63. Br. Radulfus

1

2
©
Karin Mill

3
©
Karin Mill

4
©
Karin Mill

Br. Radulfus heeft jarenlang gewerkt op IvD. Hij gaf vroeger spreekles aan de jongens. Hij moest vaak vuile werk verrichten zoals vuile wasgoed wassen en bedden verschonen bij ziekenafdeling.

Voor hem had ik veel respect en nu nog!

Jan Keizer

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Kezers en Kijkers. Meer dan duizenden de leerlingen jongens kenden Br Radelphus heel goed. Hij was als de vader van de kleine jongens. Rond in 1926 kwam Br Radelphus op ivd voor de keine jongens opleiden en onderwezen. Hij was zeer beminde, naastenliefde, nederig, ijverige, behulpzaam en godsvruchtig broeder. Hij heeft alles klaar geregeld in de kleine slaapaal, eetzaal, speelzaal en speelplaats. Toen de nieuwe leerlingen jongens van hun thuis ouders en van de voorschool op ivd bij de jongensafdeeling aankwamen, en Br Radelpus heet iedereen van harte welkom van zijn warme hart. Hij zorgde nog altijd zo netjes voor de kleine kinderen die ze naar de eetzaal, speelplaats, slaapzaal, kapel en de school nog op tijd wordt opgeleid. Vooral in de kleine slaapzaal was voor Br Radelphus zeer waakzaam. Hij wist het wie de jongens hun geslachtorgaan van de zwakke blaas en makkelijk in de slaap op bed kunnen plassen. Daarom zet hij de wekker op 11 en 3 uur de alarm klaar en kunt hij de jongens helpen en hij wekt de jongens en dan de pispot laten plassen. En sommige jongens hebben al in bed geplaatst. Br Radelhus heeft ook de speciaal de linnenkamersleutel in zijn bezit en kunt hij altijd binnen en mam de schone ondergoederen voor de jongens kwam helpen voor de verwisselien en anderen wordt in de maand gelegd en later heeft Br Radelphus de ondergoederen gewasssen en de boven touw laten opdrogen. En ook de bed wordt de lakens verschoond. Waarom Br Radelphus in het lang jaren heeft gedaan?
Hij wist het goed dat hij voor de jongens van hun lijden heeft gereed door de mishandelingen van Br Aretas, Br Josaphat en Br Gerinus. Zo erg liefdewerk van Br Radelphus. Op de speelplaats en speelzaal speelden de jongens en zag Br Radelphus dat de jongen was stout en pakte hij de handen van de stoute jongen vast en elkaar schudden en ging naar de hoek voor de straf, maar over 10 minuten ging er weer over door de vergeffenis van Br Radelphus. Zo een mooie liefdedadige van hem zelf. In de klas van Br Radelphus voor de vermindervermogen jongens heeft onderwezen en zijn groot de engelengeduld.
Toen ik het vroeger als de kleine jongentje dacht dat Br Radelpus op de speelplaats niet goed kunt opletten, en ging ik de stiekum naar de tuin van de Broeders waar de appels van de bomen op de grond zijn gevallen, en opraap ik de appels en in de zal heb gestopt, Daarna kwam ik het gewoon terug op de speelplaats en kwam Br Radelphus naar mij en pakte hij mij vast en zeide hij mij, maak je de zakken leeg. O wat was het jammer dat ik moest wel 4 appels uit de zakken heb gehaald en gaf aan Br Radelphus terug en kreeg ik het straf in de hoek. Toch ik ben wel verbaasd dat Br Radelphus heeft de goede ogen op de jongens wat ze deden. Hij wist zeer precies goed waar de jongens op de speelpaats, speelzaal zijn ontvreemd en zoekt hij de onmiddelijk. Voor hem was altijd verantwoordelijk Broeder. Vooral Woensdag en zondag gingen de jongens met Br Radelphus wandelen met het meeste de langs de Zegenwerp. Voor hem voelt op zijn opgemak voor de jongens hun veilig van het verkeer. Bij de droge weer sloffen de jongen het stoffige naar het lucht zweven. Na de wandelen gingen de jongens naar de voettenwaskamer om hun zwarte voeten te wassen en conduleerde Br Radelphus nog altijd naar de nagels en wordt afgeknipt. Hij was wel eenzaam van de Broeders, maar niet van de kleine jongens. In de vrije tijd de feestdagen/ jubileum was hij bijna nooit aanwezig in de speelzaal voor de films en toneeluitvoering kwam kijken. Hij bleef weg naar zijn het werk in de kleine slaapzaal om daar in orde heeft gemaakt. Hij kent zijn de stoel niet dat rust hij bijna nooit. In de kapel de vooraan knielde Br Radelphus lette het goed en leerde hij de jongens maar goed bidden en opletten naar de H Mis en lof. De jaren waren het langzaam voorbij werd hij steeds ouder en zijn de kracht kwijt, Eindelijk rust hij de enige jaren op het instituut, daarna verliet hij van ivd naar de Broederhuis in Maastricht, Aldaar overleed in zacht . Zo de leerlingen jongens danken hem van harte voor alles wat hij voor idereen van de kleine naar groot heeft opgeleid, gesteund en geholpen. Br Radelpus rust in Vrede!!! Rene van der Veen.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Lezers net als iedere oud-leerling die Br.Radulfus goed had gekend wisten al te goed dat hij een gouden hart had voor de kleine jongens. Af en toe was hij wel eens boos op iedereen maar na een tijdje is hij het vergeten. Wij hadden heel veel respect voor hem wat hij allemaal voor de jongens deed, zoals elke weekend zondagse kleren en schoon ondergoed klaarlegden. Hij waste pyama's en ondergoed van bedplassers na het ontbijt op de zolderverdieping en daar te drogen. Geregeld knipte hij bij iedereen voetnagels af na het voetwassen en hij deed alles met engelengeduld. Hij was een fanatieke wandelaar en gingen heel vaak op woensdagmiddagen met jongens de natuur in elke omgeving. Wij hoefden dan niet in rijen te lopen en dus los vrij wandelen op stoffige zandwegen. Bij rijwegen moesten wij wel in de rij lopen voor veiligheid.
Bij foto 2 zie je Br. Radulfus met zijn klasje van kinderen met mindere verstandsvermogen. De jongetje met een apekopje links kwam uit Groningen en hij kon met niemand overweg zoals gebaren of praten. Het was een zielig jongetje.
Andere jongetjes aan tafel zie je Aldert Roelofsen uit Bovenkarspel. Achter hem was Kees van Gestel uit Tilburg. De jongetje met bril was Lambert Maas uit Someren en de jongetje rechts met zijn pink in zijn mond was Piet de Smet uit Beverwijk.
Bij foto 4 weer een klasje met kinderen met een mindere verstandsvermogen. Dit klasje had Br. Radulfus overgenomen van Br. Richardo die het instituut verliet.De lange jongetje naast Br. Radulfus was Leo Vermeulen uit Veldhoven. De twee anderen links zou ik niet meer herinneren.

Jan Jonkman