30. Oude Toren in St. Michielsgestel

1

2
©Jan Keizer

3

4

5

6

Eindelijk is de toren klaar met restauratie. Prachtig geworden en netjes gemaakt. Maandenlang hebben ze hier aan gewerkt. Deze foto´s 1 en 2 heb ik op zaterdag 1 september 2012 gemaakt.

Foto´s 3 tot en met 6 laten jullie duidelijk zien hoe het groot verschil van nu en vroeger is.
Op foto 3 zie je kerk achter de toren en later was de kerk afgebroken en de toren bleef gewoon staan.

Jan Keizer

 

Reactie plaatsen

Reacties

tamira
6 jaar geleden

hoe hoog is de toren?

Nolly bal
9 jaar geleden

Mooie toren en fotos maar hoe hoog is ie eigenlijk ???

Jan Keizer
12 jaar geleden

Beste Christ

Nee hoor, er zijn geen twee torens in het dorp. Ik heb twee foto´s gemaakt, de ene voorkant en de andere kant. Op foto 1 kun je duidelijk sporen aan de muur zien dat de kerk vroeger aangebouwd was. Zie foto 3. Dus de foto 1 is achterkant en foto 2 is voorkant.

Jan Keizer

Christ Pasmans
12 jaar geleden

Hallo Jan, ik vraag me af of er twee torens zijn, want ze zijn toch verschillend. Op de ene foto staat een boom rechts en op de andere links. En de deuren zijn ook anders. C.Pasmans

Rene van de Veen
12 jaar geleden

Beste Lezers en Kijkers. Vroeger het dorp te Sint Michielsgestel leefden de mensen in kleine dorp en nu wordt sterk uitgebereid naar groter dorp met veel moderen gebouwden huizen en de wegen in het dorp wordt verbeterd. Daar in st Michielsgestel de bezienwaardigen naar het gebouw voorheen klein seminarie Beekvliet, huize ruwenberg, kasteel in nieuwe herlaer, Instituut voor Doven en prachtige bossen, vennen en dennen. hier gaat over de oude toren waar op Petrus Donderplein staat. De oude toren is een toren op het Petrus Donderplein in St Michielsgestel. De huidige toren is een overblijfsel van een kerk uit het midden van de 15e eeuw en is beeld bepalend voor het dorp. Het heeft de status van Rijksmonument. Houtenkerk de oudste kerk was een houtenkerk uit de 10e eeuw waarvan sinds de opgravingen van 1961 de afmetingen bekend zijn, omdat er viertien paalkuilen zijn terug gevonden. De houtenkerk werd de houtenkerk vervangen door de romaanse tufstenkerk in de 11e eeuw dat behoort de Romaanse kerk In de 15e eeuw werd de gotisch bakstenen St Michaelkerk gebouwd, deze driebeukige pseudobasiliek werd vanaf 1648 gebruikt voor het hervormde diensten (protestanten).
Her was vooral een Katholiek Gemeenschap, de enkele protestanten waren niet in staat de kerk te onderhouden. In 1781 werd het koor vanwege de vervallen staat buiten gebruik gesteld deels afgebroken, Nadat in 1799 de kerk aan de Katholieken werd teruggegeven., en in 1806 werd het koor gerestaureerd en werd er een nieuw sacriste gebouwd, In die periode zijn de grafstenen uit de kerk verwijderd op 29 November 1836 werd de torenspits door de storm vernield. hij viel op het schip van de kerk en veroorzaakte ze veel schade dat de kerk vervangen moest worden. In 1839 - 1932 De nieuwe kerk was een waterstaatkerk. Hij werd met gebruikmaking van 6 travee van de voormalig middeleeuwse kerk gebouwd en op 30 Oktober 1899 ingezegend, Rondom de kerk kwam een kerkhof. Rond in 1860 werd er een pastorie naast de kerk gebouwd tot1931 fungeerde de kerk als Parochiekerk van de Heilige Michael. Behoefte aan een groter kerk leide tot de bouw van de nieuwe Michaelkerk in de Nieuwstraat. De gehele resauratie blijft keurig binnen het gestelde budget. Op Donderdag 13 September wordt de toren officeel heropend. De Kerk is zeer gaaf bewaard gebleven. Het Dorp St Michielsgestel was zeer prachtige dorp met hernieuwde en verbeterende met nieuwe huizen, wegen, winkels enz. Veel mensen zouden altijd heel graag in St Michielsgestel komen wonen en daar de mooiste bezienwaardig in het dorp. Idereen kent het dorp St Michielsgestel heel goed!!! Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb