkt dat de Broeders ons zouden waarschuwen over het luchtgevecht of luchtgeschut. wij deden het gewoon spelen met zonder de gedachte aan het gevaar. maar wel 3 keer op het voetbalveld waar de jongens gingen voetballen, door de alarm en sernie loeien overal in het dorp en ook in ivd . Br Theobertus en Br Josaphat werden uitgeroepen naar de jongens zo mogelijk snel naar de onderafdak van het gebouw moesten blijven stonden tot zolang het voorbij was. Vooral in het najaar 1943 zo erger paniek in het dorp te St Michielsgestel dat de extra duitse militairen zijn binnen in het dorp gekomen per autos, moters, afweergeschutwagens en vrachtwgens. Waarom? dat weet ik ook niet en Br Theobertus was zeer doodbang en kreeg hij de steun van BR Archangelo en Br Josaphat. Later na de bevrijding hoorde vertelde van de dorpelingen dat in dit jaar 1943 zo erg panniek in het dorp door de Duisters dat ze de enige gijzelaars in beekvliet en huize Ruwenberg hebben uitgehaald en vervoerd naar het kamp in het bos te vught werden doodgeschoten, omdat in Den Haag een hoge duitse Generaal door de verzetten hebben doodgeschoten en de commisaris Inqaert heeft de beslissingen genomen , dat 20 onschuldige gijzelaars hebben ter dood veroordeeld door de kogel.het was erg vreslijk!!! Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nog een keer mag ik het berekend over de hoeveelheid de jongens,dat Br Theobertus als de groepleider van de jongens in de periodejaren van 1933 t/m 1975 = totaal 42 jaren. ik bereken de gemiddelde dus kan niet precies berekend dus maar ongeveer. In 1933 de kleine tot grote jongens allebeiden totaal 115 jongens. In 1934 t/m 1944 Van September t/m Juli = 10 jaren bereken ik de klassen van 6 t/m 10. elke klas A. 10 jongens en 2 Klassen B. 10 jongens totaal 70 jongens + 5 Jongens ( somminge in de klas 11 a 12 jongens) = 75 jongens. x 10 jaren = 750 jongens in 10 jaren. In 1944 t/m 1945 van September t/m Juli ( het Tweede Wereldoorlog) 15 jongens. In 1945 t/m 1975 van einde zomervakantie t/m begin zomervakantie = 30 jaren. De Klassen wordt nog hoger van van 6 t/m 11. elke klas A 10 jongens en 2 Klassen B 10 jongens = 80 jongens + 5 jongens = 85 jongens x 30 jaren = 2550 jongens in 30 jaren. dus 115 + 750 + 15 + 2550 = 12130 jongens. zo eigenlijk niet helemaal juist getal dat omdat in de periodejaar ..... worden de groepleiders van de jongens verdeeld. A. Br Theobertus, B. Br Hildeimar C. Br Theodorus D. Br Theocritus. toch mag ik wel zeggen dat Br Theobertus in 42 jaren lang als de groepleider voor de jongens in gemiddeld meer 11250 jongens in periodejaar 1933 t/m 1975. zo erg veel hoor. van 1933 t/m 1941 waren zeer streng opvoeding daarna 1942 nog minder en 1957 nog beter daarna meer vrijheid. Het bewijs dat Br Theobertus was een sterkte karakter en volle geduld en later in vrije tijd naar de broederspeelzaal om een of twee glasje borrel drinken dat mag hij het verdiend. de afscheid van de groepleider van de jongens valt voor hem erg zwaaar en verdrietig en gaat later weer over en vanaf 1975 t/m 1987 = 12 jaren lekker genieten naar het buiten van ivd bij de dorpelingen lekker en gezellig babbelen en heerlijk koffie met bakkie drinken en ook per fiets naar overal ging fietsen. in dit jaar 1987 de nadert voelde hij weer pijnelijk dat hij wel heeft verwacht op dat hij van ivd zal verlaten. hoe meer van het binnen hart heel zwaar en bidt hij aan Maria voor hem de strekte. voor 1 Mei 1987 ging hij naar het buiten van ivd om het bekende mensen de afscheid nemen en daarna op ivd van hele bewoners en de jongens ook afscheid heeft genomen. en volgende dag 1 Mei 1987 zeide Br Theobertus vaarwel brabant en de jongens en bewoners van ivd daarna vertrok hij naar het zuiden de stad Maastricht in de Broederhuis Beyaert en wist hij ook goed op zijn jonge leeftijd op de kweekschool heeft gezeten en daarna naar de Broederhuis in 1930 tot hij werd geprofest. weest hem zeer dankbaar dat hij in vele jaren voor de jongens zeer buitengewoon goed heeft gedaan als de groepleider. Nu hij welverdienste de beloning in de hemel voor de eeuwig gelukkig en bidt voor alle dove mensen en bewoners. Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Rene van der Veen

Mooie verhaal over br. Theobertus geschreven! Voor Br. Theobertus was zeker niet gemakkelijk om afscheid te namen bij IvD, waar hij jarenlang met alle plezier heeft gewerkt. Verhuizen naar Maastricht viel hem absoluut zeker zwaar.....
Uit je verhaal bleek dat jullie tijdens oorlogstijd niet altijd binnen bij IvD zaten en jullie gingen wel eens keer wandelen of iets doen in het bos. Nu komt mijn vraagje: Is dat niet gevaarlijk, stel je eens voor dat Br. Theobertus of iemand anders luchtweeralarm hoort, wat gaan jullie dan doen? Hollen naar IvD of ergens schuilen in het bos???

Jan Keizer

Rene van der Veen
11 jaar geleden

onder de vrije tijd ging Br Theobertus naar het dorp bij de mensen op het bezoekben ook meermalen de rozenkrans bidden in de paterskerk de vlakbij de dorp Esch. Ik heb hem dikwijls ontmoet op de onderweg en hebben elkaar even gesproken. Vroeger heeft Br theobertus mij gezegd dat hij wilde altijd op ivd blijven zolang tot zijn dood. Maar ging het niet dat komt omdat in dit jaar 1987 alle Broeders en Zusters voorgoed van ivd gingen verlaten. Daarom rekent Br Theobertus op dat hij zelf heb verzoek gevraagd om naar de Broederhuis in trek te nemen. Van te voren wist hij dat voor hem valt erg zwaar. Hij houdt erg veel aan het geliefde brabantven ook echte Gestelnaar. Het was heel moeilijk voor iedereen afscheid nemen door zijn erg groot verdriet. Toch op 1 mei 1987 verlaat hij van het instituut naar de Broederhuis te Maastricht. Ik heb gehoord verteld dat hij al bij de Broederhuis in Maastricht was aangekomen, kwam ik onmiddelijk het bezoek bij hem, zag ik dat hij was wel droevig. En later weer goed en normaal. Toch heeft voor hem gelukkig dat het gezelschap van hem zijn Br Jezefo, Alcuino en anderen. Hij vertelde mij dat hij was zeer spijt over het verleden jaren op ivd heeft gedaan. Ik antwoorde helemaal niet zoals ik vroeger op ivd van u de straf heb gehad dat heb ik verdiend van mijn fouten. En ook samen een kleine schietgebed zoals onze vader er op staat. Geef onze schuld zoals wij aan de anderen hun schuld vergeven. Zo dat jezus heeft aan de apostelen gezegd. Br Theobertus vond het geweldig prachtig. En enige jaren later begon hij sterk achteruit en kwamen ik en paula samen bij hem op bezoek voor het afscheid van zijn leven en enige weken later op 27 december 1992 overleed hij zeer zacht en de kersttijd zijn ziel in het paradijs voor de eeuwig gelukkig. De oude leerlingen, jongens, en bewoners van ivd danken hem zeer van harte dat hij voor alle bewoners van ivd en vooral de jongens en oude leerlingen het buitengewoon goed heeft opgeleid. Hij rust in vrede. Dank u wel Br Theobertus van ons en de dove mensen en bewoners van ivd. Rene van der Veen. Moment ik ben zeer blij dat mijn goede geheugen weer terug op de site schrijven over het leven van Br Theobertus. Dat bedank ik God van harte dat God de goede geheugen aan mij heeft gegeven. Vooral ik aanbod aan de lezers en kijkers het verhalen weer terug kunnen lezen. Dank iedereen van harte. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

mijn terugkeer in het weekend bezoek op ivd in 1945. Verder maak ik de rondwandelen en zag dat bij de jongensafdeling boven de ziekenkamer/ bestuurzaal een gat hebben getroffen door de garnaatgeschut. En de jongens de lange thuisblijvers zijn teruggekeerd op ivd. Br Theobertus zeide mij dat hij was dolblij dat de jongens weer op ivd zijn gekomen door zijn het jaren het gewend als de groepleider. En dan vroeg ik hem hoe bevalt u met de grote jongens en zeide Br Theobertus nou gaat het zeer prima en ze zijn heel goede jongens. Zo fijn om mij te horen. Ik merk in het jaren na 1955 dat Br Theobertus de strengheid wordt nog steeds afgebrokkeld en wordt iets meer vrij gegeven voor de jongens. In de zomer op 15 augustus 1956 vierde Br Theobertus zijn zilverenjubileum als Broeder met de naaste van Br Archangelo en Br Paschasius en het bijzonder Br Beatus vierde ook zijn goudenjubileum als broeder. Daar vierden de gezamelijk het feest op ivd bij de jongens. Op de speelplaats werden versierd met de gekruisde hollandse vlaggen en de vlaamse kermis wordt gehouden op de speelplaats. Ik herkende het goed dat ik ook op ivd hebt meegemaakt. Later de retratie in 1973 heb ik in de kapel een briefje geschreven wat er op staat. Mag ik je iets vragen of zou je het goed vindt als in de middag de eetzaal wil je het toespraak aan de heren over de 40 jarige jubileum als de werkzaam ( als groepleider van de jongens) op 24 augustus 1933 was al voorbij maar nu in oktober de retratie van heren worden gehouden en vraagt of jullie het geld willen bijdragen. Nadien wordt het geld opgehaald totaal ongeveer 800 gulden en s avonds in de grote speelzaal wordt aangeboden voor Br Theobertus van zijn 40 jarige jubilieum als de groepleider van de jongens. Br Theobertus had helemaal niet verwacht dus wist hij dat ik het hebt verteld. Zo ja maar vraag ik hem asjeblief niet aan de anderen te vertellen. Het was goed zeide hij dat het geld zijn mooie doel de reis naar Lourdes bij Maria onbevlekte Ontvangenis de patroon van de broeder. De jaren vlogen zo vlug voorbij en ging hij met pensioen van in 41 jaren lang als de groepleider in 1975 en kreeg de koninklijk onderscheiding van zijn welverdienste jaren op ivd. In vrije tijden leefde hij de geliefde per fiets naar het dorp en ook naar paterskerk en het meermalen het bezoek in het dorp bij het bejaarden mensen. En ook de tijdelijk werkje op ivd voor de jongens met de maatschappelijk werker H. Tibosch toen ik met mijn vrouw Paula met mijn zoontje in het weekend bezoek op ivd en bij Br Theobertus in de speelzaal ( vroeger durkkerij) op bezoek en hebben elkaar overgesproken en dan Br Theobertus vroeg aan mijn vrouw Paula of jullie bij thuis de opvoeding de vergelijking van het instituut. Paula antwoordt neen. Oo het was zeer goed dat de opvoeding op ivd waren zeer groot fout fout fout. Dat was heel duidelijk en Br Theobertus was helemaal niet streng en altijd verwarmende hart op jongens. Daarvoor vond ik zeer mooi en prachtige woord van hem. Wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

in dit jaar 1943 ~ 1944 voor mij het laatste jaar op ivd. ik met onze klasgenoten de gezammelijk hebben het goed voorbeeld gegeven voor de jongens dat nu de grote jongens deden helemaal niet het gebalde vust tegen Br Theobertus, daarvoor waren wel goed en rustig,maar dit jaar 1943 en 1944 waren zeer zware jaar door de vrees en angstig dat was het gebeurde de nachts van de bovenzolder slaapzaal de jongens worden door Br Theobertus en Br Alcuino wakker gemaakt om ze mogelijk naar de kleine slaapzaal waar de kleine jongens uit bed wordt gehaald en gedragen naar het beneden kelder. het was zeer paniek en de jongens haalden wat de kussen en dekens voor de kleine jongens dat ze op de grond kunnen slapen. en de broeders liepen door de gang met de rozenkrans bidden. daarna over paar uren ging weer over en dan brengen ze weer terug naar de kleine slaapzaal en wij terug op bovenzolder gingen slapen. En dan verder onder de wandelen op zondagvoormiddag de langs huize ruwenberg daar zijn de gevangenen mensen (Gijzelaars) en ook het gebouw beekvliet daar zijn ook de Gijzelaars. Br Theobertus vond wel angstig wat hij met de jongens op zondags in het dorp gingen wandelen. hij had altijd liever gehad om de jongens naar het voetbalveld om te voetballen.Door zijn overste Br Cheophas beslist nog altijd, daarom Br Theobertus hat het verzoek gevraagd aan Br Archangelo of Br Leovigild met hem het gezelschap met de jongens gingen wandelen. dat gebeuren het vaak. Toen wij de vrije dag in grote speelzaal schrokken dat hun gevoelde trillingen uit het grond en de stroom zijn uitgevallen door de gebombardeerd in Eindhoven. Met Kerstmis 1943 de kerstvakantie ging waarschijnelijk niet door. de reden hebben gehoord verteld dat ons land zo vaak de treinen door de geailleerden zijn overgevallen. De Jongens bijten zich hun van de zenuwen en Br Theobertus zorgt er voor de jongens hun kalm te blijven en bidden. later kreeg het gehoor dat de kerstvakantie wel doorgaat. nou werd nog tijdelijk rustig. en dan het gebeurde toen wij op Woensdagmiddag de lange gingen wandelen naar Heeswijk via Schijndel en eenvoudig weg naar het klooster Norbertijnen. onderweg trof de jongen (Jan Knipschild) de gestorte engelse vliegtuig op her grond lag, liep hij het gewoon naar ter plaats waar daar lagen met zonder merken van de aanwezige Duitse soldaat. zo ja De Duitse Soldaat met het geweer achter de boom zag dat de jongen op ter plaats waar de vliegtuig was gestort en liep de Duitse Soldaat naar hem toe sprak hij en dan de jongen schrok erg van ebn vlucht weg terug bij ons samen. Br Theobertus was zeer bang en schrok wel erg van en kwam de Duitse solaat bij hem, vroeg hij wie waren de jongens? Br Theobertus antwoorde het gewoon dat de jongens zijn doven. en de duitse soldaat zeide ga maar gewoon door. het verloopt alles goed. op 15 Februari 1944 vierden de koperenjubileum als de broeder zijn Br Theobertus, Archangelo, Leovigild, Alcuino en Paschasius, daar in de grote speelzaal stond een grote ooievaar waar het 5 getekende Broeders er op zaten. En dan het toespraak van Br Theobertus aan de doven jongens dat het feest van vandaag is wel beetje klein door de oorlogtijd en waren de jongens goed en tevreden. Later in voor zomertijd op 6 juni 1944 s morgens wij in de eetzaal zaten en kwam de persoon ons mededelen dat het vanacht de invasie hadden begonnen. De jongens stonden op en schreeuwden bij elkaar dat willen zeggen dat ze dachten dat de oorlog zou vlug afgelopen zijn. jammer dat het gebeurde niet vanaf 6 Juni 1944 tot met 5 Mei 1945 duurde veel te lang. Hier op ivd de Broeders,Zusters en Priesters hebben elkaar opgerekend dat van de zomer de jongens en meisjes op vakantie gingen en zullen wel langer thuis moesten blijven. Niemand weet dat toch het was echt waar!!! en ik het laatste dag op ivd heb de afscheid genomen en was zeer dolblij om naar huis te gaan van mijn verlossing van het lijden door de ergste misdadiger Br Aretas. wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Alweer de maand Juli 1943 de speeldag voor de jongens dat gingen wij de andere weg naar de burg de naaste van het liefdethuis van het bejaarden. De Jongns hun geleider zijn Br Theobertus, Br Theocritus, Br Alcuino, Br Josaphat en Mhr v Lierop. bij de dommelburg lag de tamelijk groot boot waar daar ongeveer 10 personen stonden. Maar Br Theobertus voelde zich zelf dat hij was zeer verantwoordelijen zeide hij vond de eerste moesten Br Theobertus, Josaphat,Alcuino en Theocritus bij elkaar overleggen. als wie de jongens heel goed kunnen zwemmen en mogen ze in de boot komen en wie de jongens niet gioed kunnen zwemmen en blijven ze van de boot af en gewoon op de grond lopen. zo dat was akkoord. Mhr v Lierop stond ook op de boot met de enige jongens. die moesten de boot varen naar de vlabbij dorpje Gemonde/Boxtel. maar de dommel het water drijven altijd en andere plaatsen in het water de klokken water dat was wel gevaarlijk. Helaas de boot kunt niet makkelijk varen door de drijvende moerassen. Tensoltte het lopende jongens maakten de dikke touw aan de boot goed vastbinden en verder trekken de langs naar het dorpje Gemonde/Boxtel. het valt zeer zwaar want de jongens zijn niet sterkte spierballen. toch bleven het lopende jongens hun geduldig de boot trekken en terwijl de moerassen zijn verdwijnt dan kunnen de jongens gewoon roeien tegen de stroomende water dat geeft wel erg zwaar. rond in de middag het vlakbij dorpje houden de jongens rusten op het weide en lagen lekker in de zon, daarna aten wij de boterhammen met het beleg (welke Bekleg?} natuurlijk kaas dat is zeer goed koopste en met zonder rosbief,ham,rookvlees,spiegel~ ei en koudeslade. en beker limonadesiroop met het water voor 1 of 2 keer verder niets. Natuurlijk dat de jongens hun zeer dorstig door het warmte en inspannende van roeien en trekken. in de pauze speelt Br Theocritus met zijn grapje dat hij de lange stok heeft gevonden en springt hij van het grond over water naar andere grond en in het midden valt hij in het water. Zijn habijt was totaal nat en iedereen werden zo hard gelachen en Br Theobertus lacht zo hard met de tranenogen. Mhr v Lierop lacht ook mee en verloor zijn evenwicht viel hij bijna in het water en de boot de voorkant omhoog en achterkant omlaag de reden van de dikke en vette priester. daarna gingen wij hetzelfde terug de weg naar het zelfde plaats waar de boot lag. toen wij met de boot terugtrekken, breekt de dikke touw stuk en de jongens vielen op het grond. en verder weer opnieuw met de bioot goed vastgebonden. de moerassen brengen ons het probleem en moesten wij met de stokken om de moerassen van de boot gaat verdwijnt dat vergt het tijden veel. Eindelijk kwamen wij met de boot op het zelfde plaats en gingen te voet naar ivd terug en waren zeer doodmoe en kregen wij de goede maaltijd van de verdienste werk. het was wel mooie dag maar zeer zwaar. Br Theobertus zeide dat was zeer blij dat alles goed verloopt met zonder de verantwoordelijk dat klopt wel. en volgende keer in Juli 1944 niet doorgaat de wegens van de tweede wereldoorlog. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nu aan het buurt de maand begin juli 1942 de speeldag voor de jongens. op de zeker dag was de hemelse blauw gingen de jongens en ik naar het bos met de begeleiders zijn Br Theobertus, Alcuino, Josaphat en Theocritus. daar speelden de jongens als de oorlog. de vierkant in de bos heeft al geregeld voor de oorlogspel. in het noord stond de vlag rood. en in het zuid stond de vlag groen. de jongens werden verdeeld van rood en groen. 3 Broeders zijn er bij gekomen per fiets zijn Br Tatianus, Epolonius, Archangelo en Leovigild. elke 2 Broeders stonden de richtingen. Noord Br Theobertus en Br Archangelo, west Br Leovigeld en Br Tatianus. oost Br Alcuino en Br Epolonius en zuid Br Josaphat en Br Theocritus. Waarom? niemand weten dat. misschien door het verdacht van Br Alcuino dat zouden er misschien een of twee van de jongens uit de bos kunnen vluchten. de helft van de jongens dragen hun arm met de rode band en andere jongens de band groen. als de bijvoorbeeld de roodspeler pakt de groenspeler wie van twee de band uit de arm heeft gehaald wordt opgegeven aan noord,zuid,west en oost. de verloren speler wordt gevangen genomen wordt zich zelf naar de richtingen opgegeven en daar bleven zitten op de grond. elke speler mochten de langs bomen, struiken, droge grachten verstoppen en opsporen naar de vlag waar in het noord of zuid zouden veroverd. als wie de vlag zijn veroverd dat willen zeggen dat de oorlog was afgelopen. het was zeer spannende en ook leuke de oorlogspel. maar duurt wel iets langer dan verwacht. vele jongens kregen de schrammetjes door de takken en struiken en ook de handen jeuken door de brandnetels. dat wordt de E.H.B.O. geholpen. ik was ook er bij en ben ik als de groenspeler en verloor ik dat ben als de gevangene bij zuid richting en zat op de grond wachten tot het oorlogspel was afgelopen. Tegen de avond keerden wij terug naar ivd en waren erg doodmoe van het warmte weer. s avonds in de speelzaal kregen de jongens de extra vruchtenlimonade (Limonadesiroop) Tuurlijk goedkoopste) om te drinken voor behouden voor het vocht in hun lichaam. Br Theobertus zag dat hij was zeer tevreden over de mooiste dag voor de jongens dat gingen vanzelf het leven verbeterd met de minder van de strengheid. ik vond ook dat was heel fijne en plezier dag dat het beter dan op ivd wordt ingesloten. en tot volgende keer op juli 1943 wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

in het begin Juli 1941 was de extra vrij dag voor de jongens. (speeldag) op de zeker dag gingen de jongens met Br Theobertus, Alcuino, Josaphat, Theocritus, Leovigild naar het bos waar daar de gestolen huismeubels, dat de jongens moesten daar uitzoeken en als wie het gevonden heeft en wordt opgegeven aan Br Alcuino. Het was zeer warm en mooi weer. in rond middag houden de jongens de pauze en zitten ze op de grond voor het eten. daar stond een gebouw (boerderij) en de koffers stonden daar en kwam de zwever de langs naar ons toe en keek hij daar stonden de grote koffers en steelt hij de koffers en vlucht hij weg naar de andere pad in het bos. Br Josaphat begon te schreeuwen tegenover de jongens en zeiden ze bangrik bangrik jongens en Br Thebertus stond zeer doodstil met witgezicht door het schrik, Br Alcuino vroeg de jongens om het hulp met hem mee om de zwever te aanpakken. Mhr v Lierop zat op de grond met de kerkboek bidden aan god hulp te vragen. Br Theocritus en Br Leovigild elkaar met de jongens mee naar de zwever zoeken en aanpakken. eindelijk hebben de jongens de zwever aangepakt met het verbinden van de dikke touw en begonnen ze de zwever slagen en schoppen.Mhr v Lierop zag dat het was niet goed envroeg hij de jongens of Mhr v Lierop met de zwever samen naar de andere plaats voor om te bichten en de grote koffers terug aan de jongens geven. dat heeft onder de bichten de vergeffenis aangeboden en laat Mhr v Lierop de zwever vrij. wij zaten terug op het zelfde plaats en aten de boterhammen met het beleg en beker frisse vruchtenlimonade. nadien gingen de jongens het gewoon de weg wandelen in het bos. tegenavond keerden de jongens met de broeders samen terug op het instituut. Helaas door Br Jeroen deelde mede dat Mgr Hermus lag de stervende op bed op 9 Juli 1941 en moesten de hele bewoners van ivd naar de kapel bidden voor Mgr Hermus en volgende dag overleed hij in het rusthuis. op de avond de jongens in de speelzaal praten ze elkaar over wat het gebeuren in het bos en hebben ook overgehad dat waarom laat Mhr v Lierop de zwever vrij dat ze hadden helemaal niet mee eens. Br Theobertus weet het geen raad wat moest hij zeggen.maar later hoorde vertelde dat de zwever was de arbeid als de boer van ivd en schrok Br Theobertus erg van dat er hadden niemand geweten behalve Mhr v Lierop dat hij heeft zelf georganiseerd en betaald. toch hadden de jongen zoals ik ook de zeker leuke dag gehad en tot volgende keer op Juli 1942 wordt vervogd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

het ging bij de jongens onder de leiding van Br Theobertus verder goed en verbeterd. en dan in de grote eetzaal wisten alle jongens op elke maandags zeer onaangemaam maaltijd. toen de lift van beneden naar boven zag daar een gorte pan met aardappele/zuurkool de boven de helft zat het water en aardapplen/zuurkool de helft onder dan moest Br Theobertus met de grote lepel laten roeren en schept op elke bord die lijkkt op diaree. en vleesmoes lijkt op applemoes. Bijna elke jongens lusten niet en de andere dag de vette spek die lusten ook niet. ik heb de schoenmakerjongen gevraagd om een grote spijker uit de schoenmakerij halen en kreeg ik de spijkers die voor de onder de eettafel heeft geslagen met mijn schoen. dat wordt gebruikt voor de vette spek onder de tafel bewaren voor om 16.00 uur zo lekker koude spek met boterham, maar verdween de spek dat door de herderhond van Br Severinus de grote eetzaal de rond is gelopen en ruikt naar de vlees en at die op. potverdomme en gelukkig dat Br Theobertus wist dat de meeste jongens lusten niet naar de vette spek en vroeg hij of de schaal spek in de kast bewaren voor s middags om 16.00 uur dat vonden de jongens het prima, Br Theobertus deed dat elke week de vette spek in de kast wordt gelegd. Toevallig kwam de directeur van overbeek in de eetzaal zag hij naar de maaltijd dat vond hij zelf ook niet naar zijn smaak. en zeide dat alle de maaltijd terug in de pan en wordt naar de keuken bij de Zusters gebracht. En dan belde de directeur van overbeek met de keukenzuster en later brengt de ander maaltijd in de eetzaal dat iedereen zijn goed tevreden. Daarna wordt de langzaamerhand de maaltijd weer verbeterd. de pap met de afval van hostie zijn voorgoed verdwijnt en wordt vervangen met de boterhammen met het beleg. sommige jongens hebben de vette spek in de zak gestopt en later in de wc had weggegooid en ook over de muur waar de tuin van de priesters hebben overgegooid, vraag ik maar af dat de rondlopende biddende priesters zagen de overgooide spekken op de grond en rapen ze en eet op zo ja harte smakelijk. verder het leven van de jongens weer normaal wat hun naar de zinnen hebben. Br Theobertus stond nog altijd het buiten van de onderafdak en bleef hij rustiger en in de speelzaal ook hetzelfde midden tegen de muur de stoel zitten en kijken met hem verder rustiger tot s avonds om 9 uur was hij zeer blij naar zijn bed kunt inkruipen en rust lekker. en volgende dag weer opnieuw beginnen zo elke dagen en eljke weken en elke jaren bleef hetzelfde als de groepleider van de jongens. hij stond nooit alleen op de speelplaats en kreeg hij de afleiding van Br Epolonius, Br Josaphat en Br Archangelo voor het gezelschap daarvoor ik ben helemaal niet bezwaar. Voor Br Theobertus als de Functie de groepleider van de jongens was niet prettige zaak van het verleden en later vond hij wel prettiger. wordt vervolgd. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Na de Paasvakantie en het begin Mei 1939 ben ik de ziekte T.B.C. getroffen met totaal 13 jongens. Misschien de reden van mijn ziekte dat ik de meermalen op de speelplaats de regenwater met de vuile stof heb gezuigd door het gebrek van het water. dat de onderafdak de wasbak met 4 kraantjes zijn dichtgedraaid met zonder water. en waar dan kan ik het water drinken? in het gebouw instituut heeft volop water genoeg dat kan ik niet bereiken door de goede opgelettenheid door de alle broeders. ik moest wel naar de ziekenkamer op bed rusten onder de verpleger Br Aretas. OO zo was zeer verschrikkelijk, later zal ik wel op site schrijven als de foto van de kleermakers en Br Aretas op ivdtheerestraat42 komt plaatsen en zal ik hele lang verhaal op site schrijven. en dan eind maand juni 1939 ben ik overgebracht naar de sanatoruim hornheide Horn bij Roermond tot met het begin November 1939 keerde ik terug op ivd en over paar weken later wordt door mijn ouders afgehaald naar Breda daat thuis moest ik op bed rusten tot met 14 Juni 1944 ben ik volledig genezen en verbleef thuis met de vakantie tot met 6 September 1944 keerde ik terug op ivd bij de grote jongens onder de leiding Br Theobertus. daar op ivd nog wat te streng en zijn de jongens hun gebalde vuist tegen Br Theobertus, Br Alcuino en Br Josaphat. met het woorden uitgescholden en gesjouwd. Br Overste Cheophas deed ook mee dat hij ook zelf de gebalde vuist tegen de jongens. En dan kregen de jongens veel meermalen straf die ze moesten op de speelplaats in de rijen rond lopen en verder niet roken in vrije tijd. De langzaamerhand werd het veranderd door Br Theobertus dat hij zelf heeft wel gemerkt dat het was niet goed gegaan van het verleden jaren. hij probeerde dat vooral de jongens de goede kans zouden geven in het vrije tijd extra mogen roken, en ook zo mogelijk minder verbieden van zwijgen in de gang, slaapzaal,eetzaal enz. en ook niet meer geslaagd en geschopt, maar wel alleen de straf in de hoek als wie het fout heeft gemaakt. Normaal. Toch voor Br Theobertus helemaal lukt en zijn streng begon afbrokkelen. Maar Br Overste Cheophas had helemaal niet mee eens wat Br Theobertus deed. Ik zelf als de grote jongen heb ik helemaal minder last van Br Theobertus. dat begreep ik het voor hem was zeer zwaar en moeilijk voor 70 t/m 80 jongens onder zijn ogen moesten houden. Toch het meeste jongens nemen helemaal niet kwalijk over Br Theobertus wat hij zijn foutieve voor de jongens heeft gedaan. verder gingen toch iets verbeterd en later meer verbeterd. Br Theobertus kreeg het groot probleem van zijn overste en Zusters. Dat de jongens de boven slaapkamer door het raam naar het buiten waar de meisjes op de speelplaats gingen wuiven en ook de diensbode meisjes op ivd zijn werkzaam mochten niet met hun in contakt nemen. bijvoorbeeld goede morgen of hallo of zo mooie meisje enzv. dat was zeer streng verboden. ik heb ook eenmaal meegemaakt toen ik in de gang liep en zag ik de dienstbode meisje voorbij liep en zeide ik haar goede morgen meisje. Br Theobertus hoorde dat mijn stem heb uitgesproken tegen de meisje en kreeg ik 3 volle dage straf. ja dat is een flauwe kul maar Br Theobertus heeft de opdracht van zijn overste gekregen en kan er niets aan doen. Later vertelde Br Theobertus mij dat was duidelijk dat hij vond het erg flauw om de jongens te verbieden met de meisjes in contakt nemen of goede dag zeggen. ik antwworde hem zo ja dat klopt vind ik ook dat was zo erg flauw en overdreven van Br Cheophas overste, en dan zeide ik tegen Br Theobertus. Het spreekt het woord zegt men: Br Overste Cheophas als de kaptein en Br Theobertus als de Soldaat dat moest maar gehoorzaam zijn. Br Theobertus lacht maar vrolijk dat hij had wel goed begrepen. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

nu komt alweer het verhaal. De Zomervakantie in 1934 was ten einde en moest ik weer terug op ivd bij de voorschool kwam en op hetzelfde dag de voorand ben ik van de voorschool naar de jongensafdeling terecht gekomen en zag ik dat kwam de geheel zwart met een witte boord naar mij toe. ik zag hem zeer akelig en afschuwelijk daarna ben ik weggelopen naar de voorschool en door Br Radelphus heeft mij de kraag ingerepen, troost hij mij en samen naar de kleine eetzaal. ik zag daar overal wat de foto de priester Mgr Hermus dat ken ik natuurlijk goed dat hij meer dan duizenden keer op de voorschool zijn geweest. ik ben de kleine jongen met de groep keine jongens onder de leiding Br Theobertus voor tijdelijk. ik zag hem dat hij was zeer jong van zijn leeftijd 24 jaar en zeer sterkte karakter broeder. ik was zeer bang voor hem. waarom? dat voel ik mij helemaal niet op het gemak zoals bij mijn thuis papa en mama zo heel anders dan de broeders op ivd. later kwam Br Fraternus de overname van Br Theobertus als de groepleider. mijn jeugdleven onder de leiding Br Fraternus leefde zeer apart,omdat Br Fraternus nog altijd bij mij als de geliefde jongen zo goed heeft verzorgd. hij maakt mij zeer groot verwend door zijn plan dat weet ik niet. eenmaal kreeg ik het straf van Br Fraternus dat omdat ik hem niet wil heb geluisterd. toen de jongens de tijd naar de school Smiddags om kwart voor 2 bleef ik nog straf in de hoek. En kwam Br Fraternus naar mij toe en neemt hij met mij mee naar de grote speelzaal daar kreeg ik de mishandeld door de stokje van de kleine biljart. ik begon erg veel moest huilen van de pijn aan mijn kont. Later Br Fraternus ontfermde mij dat de mishandelingen werd opgehouden en begon hij mij zo als het kind lekker vrijen en kusjes en elkaar even praatjes om ik te veel heb gehuild dat moest snel ophouden. voor mij leeftijd 6 jaar het verstand zo klein en nu wel duidelijk begrijpen wat bedoelt Br Fraternus dat hij mij het misbruik heft gemaakt. Daarna werd ik door Br Fraternus naar de 2e klas de leiding Br Beatus gebracht en met hem het woorden heeft gesproken. Natuurlijk ik weet het niet waarover hij met Br Beatus heeft gesproken. Geen wonder dat de Broeder wist het genoeg dat ik geheel doof. potverdomme dat ik niet kan horen jammer he. en over 2 jaar werd ik opgeroepen naar de ziekenkamer dat ik T.B.C. ben getroffen. het was de einde bij de groepleider van Br Fraternus. Vooral Br Radelphus vond ik zeer geliefde broeder en helemaal nooit tegen de jongens geslagen of geschopt en maar alleen met de twee handen elkaar klappen en dan gewoon naar de hoek staan voor een kwartier gaat weer over. in de kleine slaapzaal was Br Radelphus zeer bezorgd over de kleine jongens die maakte hij s nachts de bedgeplast wakker om naar de wc te gaan. dat is een echte liefdewerk van Br Radelphus. nu moest ik wel op bed rusten van mijn ziekte T.B.C. in het begin Mei 1939 wordt vervolgd.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

hier vertel ik over de periodejaar voor 1933. de opleidingen voor de jongens kleine tot groot zijn Br Phontius, Br Corsinus en Br Chrijsologus. alle drien broeders zijn niet geliefde voor de jongens. de opvoeding waren zeer totaal streng. doordat de grote jongens hebben met de gebalde vuist gevochten tegen de Broeders door hun zeer ontveredenheid, zoals ze moesten zo mogelijk zwijgen (niet praten en gebaren) onder de eetzaal, slaapzaal, de bijeenkomst de rijen naar de school, kapel, eetzaal, slaapzaal, speelzaal en speelplaats. en ook zeer geregeld uurtijd voor roken per sigaretten of sigaren. als wie in de stiekum heeft gerookt en kreeg zeer zware klap en straf dan wordt automatisch de wanhopig tegen de broeder uitschelden, sjouwen en vechten met de hulp van de anderen jongens. eenmaal het gebeurde was toen de jongen in de eetzaal zat en moest hij zwijgen en maar gewoon door eten en deed hij toch eventjes gebaren met de anderen en toen Br Chrijsologus zag het dan liep hij zeer stilletjes de langs naar de jongen toe, maar de jongen wist al van te voren dat Br Chrijsogous de lans bij hem de hevige klap geven en de jongen neemt de vork omhoog zo precies werd geraakt in de voorhand van Br Chrijsolgus en vervloekte hij ,daarna ging naar de aphotheek voor de behandelen door Br Josaphat. Later kwam hij zijn ongehoorzaam aan zijn overste dat had geweigerd voor de terugkeer naar de eetzaal. hij bleef alleen boven de kleermakerij met het gezelschap de kooi een grijze papegaai. hij was helemaal niet als de kleermaker. doet helemaal niets en alleen aan zijn neus snuiven met grote vierkante 75 cm rode zakdoek. Br Corsinus was ook niet gemakkelijk broeder en maakt hij de jongens ook mishandelingen zoals op de school dat een leerling moest de spraakles leren en voor hem het moeilijk de letter R dat lukt het niet en Br Corsinus heeft geen geduld meer en neem hij de linaal naar de jongen zijn 3 vingers (wijs,middelenringvingers} bijelkaar moesten vasthouden en kreeg hij flinke klappen op de vingers zolang tot het bloed uitkomst. zo erg piijnelijk gevoel van de nagels met zenuw er bij. zo wat er veel gebeuren op ivd dat de Directeur Mgr Hermus wist natuurlijk wel en keek hij helemaal niet en zo liever naar de voorschool met kleine peuters bezoeken met de uitdelen van de lekker snoepjes. Eindelijk werd Br Phonius in Augustus 1933 overgeplaats en zijn opvolger Br Theobertus met hun gezelschap Br Richardo en Br Rupertus op 24 Augustus 1933 kwamen op ivd. Br Theobertus kreeg de volle puinhoop van Br Phontius en wist hij hoe moet dat doen en kreeg de steun van Br Corsinus. Voor Br Theobertus valt het niet mee, toch deed hij door de gehoorzaam van zijn overste als de groepleider van de jongens. van klein tot groot en later wordt verdeeld de keine jongens onder de leiding Br Fraternus en Br Radelphus. en Grote jongens onder de leiding Br Theobertus en voor tijdelijk Br Corsinus. en hoe verder was het begonnen maar het veranderd het niets zo blijft hetzelfde als de groepleider Br Phontius. maar komt nog wel goed en beter. wordt vervolg. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

sorry door de storing betreft het woorden zijn kwijt geraakt. ik herhaal de onderstaande. Zolang tot hij het bericht van zijn algemeene overste deelde mede dat Br Theobertus werd overgeplaatst naar het insituut voor Doofstommen te St Michielsgestel op 24 Augustus 1933. nu duidelijk hoor. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Beste lezers en kijkers. Zo erg jammer dat Jan Jonkman,Rene van der Veen en anderen hebben het verhaal over Br Theobertus op site geschreven onder de ivdvariatie1,2en3 die zijn geheel verdwijnt. Zo erg pijnelijk gevoel voor iedereen. Helaas ik zal nu voortaan opnieuw beginnen de verhaal over het leven van Br Theobertus uit mijn de goede geheugen wat ik verder kan op site schrijven, maar wel ongeveer hetzelfde als de vorige. Idereen kenden Br Theobertus heel buitengewoon goed. Prima hoor! Br Theobertus zijn leeftijd de jeugd de naam heet Herman Jansen ging naar de kweekschool der Broeders onbevlekte Ontvangenis te Maastricht. Zijn het leven heeft zijn roeping gekozen. Op 15 Augustus 1931 de dag het feest van Maria ten hemelopneming ontving hij het gewijde Scapulier en Rozenkrans en genoemde Br Theobertus de patroondag op 9 November. Voor hem met het gezelschap van Br Archangelo, Br Leovigild, Br Alcuino en Br Paschasius die allebeiden op hetzekfde dag zijn geprofest. En dan nog een geliefde Br Beatus vierde op hetzelfde dag zijn zilverenjubilieum als Broeder de neef van Br Archangelo. De scapulier is gewijd aan het kleed van Maria of het Scapulier van Onze lieve Vrouw van Berg Carmel de patroon op 16 juli. De Rozenkrans de medallie die er op staat Maria Onbevlekte Ontvangenis haar handen met 5 straaltjes dat willen zeggen. 1. liefdewerk 2. zuiverheid, 3. nederigheid 4. armmoedeheid en 5 eerbiedigheid. Br Theobertus kreeg de oorkonde wat er op heeft geschreven over de geprofest, werkzaamheid , jubileum, bijzonderheden enz. zolang moet hij zich zelf bewaard tot zijn leven eindigen de oorkonde wordt terug op de overledende broeder in de doodkist gelegd voor iedereen komen voor het laatste begroeten en de oorkonde gelezen. het feest voor Br Theobertus en de anderen worden gehouden in het klooster (Broederhuis) Beyaert te Maastricht) daarna werd Br Theobertus naar de internaat te Zevenaar (Gld) ingenomen en werkt hij voor de jongens. zolang tot hij het bericht van zijn algemeen overste deelde mede dat hij werd overgeplaatst naar ugustus 1933. hij was ernome blij om hij weer in brabant terugkeerde, maar een probleem voor hem hoe hij met de dove jongens kunt omgaat en valt voor hem soms goed en niet goed. tot de volgende keer over opgenomen op het iinstituut. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
11 jaar geleden

De persoon die op foto nr. 4 met Bro. Theobertus in gesprek was is Jan Janssen uit Bergen op Zoom.

Frans van Rijn