54. Br. Archangelo en jongens

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en kijkers. Op 15 Augustus 1931 is Br Archangelo geprofest met samen met 4 ivd bekende Broeders en waaronder zijn oom Br Beatus vierde hetzelfde dag de Zilverenjubileum als Broeder. Zijn ouders en de Familieleden die van Schiedam en Rotterdam vandaan waren zeer vroome mensen. Br Archangelo kwam in Augustus 1935 op ivd als de onderwijzer voor de dove leerlingen. Hij was eenvoudig en vriendelijk broeder, maar wel beetje onverschillige broeder. Hij kwam nog altijd op de speelplaats voor Br Theobertus elkaar kunnen babbelen. Ze waren elkaar goed en bezemvriend. In de klas gaf hij de les aan de dove jongens en dan voor het tijd breekt hij de les en praat hij het gewoon de prive. Br Archangelo was zeer proper en netjes broeder, bleef hij zo atijd eerbied aan het gewijde scapulier, als hij in de kapel kwam en dan de scapulier zo netjes over de bank hangen en knielde hij bidden. Voor de communie stond hij van de bank en maakt hij zijn habijt en sapulier in ordelijk houden.
Hij was ook de pianist de bovenkapel en zijn oom als de dringent. Rond in 1950 de ontstaan van de verkenners was hij als de vaandrig dat vond het erg fijn en prettig. In het weekend ging hij met de Hopman ( Br Celestinus ) en verkenners samen naar het bos waar daar de plaats kunnen kamperen en ook in de zomertijd ging hij heerlijk zwemmen. Ik heb nooit het probleem van hem gehad en elkaar goed kunnen opschieten. Maar ik merk het wel dat hij voelde geen 100% thuis van ivd, En dan hij heeft verzocht in 1970 van het ivd verlaten naar de stad Rotterdam en werkt hij als de adminstratie bij de Broederhuis in Schiedam. Enkele later wordt hij ziek en naderhand zijn gezondheid niet zo goed ( Suikerziekte )
Toen Br Theobertus hoorde dat Br Archangelo was ziek en ging hij naar hem komt bezoeken en enkele jaren later de toestand van Br Archangelo nog slechter en vroeg hij dat Br Theobertus zo mogeijk bij hem komen van zijn sterfbed. Br Archangelo wist allang dat Br Theobertus was zeer bang voor de dood. Maar Br Archangelo lag op de bed en zeide hij tegen Br Theobertus dat zal in enkele uren van mij het leven de eindekomt. Voor de dood van Br Archangelo zeide. Br Theobertus hoeft niet bang zijn voor de dood want ziet het wel komt nog veel mooi licht in de hemel en stierf Br Archangelo zeer zacht. Br Theobertus kreeg de tranen van zijn ogen en bidt hij de rozenkrans voor de rielerust van Br Archangelo. Zoals Br Theobertus verlaat van ivd in 1987 naar de Broederhuis in Maastricht en vertelde hij mij alles wat hij heeft meegemaakt over de ziekte en dood van Br Archangelo. En voelde hij ook zo dat komt voor hem straks aan het buurt. Ik antwoord hem dat weet je wat Br Archangelo zeide. Dus hoeft niet bang te zijn. Br Archangelo wordt begraven in het klooster in Schiedam. De dove jongens bedanken hem van harte dat hij voor de doven hebben gedaan en onderwezen. Br Archangelo rust in Vrede, Rene van der Veen.

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Lezers en kijkers, deze foto nog gemaakt door Br. Arno ter gelegenheid van het schoolverlaten van 1953. Als lokatie was het pastorietuin met hun rug naar het instituut of met hun gezicht naar het prieeltje(tuinhuisje) aan de rand van het visvijvertje.
Van links naar rechts achter: Br. Archangelo(ov.)uit Schiedam - Rinus Voeten uit Maastricht - Jan v.d. Ende(ov.) uit Naaldwijk bij Den Haag - Thomas van Velzen uit Lisse. Hurkend van links naar rechts: Jan Gierlings(ov.) uit Eindhoven - Joop Langenberg(ov.) uit Den Bosch - Piet v.d. Zalm uit Noordwijk - Tonny Ploegmakers uit Berghem bij Oss. Zittend voorin; Leo Verhagen(ov.) uit Heesch bij Oss.

Jan Jonkman