Gerard Bemboom

Gerard Bemboom en Br. Cesarius

Gerard Bemboom op de dag van zijn Eerste H. Communie,
Paaszaterdag 5 april van dit jaar (1947).

©Jeannie Bosch

Reactie plaatsen

Reacties

Dorine
9 jaar geleden

Ik zag gisteren een bericht van neef van Gerard Bemboom die in 2011 heeft gemeld, die ik hem eerder heb gevraagd of hij de familie van Gerard was. Tijdens is mijn oude Facebook mis gegaan, die ik het niet kan openen. Gisteren kreeg ik een bericht van de Facebook medewerker dat ik nu kan openen. Ik zag het dat de bericht eerder is geplaatst.

Hij schreef; HALLO DORINE GERARD BEMBOOM WAS DE OOM VAN MIJN VADER.
MIJN VADER HERINNERT ZICH DE FOTO MET ZIJN OOM EN PONY WEL WANT DIE HING BIJ ZIJN OMA IN HUIS HIJ HEEFDTV ZELF DEZE FOTO NIET. ZIJ GINGEN OOK REGELMATIG NAAR ST MICHELGESTEL TOT AAN HET OVERLIJDEN VAN OME GERARD BEGIN JAREN 70

Toch is het leuk om te horen over Gerard

Jan Keizer
11 jaar geleden

Jeannie

Heb ik je naam aangepast en bedankt voor je opmerking

Jan Keizer

Jeannie
11 jaar geleden

Jan Keizer,

Mijn meisjesnaam is Bosch en zonder van der.

Jeannie

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Frans van Rijn zo goed dat je mij heeeft gemeld over de onjuiste de genoemde van de Broeder. Dat klopt door mij misschien een beetje in de war heb geschteven, maar op het laatste op 6 juli 2012 de lognr 95 zo duidelijk genoemde Br Cesarius op site heb geschreven. Zoals ik het gewoonte de roemeinse keizer Cesar te Rome heb geschreven. ( ius) er bij = Cesarius Ha! Ha! Oke. Van harte dank!!! Gr van Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Frans van Rijn

O verkeerde naam gespeld, ik zal hem aanpassen en bedankt voor je opmerking!

Jan Keizer

Frans van Rijn
11 jaar geleden

Jan Keizer, Jeannie Bosch, Rene van der Veen, Jan Jonkman en Frans Rijnbout.
Hier moet ik als graficus maar ook als een oud leerling van het I.v.D. jullie vermelden dat jullie allemaal de broeder die naast Gerard Bemboom foutief hebben vermeld.
Bro Cesarius heet die broeder en niet bro Caesarius!

Frans

Antoon van Dal
11 jaar geleden

Willie Moonen en Jan Keizer, Gerard Bemboom was geboren op 23 januari 1925 en was op 23 januari 1945 opgenomen in IVD, dat staat in de jaarverslag 1958 van Instiuuut voor Doofstommen. Jaarverslagboek heb ik mijn bezit.

Antoon van Dal

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rene v. Veen, wat heb je zo'n lange verhaal over Gerard Bemboom geschreven. Ik denk dat nu iedereen nu al weten wie Gerard Bemboom werkelijk was geweest en hij had niet zo goed leven gehad op het instituut ondanks dat hij al een paar keer was teruggekomen en bleef liever op het instituut wonen dan bij hem thuis in Slagharen, waar hij daar geen aandacht kreeg van zijn eigen familie en ook niet kon aarden. Hij kreeg toch wel veel aandacht door mede-bewoners van het instituut en alle anderen. Niet geweten dat Gerard nog géén 50 jaar oud al was overleden.
Het zal wel kloppen dat Frans Rijnbout schreef dat Gerard op 23 januari was geboren en in april 1973 was overleden en werd begraven in een familiegraf in Slagharen.

Jan Jonkman

Willie Moonen
11 jaar geleden

Jeannie

Toen ik je uitgerekende leeftijd van Gerard Bemboom las schrok ik wel behoorlijk.Omdat ik altijd dacht dat hij al ongeveer over 60 jaar was.O,wat zag hij oud eruit toen hij 48 jaar was.Ik was toen 13 jaar oud toen hij stierf.Ik herinnerde goed toen ik in de groep van br.Theocritus zat.Hij vertelde op een avond tegen mij dat hij even naar ziekenafdeling ging om naar Gerard Bemboom op bezoek te komen. Later kwam hij terug en zei dat Gerard niet bang was om te sterven en hij vond het goed dat hij naar de hemel ging.
Dat klopt dat hij altijd met een wagentje ezel reed.Dat zag ik vaak.Maar of hij de pannen met warme maaltijd bracht,zou ik niet weten.Dat denk ik niet anders werden het eten te koud omdat een ezel langzaam liep,ha,ha.
Frans van Rijnbout schreef dat hij in 1925 geboren was.Klopt dit datum?Zou iemand zeggen dat het juist is?

Willie Moonen

Jeannie van der Bosch
11 jaar geleden

Oh, Gerard was maar 48 jaar oud toen hij overleed. Wel te jong om heen te gaan. En broeder Caesarius werd 93 jaar, bijna 94, zeer hoge leeftijd.
Ik herinneer me wel van een wagentje en een pony of ezel die op het terrein van IvD rondging.
Ik herinneer me wel van een wagentje en een pony of ezel die op het terrein van IvD rondging.
En ik zag weleens tussen de middag een man met een wagentje en pony of ezel en in de wagentje stonden de pannen met warme maaltijd. Hij bracht de maaltijden naar de Rafeal en Mariella paviljoen.
Was deze man soms Gerard Bemboom?????

Jeannie

Frans Rijnbout
11 jaar geleden

Lezers

Ik zag een prachtige ouderwets foto van Br.Caesarius en Gerard
Bemboom.Ik ken die broeder en die meneer heel goed.
Br. Caesarius IVD 1898-1959.Gerard Bemboom IVD 1945-1973.
Br.Caesarius zijn geboortedatum:8 Maart 1867 en zijn overlijdendatum:
3 januari 1961. Gerard Bemboom zijn geboortedatum: 23 januari 1925 en zijn datum: ? april 1973.

Frans Rijnbout

Carien Moonen
11 jaar geleden

Jeannie de vrye bosch. Misschien herinnert jy van Gerard Bemboom die reed wel eens rondom ivd met ezel en kar. Hij maakt gebaren tegen ezel en hij snapt het wel wat Gerard bedoelde. Zijn gedrag is wel beetje anders dan wij zoals deed hij altijd met zijn beide hand elkaar stevig vasthoudt tegen zijn onder kin. Wel zielig man vond ik. Gr.v.Carien Moonen...

Jeannie van der Bosch
11 jaar geleden

Beste lezers

Ik heb enkele boeken van de oude jaarverslag van IvD geërfd van Koos en Tiny van der Voort.
Toen ik de boeken zat te kijken en zag een foto van Gerard Bemboom en herinneer me de verhalen over hem in Variatie1. En ook dat ze geen foto van hem hebben en toen heb ik deze foto gescand en opgestuurd.
Ik vind het fijn dat de meeste lezers die Gerard heel goed hebben gekend blij zijn met deze zeldzame foto.
Uit de verhalen over Gerard heb ik wel een bewondering over hem.
Ik heb vroeger wel de oude leerlingen mannen gezien op het terrein van IvD, vooral Josef Vercammen is het meeste bekend, omdat hij elke dag naar de hertenkamp bij de meisjesschool ging om ze te voeren.
Maar van Gerard Bemboom kan ik me niet herinneren.
Dat komt misschien door dat ik elke dag naar huis ging en Gerard nooit heb gezien.
Als er een foto gevonden is toen hij als een oude man was op IvD, zal ik hem waarschijnlijk herkennen.
Wanneer is Gerard overleden? Hoe oud was hij?

Jeannie

Frans van Rijn
11 jaar geleden

Ik geloof helemaal niet dat er nog meer foto's zijn van Geraed Bemboom van zijn laatste jaren. Ik heb Gerard nog in levende lijve gezien, maar toen had hij de ziekte van kanker al. Hij was vreselijk bang voor de dood. Toevallig stond Bro. Damacenus bij een gesprek over de ziekte van Gerard en ook toevallig kwam Gerard bij dat gesprek. Gerard zei tegen Bro. Damacenus dat hij niet ziek is en Bro. Damacenus zei tegen |Gerad dat hij gezond is. Gerard blij weggegaan en Bro. Damacenus vertelde ons dat Gerard geopereerd is geweest en dat hij niet beter kon worden. Wij konden dat wel aan zijn gezicht zien en aan zijn vermagerde lichaam.
Een tijdje later vernam ik van iemand dat hij overleden was en begbraven ligt in zijn geboortedorp.

Frans van Rijn

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Jonkman bovendien de foto van Gerard Bemboom op het ivd in 1947 het leeftijd 21 jaar { 5 April 1947} de verschil van mijn leeftijd 18 jaar pas over 4 maanden wordt 19 jaar. hij zat in de klas een hoger dan mij in de klas in 1935-1936. verder nog proberen de foto van het leeftijd 30 - 40 kunt vinden als maar het kan en hoopt tocht uitkomt. Rene van der Veen.

Cairen Moonen
11 jaar geleden

Jeannie de vrije Bosch. Leuk dat jy heb deze foto over Gerard Bemboom en ik heb hem met zyn jonge leeftijd nooit gezien,daarom vind ik dat wel apart van deze foto. Mooi om te zien en ik vind hem wel interessant die weet hij veel over vlinders en insecten en heeft zelf ook verzamelen. Zo mooi om te zien met veel verschillende kleur van vlinders en nu zie je meeste witte vlinders. Gr .v. Carien Moonen...

Willie Moonen
11 jaar geleden

Eindelijk een foto waar Gerard Bemboom opstaat.Als ik dit foto kijk zou ik Gerard niet herkennen omdat hij zo jong was.Ik heb alleen oude Gerard goed gekend.Zeldzaam foto over hem,merk ik.

Willie Moonen

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Jeannie, leuk dat je deze foto hebt laten plaatsen van de nog jonge Gerard Bemboom. Dat is zeker de enige foto die wij nu op onze site rijk zijn geworden. Ik had in die tijd(1947) wel geweten dat Gerard Bemboom op Paaszaterdag zijn eerste H. Communie zou doen. Dat vertelde mijn klasbroeder Archangelo terwijl wij aan het voorbereiden waren met onze eerste H. Communie één maand later in 1947.
Maar op Paaszaterdag van dat jaar waren wij met de Paasvakantie thuis en dus konden alleen de familie, oud-leerlingen en de broeders meevieren met Gerard's zijn Communiefeest.
Gerard was tijdens zijn eerste H. Comunie al boven 30 jaar oud. De gehele voorbereiding voor zijn eerste communie had Gerard gevolgd met de gebaren-methode van Br. Ceasarius zoals hij al eerder deed bij Josef Vercammen.
Gerard had gebrek aan zijn spraak dat moeilijk te volgen was. Gerard deed bij de jongens geen vlieg kwaad, maar o,wee wie hem wilden pesten of wat dan ook, zal hem wel duur komen te staan. Dat zou al niet nodig geweest zijn.
Ik had hem toen nog gemogen. Ik kon hem wel goed opvangen, wanneer hij wat ,brabbelt' met zijn verwarde stem en eigen gebaren. Hij kon overal niet stil zitten en overal graag bezig zijn vooral met de houtbewerking waar hij een aantal machines bezat. Bij goed zonnig weer was hij altijd in de natuur te vinden voor het vangen van zeldzame vlinders en andere insecten. Hij had een talrijke verzameling in bezit. Werken op het instituut zoals alle oud-leerlingen verplicht deden gold niet voor hem, dus hij was vrij en deed wat hij wilde, maar hij deed graag anderen helpen in de eetzalen zoals borden en tassen afruimen en klaarzetten, enz. Zolang ik op het instituut was geweest kende ik hem heel goed.

Jan Jonkman

Jan Keizer
11 jaar geleden

Jeannie Bosch

Bedankt voor je foto. Gerard zag er wel jong uit en hij was zeker verheugd dat hij zijn Eerste H. Communie mocht ontvangen.

Jan Keizer

Jan Keizer
11 jaar geleden

Rene van der Veen

Mooi verhaal geschreven! Ik ken Gerard Bemboom ook heel goed, echte natuurmens. Enkele keren mocht ik in zijn kamer om mooie insecten (vlinders, torren, kevers, etc.) bewonderen. Gevangen of gevonden in het bos Zegenwerp. Ze lagen netjes in heleboel platte laden (leek toen veel op letterkast). Meestal hielp br. Celstinus hem door namen van de insecten te noemen en schrijven.

Over zijn karakter wil ik schrijven. Als ik met hem wou praten, moest ik atlijd voorzichtig blijven vanwege opvliegende karakter. Hij kon heel gauw boos worden. Dus altijd rustig en vriendelijk met hem praten door gebarentaal. Hij werd niet graag gepest. Met hem communiceren viel niet mee, want hij had lamme tong.

Over zijn karakter wil ik schrijven. Als ik met hem wou praten, moest ik atlijd voorzichtig blijven vanwege opvliegende karakter. Hij kon heel gauw boos worden. Dus altijd rustig en vriendelijk met hem praten door gebarentaal. Hij werd niet graag gepest. Met hem communiceren viel niet mee, want hij had lamme tong.
De familie van Gerard Bemboom uit Slagharen was zo blij dat hij op IvD mocht blijven wonen en zo dankbaar dat de eigenaar van Slagharen pretpark verrassing bij IvD heeft bezorgd, want de jongens en meisjes mochten een keer op een dag op wagentjes met ponny´s (helemaal overgekomen uit Slagharen) rijden rond het IvD gebouw. Hiervan heb ik enkele foto´s en zal ik binnenkort plaatsen.
Als ik goed heb, is hij begraven bij familiegraf in Slagharen.

Jan Keizer

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nu het Volgende Verhaal. Gerard zat de les bij Br Caesarius dat ging het goed en leerde nog steeds beter van het gebarentaal. Ik heb meer dan 6 keer bij Gerard in de klas bij Br Caesarius gezeten door het verzocht van Gerard zelf en Br Caesarius heeft helemaal niet bezwaar. ik keek en luisterde wat Br Caesarius en Gerard elkaar het gebarentaal kunnen leren,vooral vraagstuk van Br Caesarius over de godsdienst en Gerard antwoordt met het gebarentaal. Gelukkig elkaar goed en tevreden. Voor Gerard was het moeilijk voor de liplezen en schrijven. Toch is het belangerijk het gebarentaal voor Gerard om goed kunnen te begrijpen. In vrije tijd heeft Gerard weer nieuwe liefhebberij van de vogels. Beneden waar de vlechtenmandmakers was verdwijnt en wordt gebruikt voor de vogelskooien die heeft Gerard zelf gemaakt. elke kooi zit de vogels zijn Parkieten, Kanarie en Zebravinken. en paar vrije kooien voor de ziekte vogels. Gerard doet altijd de regelmatig tijd de vogels opvoeden met de zaden en water. Vooral de kanarie de gekleurde oranje wordt opgevoed van de wortels en de zangkanarie de spiecaal zaad wordt opgevoed. Voor de zebravinken en parkieten voederen het gewoon zaad. Voor Gerard zijn leven was zo mooi en gelukkig. Ik kreeg het bericht deelde mede dat Gerard op 5 April 1947 zijn eerste H Communie op Paaszaterdag mocht ontvangen. Het was een vreugde dag. De jongens gingen op paasvakantie thuis bij hun ouders en Gerard verbleef nog enkele dagen op het ivd tot op Paaszaterdag. het was heel mooie dag en Gerard Familileden, Broeders, oude leerlingen (ik ook er bij) en nog enige personen zijn aanwezig. Van mij heb ik Gerard zeer van harte gefeliciteerd en het geschenk de envolp met geld. Daarna ik ontmoette Gerard Tante Aleida met het gesprek van alles wat Gerard op ivd heeft meegeleefd. dat ging alles goed en prima. Later kwam Br Caesarius naar mij toe en feliciteren ik hem van harte voor alles dat Br Caesarius heeft voor Gerard goed gedaan onder de les. Vooral Br Caesarius was zeer verheugd dat Gerard nu alles goed gaat met het gebarentaal kunt gebruiken voor de anderen in contakt nemen. In November 1958 neem ik het afscheid van het weekend bezoek op ivd voor de oude leerlingen en Gerard was erg teleurgesteld en zei ik hem weest blij zijn dat je nu goed gaat en ik en mijn vrouw Paula samen komen wel de langs bij hem op het bezoek. Later kreeg ik het gehoordevertelde van Br Damcencus over het gezondheid van Gerard Bemboom dat ging niet zo best. Gerard lijdt aan de kanker. dat schrok ik erg van en dacht ik terugblik van mijn vrienden Paul v d Merkhof en Jan Bettonville en nu aan het buurt Gerard. Het was erg jammer voor hem te jong is heen gegaan. Gerard wist zelf helemaal niet, maar later merk hij zelf wel door de spiegel afgebeeld van het gezicht dat wordt steeds mager. hij was zeer bang voor de dood en vroeg mij wat is de dood? Ik vond zich zelf niet prettig om te zeggen, maar toch is beter voor gerard om te weten voor het gerustgesteld van zijn leven. Ik zei hem het gewoon. Iedere mensen kunnen sterven en oudere mensen moesten sterven. De dood is een zalig als de ziel uit het lichaam verlaat, begin het licht en nieuw leven. Gerard weet je nog wat heeft Br Caesarius jou gezegd over de ziel is de onsterfelijk en het lichaam is sterfelijk. Dus God beslist het over je het leven en de dood zoals ik ook en iedereen hetzelfde. Als je in de hemel komt dan bent je geen doof meer en kunt je weer spreken en eeuwig gelukkig bij je ouders, ooms ,tantes,famileleden, vrienden en kennissen. als ik zelf dood gaat kom ik bij je in de hemel samen weerzien. Gerard voelde nu rustig en begrijpen. Bidt maar goed vraag aan God om je sterk te bewaren en ik zal voor je ook mee bidden. Verder gaat Gerard het leven sterk achteruit en overleed zeer zacht en begraaft bij de familiegraf te slagharen. Gerard Rust in Vrede. Nu ik weet de boven het hemelse pardijs waar Gerard, ouders, Ooms, Tants en familieleden reageren hier over verhaal over het leven van Gerard op het ivd. Reageert je ook mee voor de zielerust van Gerard Bemboom? Beste kijkers en lezers van harte dank voor het lezen en aandacht aan geliefde Gerard Bemboom. Dank je wel Gerard!!! Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Nu het volgende verhaal: Ik was nog voor het laatste jaar in 1943-1944 op het ivd met zonder het gezelschap van Gerard. Na de Tweede Wereldoorlog keerde Gerard Bemboom voor de 3e kaar terug op het ivd. Zoals de Directeur J v Overbeek, Br Overste Hadelinus, Br Caesarius en Br Corsinus hebben de gezamelijk gesproken en geregeld voor Gerard Bemboom de voortaan is opgenomen op het ivd bij de oude leerlingen. Br Caesarius staat alles klaar voor de les waaronder de Katechismus met de Nederlandse gebarentaal, woorden, rekenen. Nu voor Gerard de voorlopig poosje laten wennen van zijn volwassen leven, zoals zijn de jeugdleven van het verleden zijn voorbij. Ik kwam weer in het weekend terug op het ivd voor het bezoek bij de oude leerlingen. Gerard zag en omhelsde mij was zeer blij van elkaar weerzien. hij vertelde mij,dat hij kreeg de nieuwe les bij Br Caesarius. Dat vond ik erg fijn en wensen hem veel succes. Gerard kreeg een mooie en ruimte kamer voor het gebruik van de hobby en al het bezig aan het tekenen op de spiecaal papier voor het houtsnijwerk. O ik herkende mij goed dat de vroeger de jongens in de speelzaal hebben zeer prachtige houtsnijwerken {kapstok,serviesblad, ovaal schaal enz.} gemaakt. Die waar ze nu zijn gebleven dat weet ik niet. Gerard deed zijn weer andere hobby met de speciaal hout met het gekleurde geverfde verschillende bloemen en de vogels die wordt gebruikt voor de gevlechtenserviesblad. het was zo heel prachtig en zeer zeldzaam de arbeidshanden van Gerard. Mijn ogen zien kan ik niet zo goed begrijpen dat Gerard doet altijd zo ijverig en mooie hobby van zijn leven. Toen de lenteweer begon was voor Gerard zo erg vrolijk om naar de insekten en vlinders te vangen. Eenmaal was het gebeurd waar Gerard bij de meisjesafdeling in de tuin bezig de onkruiden opruimen. ik was ook er bij weet het goed dat Gerard houdt niet vol van zijn werk. Juist zag Gerard naar het vliegende vlinder laat hij het werk achter en liep het gewoon naar de vlinder blijft volgen zolang de vlinder op de bloem. Gerard vangt heel voorzichtig de vlinder in zijn 2 handen, daarna naar de zijn kamer in de glazen pot heeft gezet met het voedsel de bloem. Het was zeer geweldig zo mooi om te zien. Gerard heeft de verschillende vlinders en insekten gevangen en gezet in de vierkante doos met de boven glas. Daar stonden de vlinders en insekten met de genoemde papieren er op door afgekeken woorden uit de boekjes van de insekten en vlinders. Gerard kreeg het hulp van Br Arno en samen hebben overgelegd. Verder Gerard heeft een goede gezelschap van zijn diebare ezel dat omgaat elkaar heel goed. Hij houdt heel veel van de insekten, vlinders, kevers, dieren, vogels en nog meer dat ik kan niet te veel zeggen. Ik vroeg aan Gerard hoe komt dat je heeft erg veel meikevers hebben gevangen en Br Tatianus, Br Gerinus, en Br Hildimar hebben twee of niets hebben gevangen. Gerard wou het helemaal niets zeggen en bleef het geheim. o wat is jammer voor mij dat ik zelf heb niet geweten. gelukkig later zeide Gerard mij. Belooft je mij om de niemand te vertellen. ik antwoordt ja belooft en zwijgt. Goed zeide Gerard en de afspraak maken tegen de avond rond 8 uur in de tuin van de Broeders mogelijk aanwezig zijn. Toen de avond begon ging ik met Gerard samen de pad {langs de gracht} wandelen naar de achtertuin van de Broeders waar de appels en perenbomen stonden. ik stond daar om te wachten tot de avondscherming. Gerard zegt mij Goed opletten!!! Ik stond zich zelf vervreemd en begrijp ook niets. O. IK zag het vliegende meikever van het lucht naar de grond waar de appelboom stond, kruipt de meikever in de grond te overnachten en helaas het massa vliegende meikevers bijelkaar naar de grond, dat ik weet het goed van Gerard dat hij zo makkelijk meer meikevers kunnen vangen. Ik herkende nog goed van Br Tatianus die hij vroeg mij hoe kan Gerard Bemboom de volop meikevers heeft gevangen en ik antwoordt dat weet ik het niet dus moet wel voor Gerard het beloofd bewaren. De Gevangende Meikevers door Gerard wordt aan de jongens verdeeld. en overlegde hij de jongens over moet de draad aan de poot van de meikevers vastbinden. Denkt er aan voor de meikever de poot niet laten breken als het je doet, dan je de been ook kwijt raakt zeide Gerard. Ik was zeer erg bewonderd over hem van het buitengewoon geheugen en ook zeer slimme Gerard. tot het volgende keer. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jeannie Bosch Mijn oprecht van mijn zeer harte dank voor de foto opstaat in Variatie 2. dus zie ik de foto waar Gerard Bemboom en Br Caesarius stond voor mij zeer bekende personen. Ik leef zeer lang met hem in de periodejaar 1934 t/m 1944 met 2 keer onderbreking daarna in 1945 t/m 1958 met 13 jaren in het weekend bezoek op ivd bij de oude leerlingen waar gerard daar was, nadien kwamen ik en mijn vrouw samen de meermalen op het bezoek bij Gerard zolang tot hij overlijdt. Gerard leefde als zijn jeugd op ivd was voor hem helemaal niet gelukkig door de opzij heeft gezet. Maar mag ik nu gewoon zeggen dat Gerard is wel goed en normaal leerling met zijn zeer goede geheugen, zijn ogen, zijn hobby handenarbeid die hij op ivd heeft heel veel zijn hobby geleefd, dat ik van hem zeer veel bewonderd heb meegemaakt. maar wel echt jammer dat Gerard kan niet in de klas volgen door het gebrek van de spraakles en liplezen. toen ik mijn leeftijd 7 jaar was zag ik voor de eerste keer een mooie gekleurde tekening de postduif dat Gerard heeft zelf in zijn goede geheugen getekend met zonder de afgekeken tekenboek en nog verder veel meer heeft gekleurde getekend waaronder de insekten kevers zijn Onze Lieve Heer Beestje, Meikever, Torren, Wesp, Bijen met de Korf, hommel, vlieg, bromvlieg, en ook dieren paard, koe, varken, geit, schaap nog veel meer. het was zeer prachtige met de A4 de vierkante gekleurde tekening papier.die wordt goed gebruikt voor de kleutersschool op de geplaatst rekken. In de vrije tijd op de speelplaats doet Gerard nog wat andere hobby van de dikke touw die maakte hij de touw losser en kunstelen zich zelf maakt hij een boom met de takken. ik zag hem hoe hij het deed schrok ik erg dat Gerard zeer goed zijn hobby handenarbeid kunt verwerkt. het was zeer duidelijk van mij het geloof dat Gerard kreeg de extra hulp en gave van God voor zijn leven maakt voor hem zeer gelukkig. Vooral zoekt hij op de speelplaats de inekten waar de onder van de bomen op grond pakte hij de bijen in zijn hand, maakt hij helemaal niet te druk van te steken. In het voorjaar de lenteweer deed gerard zijn zakdoek over het hoofd voor de zon schermen dat bedoeling naar het vliegende kever Onze Lieve Heer Beestje en meikever kunnen te vangen, Soms het lukt wel of niet. In de speelzaal vroeg Gerard en ik samen vroegen aan Br Theobertus of zou graag een stukje treplex houtje hebben. Goed zei Br Theobertus en kreeg Gerard een afval het houtje met zijn blijde gezicht naar de plaats waar hij en ik samen naar de rustig plek om te zitten. Gerard vroeg mij graag stil en niet storen als hij doet, ja zei ik goed. Gerard zit op de bank aan de tafel voor het bezig de tekening op het houtje. ik zag hem hoe doet en tekende Gerard zeer rustig met zijn goede ogen en geheugen, daarna de teken klaar was oo wat is zeer geweldige mooi en vroeg ik aan Gerard wat dat de getekende ............??? Gerard maakt het gebaren met 2 handen elkaar omdraaien en wijst de zijn wijsvinger naar het gekleurde wit, dus snap ik goed dat is een dwergkabouter. oke dan Gerard doet de getekende kabouter laten zagen met de figuurzaag. en laten gekleurde verven. het was alles klaar. Gerard laat de gekleurde Dwergkabouter aan Br Theobertus zien, ooo wat zo erg mooi zei Br Theobertus. Hij kreeg de beloonde de extra treplex houten en maakt hij al 7 Dwergkabouters en Sneeuwitje die waren zeer buitengewoon mooi. Voor Gerard was helemaal niet genoeg en maakt hij nog verder de sprookjes. Moeder met geitjes, Hans, Grietje en heks, Aaspoester, Grote Reus met kleine duimpje en Roodkapje en wolf. het was zeer geweldig goede ervaringen met de hobby handenarbeid. voor mij in mijn hoofd dat kan ik niet gegrijpen over Gerard dat hij alles kan goed geheugen van het onderwerp dingen. Onder de tweede wereldoorlog waar de speelplaats de Lindebomen die in Juni/Juli de bloesem begon die worden de lage takken van de bomen afgezaagd en laat op de grond liggen, Gerard Bemboom, Johan de Wagenaar en Rene van der Veen samen elkaar op de grond zaten voor de afgezaagd takken waar de lindebloesem wordt afgeplukt en in de maand overlaten die wordt gebruikt voor de thee. Wisten jullie dat of niet??? Bijelkaar hebben veel plezier en genieten, vooral voor Gerard het probleem van de pesten door de jongens dat ik heb altijd achter van Gerard gestaan om hem te beschermen. Ook zeer de misselijk pesterijen van Br Aretas, Br Gerinus, Br Lotharius. Gelukkig duurdt niet lang wat Br Aretas en Br Gerinus in 1946 van ivd gingen verlaten. Vooral voor mij verschrikkelijk jammer dat Gerard onder de periodejaar 1934 t/m 1944 voor de 2e keer naar huis heeft gestuurd door de wegens van hem op de school niet goed volgen. Zijn Tante Aleida Bemboom was zeer erg bezorgd over zijn neef Gerard. In Vrije tijd Heb ik met Aleida Bemboom veel in contakt gehad en herkende ik haar zeer goed als de goede moeder voor mij op de voorschool in 1932 -1934. Ze kunt zeer goed mondeling gesprek en gebarentaal en goede contakt met Zuster Rosa en Zuster Wilhelma. Ik vraag maar af wat doet Gerard thuis van ivd wordt gestuurd ? Niemand weet dat toch komt hij weer terug op ivd vertel ik het volgende. Rene van der Veen.