Kleermakerij bij de jongensafdeling

 1

 2

 3

 4

 5

 6

 7

 8

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Diana en Willem Zo van mij antwoord. Vroeger waren op ivd zeer streng, dat de jongens onder de gedwongen naar de kleermakerij en schoenmakerij hebben gestuurd. van hun leeftijd 12 jaa de dag in 2 en half uur in de klas en 4 en half uur in kleer/schoenmakerij per dag. Ik ben ook gedwongen door ivd van mijn keuze als de adminstratie/boekhouder dat wordt niet toegestaan. Voor de verlaten van ivd behaalde de jongens een leerling-
diploma, dat willen zeggen dat de jongens op ivd hebben geleerd die noemt de geschoolde leerling. Een dove Jongen zijn ouders thuis heeft de grote boerderij en hebben 9 kinderen. die werkt op ivd als de kleermaker dat hoort er niet bij van het gedwongen. in 4 jaren lang heeft hij in de kleermakerij geleerd en gewerkt, Daarna hij ging in 1943 van ivd verlaten. Zijn vader ontving van zijn dove zoon de leerlingdiploma en doet vader de leerlingdiploma in W.C. aan de muur laten hangen. dat heeft de dove jongen helemaal niet gevraagd als de kleermaker. dus werkt hij bij zijn vader op de boerderij. zoja het was zeer groot fout van ivd zelf. Als de dove Jongens dat ze op ivd als de kleermaker en schoenmaker hebben geleerd en gewerkt en gingen ze van ivd verlaten en wordt geholpen met de maatschappelijk werker/ster voor de baan te zoeken. Maar het meestal de jongens hebben andere de keuze genomen voor de verschillende bedrijven komen werken. Wel erg jammer dat ze hebben helemaal voor niets geleerd en gewerkt. Voor mij van mijn hele leven was zeer groot baal als de kleermaker, doch heb in 43 jaar lang als de kleermaker bij de werkgever en eigen zaak heb gewerkt en in 1983 zo eindelijk op mijn leeftijd 54 jaar als de adminstratie/boekhouder bij K.M.A. te Breda ben werkzaam in 5 jaar dan de voorgoed thuis met de pensioen. Nu op ivd de nieuwe ambachtschool St Joseph daar mogen de jongens hun de keuze van het beroep naar de voortgezet onderwijs en ambachtschool. De Kleermakerij en Schoenmakerij zijn allebeiden geheel verdwijnt. Rene van der Veen.

diana en willem
12 jaar geleden

Hoi lezers,
Even vragen. Toen ze van school af gingen, moesten ze als kleermakers bij de kleermakerij werken? Niet alleen bij kleermakers, maar ook schoenmakers of zo. Klopt dat? Mochten ze zelf kiezen wat voor beroep ze wilden werken??
Ik ken iemand uit Groningen. Die oude man ken ik uit Groningen. Hij is zelf doof. Hij werkte vroeger als kleermaker bij eigen kledingmakerij in Groningen. Jammer dat hij er niet meer is.

Diana en willem

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Sorry Frans, weer een klein foutje van mij dat ik ,Nieuwe Berichten' niet hebt aangetikt en goed dat je mij hebt getipt en dus moet ik nu in vervolg na het aanklikken van ,Verstuur reactie'ook nog die ,Nieuwe Berichten'aantikken.
Wat een extra aantik-werkje en vóór je ga reageren moet je ook iedere keer je eigen mail-adres inloggen.
Het is een klein nadeel dan die van punt.nl en daar moet je maar aan wennen. Komt wel goed hoor!!!!!

Jan Jonkman

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Jan Jonkman, waarom heb je jouw nieuw berichtjes van 00.21, 29 Aug. 2012 en 00.39, 29 Aug. 2912 hier niet aangetikt bij NIEUWE BERICHTEN?.
Je schreef toch "Al doende leert men en wens jullie er plezier mee". Maar we missen hier jouw berichtjes. Het is toch wennen. Frans

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Lezers en reageerders, ik heb de laatste ,NIEUWE BERICHTEN'gelezen.
Er komen elke dag ,vers' nieuws op het scherm en welke je het intereseert om te lezen en/of je het wilt reageren kun je het desbetreffende site aanklikken.
Al doende leert men en wens jullie er plezier mee.

Jan Jonkman

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Jan Keizer en andere lezers, ik heb bij het starten van deze weblog eerst niet in de gaten gehad van de rubriek ,Nieuwe berichten' en ben blij dat het nu wel kan door tipjes van enkele lezers zoals Frans naar het idee van Jan Keizer. Anders moest ik alle nummers gaan scrollen en aanklikken om te zien wat er is binnengekomen. Het wordt langzamerhand wel beter met ,onze' weblog. Gelukkig heb ik wel een goede bril op hoor!!! Hoe meer zielen en hoe meer gezelligheid zal het deze weblog wordt.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Frans v Rijn. Zo mooie ideen van Jan Kezier over de nieuwsbericht. Dat vind ik wel makkelijk voor kijkers en lezers. Ik let niet op voor de nieuwsbericht dat komt omdat ik heb nog het bezig op site schrijven op pagina10. Alvast bedankt van je voor mij de mededelingen heeft geschreven. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Rene, Zo te zien weet je het nog niet, maar het moet vele schrijvers weten dat er een nieuwe website bijgekomen is en wel NIEUWE BERICHTEN.
Dat is een iede van Jan Keizer en ik heb er meermalen gebruik van gemaakt en vind het heel gemakkelijk. Dus als je een bericht heb geschreven, dan even het in de NIEUWE BERICHTEN vermelden. Het zal voor de lezers fijn zijn om direct nieuwe berichten te lezen. Frans

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Frans v Rijn en Wim Heerschop. o ja ik heb niet aangedacht dat jullie hebben de handschrift gelezen over mijn naam dat ik heet eigenlijk op mijn naam Rene zoals vroeger hebt ingeschreven op laatste letter E de boven streepje dus niet de naam Reni. nu schrijf ik het gewoon Rene. met zonder boven streepje. voor mij het makkelijker. Bovendien de leerlingdiploma staat er op heeft niet duidelijk geschreven, dus nu het gewoon Rene, Justine,Rafhel Leon van der Veen, vroeger de schuine streepje op E en O. heeft ingeschreven. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Wim Heerschop - Je kan wel gelijk hebben, maar je weet ook wel dat de handschriften heel onduidelijk wordt geschreven met de werkelijke letters. Als je heel goed kijkt naar de andere letters, dan is dat onduidelijk.
Weet je dat er een nieuwe site is bijgekomen en dat kun je zien bij NIEUWE BERICHTEN, gebruikt die . Frans

Wim Heerschop
12 jaar geleden

Frans.... je moet eens goed kijken naar de voornaam van Rene van der Veen. Er staat niet Reni maar René met een schuin streepje boven de e.

Nieuwe brillenglazen zouden wel eens helpen !!!

Wim

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Rene is jouw naam "Rene" de juiste naam van jou?
Ik heb er een grote twijfel van en waarom ..... bij de diploma-handtekening stond "Reni"!!!
Hoe kan dat, misschien kan je daarover weer een lang verslag schrijven. Graag zie ik jouw antwoord. Frans

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Beste lezers en kijkers. zie de foto nr 7. ik laat de foto van mijn leerlingdiploma in 1944 op iv met 5 kleermakersjongens zie log nr 105. dat kunt je gerust mee lezen van vroeger. De leerlingdiploma betreft het niet juiste heeft ingeschreven over mijn de geboorteplaats. dus moet de juiste de geboorteplaats noemt in Essen ( Esschen) in Belgie. Nou ik ben helemaal niet als de bekwaambeid in het parktijk van het kleermaken. En tweede over na de beeinding van de opleiding op 3 Mei 1943 dat klopt het niet. De leerlingdiploma behaalde ik op 15 Juli 1944. dat vond ik zeer belachelijk van mijn leerlingdiploma. dat ik heb het verdiend van de zware mishandelingen door Br Aretas, eerste in 4 dagen van de week voor de examen bevalt ik het goed en het laatste dag in 5 ste dag was een wraakdag, daarom ik wist al lang dat de leerlindiploma alsof de lekker snoep heeft gegeven, dan bent je geslaagd van harte proficat met een grote gat (door de verwijderd van de stofrafels) van de knoopsgat, dat heeft helemaal niet afgewerkt, dat ik alles neerlegt en ging naar de speelplaats waar daar de schommel zitten. en dan doch genoemd Hoera dat je bent geslaagd van de leerlingdiploma met mooie punten. Volgens van mij een zeer onbeschoft de leerlingdiploma aan mij heeft gegeven. dat ik in de kleermakerij 2 x per week de afgevallen stoflapjes, garen, voeing enz van de vloer moest opgeraapt doorde opdracht van Br Aretas dat heb ik de leerling diploma verdiend??? Doch bewaar ik de leerlingdiploma voor het bewijs dat was een gekke in de kleermakerij de periodejaar 1941 t/m 1944 onder de wreedheid Br Aretas. op het laatste dag heb hem duidelijk gezegd. U moet maar op mij oprekenen dat kom ik terug voor jou opdonderen. dit gebeurt in Juli 1946 en ik geef Br Aretas terug van mijn wraak heeft verdiend. leest nog verder op Log 105 Rene van der Veen.

Jan Keizer
12 jaar geleden

Rene van der Veen

Ik heb je leuke foto van diploma hier geplaatst. Nu begrijp ik dat iedereen vroeger het woord Doofstommen moest gebruiken, dat was toen volgens voorschriften van Kamer van Koophandel. Dit geldt toen voor boeken, diploma´s en officiële papieren. Afwijken was zeker niet toegestaan.

Op het hoofdgebouw van IvD bovenaan staan gouden letters: RK Instituut voor Doofstommen. Later hadden ze aangepast: RK Instituut voor Doven. Maar later mocht dat niet, want het gebouw bestaat langer dan 100 jaar en volgens mij valt het gebouw onder Erfgoed. Het woord Doofstommen had moeten blijven staan. De voorkant van het gebouw moet zo precies blijven zoals het vroeger was.

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Jan Keizer zo ja je hebt wel gelijk. Over wel vreemd woord van doofstommen in het boek heeft genoemd. Ik mag wel porberen hier over vertellen. Waarom deed Br Tatianus toch de coupeboek voor doofstommen geschreven? De reden dat komt omdat het gebouw R. K. INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN ook heeft genoemd. In dit jaar 1940 ben ik in de kleermakeij gekomen als de kleermaker. Dus bestaat het niet de ambachtschool St Joesph St Michielsgestel en wel alleen het werkplaats de kleermakerij en schoenmakerij. Die wordt allebeiden bij de kamer van koophandel ingeschreven die er op staat, Het Bestuur van de Stichting Vakopleiding van Doofstommen in Nederland .dus ook overal in Nederland bij het gemeente huis, provinciehuis. Kerkelijk bestuur en bisdommen, kamer van koophandel, enz hebben de genoemde doofstommen ingeschreven. Vroeger de dove leerlingen op ivd worden gedwongen nasr hun de keuze als kleermaker of schoenmaker en verder geen andere beroep mogen kiezen. Somminge jongens die ze de echte boer, slechtziende, mindervermogen, zwakzinnigen, en goede geleerde werden ook gedwongen. Zoals ik mijn de keuze naar de adminstratie/boekhouder wordt vervalt door Br Overste Cheophas heeft mij zo hard onder de duim gezet, zo het gebeurde van vroeger nog veel erger. Toen Br Tatianus in 1939 op ivd kwam als de kleermakerkeraar en geeft hij nog beter lessen geven aan de kleermakers. Dasrna de kleermakerij en schoenmakerij toebehoort de nieuwe ambachtschool St Joesph St Michielsgestel en wordt automatiche ingeschreven bij dr kamer van koophandel op de uitreksel er op staat de officeel de Ambachtschool St Michielsgesten de gevestigd R.K. instituut voor doofstommen St Michielsgrstel. Daarom de coupeboek voor doofstommen heeft genoemd. Wel gelukkig dat het ging veranderen dat nu zo eindelijk de officeel op papier heeft ingeschreven over de wijzigen van doofstommen op nieuwe naam DOVEN. En komt ook vanzelf bij de kamer van koophandel ook heeft ingeschreven. Later op ivd wordt de nieuwe ambachtschool St Joesph gebouwd en de kleer/schoenmakerij zijn verdwijnt. Nu de iedereen dove leerlingen mogen geheel vrij naar de keuze van de beroep. Eerlijk gezegd dat ik vond dat van het vroeger waren heel veel fouten hebben gemaskt.zeer jammer!!!' zeg jan heb ik nu wel duidelijk heb overgelegd oke!!! Rene van der Veen.

Jan Keizer
12 jaar geleden

Rene van der Veen

Mooie verhaal en prachtige boek met leuke foto´s maar er staat wel vreemde woord in de boek: doofstommen.... Wel merkwaardig! Konden jullie toen niet praten? Of wel???? Ik begrijp het wel dat vroeger normaal zo was, maar ik had liever het woord doven gebruikt.

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Sorry mij kleine vergist zie de foto log 69 dat bedoel ik op foto log 87 Plechtige H Communie van Frans van Rijn dat gaat over de plus- four broek dat vond ik erg sportieve broek die ik heb vroeger heel vaak de plus- four broek met de onderaan gespje gewerkt bij de kleermakersbaas in Breda. De vaste klanten kwmen van over de moerdijkburg bij de maatkleermakerij in Breda voor de bestelling de gemaakte plus-fours broeken. Daar heb ik erg veel plezier van in 6 jaren lang. Daarom ik de coupeboek goed bewaart van het patroon tekening van plus - four broek die was nu zeer zeldzaam broek. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Frans van Rijn en lezers en kijkers. Zeg Frans van jou de mooiste herrinnering van de kleermakerboek dat Frans van Rijn en Piet Jakobs hebben samen op ivd hdt ontworpen en gezet met de vele mooie fotos van ruim 62 jaar geleden. Zie de foto nr 3 de coupeboek voor doofstommen kleermakers dat Br Tatianus heeft zelf het ontwerp van de tekenimgen en fotos gemaakt in kost van zijn tijd aan het werk. De fotomodel zijn 2 dove kleermakers leerlimgen zijn Leo Schneiders en Gerben Douma dat heeft de fotos doot mijn broer heeft gemaakt, daarna de fotos wordt ontgewikkeld en afgedrukt. Dus Mijn broer en Br Tatianus hebben samen gewerkt over hoe het juiste fotos op dr pagina wordt geplaatst. De formaat van de coupeboek 27 x19,5 cm met 160 pagina's met 62 fotos. Het was zeer merkwaardig boek dat ik heb in 1952 gekocht voor twee gulden en vijftig cent. Ik heb in 2 jaar lang voor Br Tatianus gedaan als de loopjongen voor de boodschappen met de contakt van mijn broer. Zo mijn broer heeft de fotos gemaakt en geeft hij de cadaeu aan Br Tatianus dat hij voor mij heeft ook gedaan onder de curcus in het weekend. Zie de foto nr 4 voorwoord door Br Tatianus heeft geschreven om voor de dove leerlingen en dove kleermakers te helpen bij de moeilijk coupe - studie om voor de duidelijk begrijpen over de kleermakersvak voor de goede maatnemen en de patronen van het kleding.. Zie de foto Nr 5 en 6 de elke foto de juiste gemeten met de centimeter de bandwijde, heupwijdte, voetwijde, zijlengte, tussenbeenlengte en taillewijdte. Wordt altijd op de maatboekje geschreven. Nadien de kleermakers moesten altijd opreken van de klant van de opmerkingen van het afwijkingen bijvoorbeeld een van de zijlengte het verschil van de gemeten, zware heupen, zware buik, achter of voor gaande figuur die wordt opgerekend van de maten. Het was niet gemakkelijk zaak. Het is altijd belangerijk de lichaamslengte, Bovenwijdte, Heupwijdte, Bandwijdte, Armlengte, Zijlengte moeten altijd goed gemeten de reden het berekeningen de gemeten van het afwijkingen. Zie de foto 7 De tekening het patroon voor de plus- four ( golfbroek) uit de gemeten van dd broek wordt ook berekend naar het juiste tekening op papier. Het blijft groot vraag door wie heeft de patroon tekeningen van het kleding heeft uitgevonden? Dat weet ik ook niet. Toen de lange eeuwen geleden leefden de mensen op de aarde die ze bedekt over hun lichaam door het geslacht van de wilde dieren de midden van de leder vel wordt rond uitgesneden en overbedekt met de stevige stengel vast gebonden. En later de vrouwen via de spinnenwiel de garen laten maken, daarna wordt geweven en gebruikt voor het lange kleed en langzamerhand wordt door de textielfabriek de stoffen wordt geweven van de wol,katoen,zijde,vlas enzv.daarne de kleermakers hebben de textiel stoffen in het gebruik maken voor de kledingen. Zo het was zeer bekend dat de kleermaker was zeer oude van het jaren en de schoenmakers ook hetzelfde. Nu vele dove leerlingen op ivd in de kleermakerij hebben geleerd en gewerkt. De coupeboek dat heeft Br Tatianus het ontwerp van de tekeningen met het hulp van Br Josaphat uit Maastricht gemaakt. Nu bij mij thuis nog de waardevolle Coupeboek uit 1950 bewaart als mijn diepe herinnering van mij als de kleermakersvak, vooral grote dank aan Br Tatianus en nu in geheel Nederland bestaat nu heel weinig de Maatkleermakerij. De ouderwets kleding zijn bijna geheel verdween en nu de mensen dragen nu anders modern kleding dat smaakt voor mij niets.. Zeg Frans zie de foto log nr 69 droeg je de plus- four broek en ziet er mooi en sportieve jongen, zoals ik het vroeger op ivd ook Plus-four broek heb gedragen. Vooral in West Nederland droegen het meeste mensen ook de plus-four broek en nu bestaat nog in Engeland en Schotland daar zijn zeer bekende plus-four broeken in de confectiewinkel en maatkleermakerij nog verkrijgbaar. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Frans v Rijn Zo erg leuk van je goede herinnering over de kleermakerboek door Br Tatianus heeft geschreven en de fotos er bij die stonden 2 dove leeringen zijn Gerben Douma en Leo Scheinder. ik heb de kopie fotos naar J Keizer opgestuurd en komt straks in log 112 dan kunt je op gemak kijken en lezen. tot straks dan zal ik op site schrijven over de kleermakersboek die 62 jaar geleden voor de dove kleermakers in het gebruik maken voor leren en lezen. Rene van der Veen.

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Rene van der Veen, Ik weet nog over het boek van bro tatianus waar ook veel foto's in staan en dat boek hebben Piet Jakobs en ik samen hebben ontworpen en gezet met vele foto's. Het is een zeldzaam boek geworden over het kleermakerijwezen. Gerben Dauma was een fotomodel en ook nog een andere jongen wiens naam ik vergeten ben. Hoe groot de oplage was weet ik ook niet meer. Maar voor mij was het een mooie herinnering over een boekwerk van het I.v.D.
Frans

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Jan Keizer de onderaan foto zo ja dat klopt van je was dat examen Gezel A. in Augustus 1953 en waren 4 exameninators aanwezig. Ze contorleren naar de pantalon en vest. En zag je 2 broeders zijn Br Tatianus en Br Laurens. Van te kleermakertafel zitten Gerrit Terneldeli (diepe buigen de reden van de slechtziende). Jan v d Ende, achter Gerben Douma , Rene van der Veen en Jan Bayens. En de namen van de andere kleermakers weet ik niet. De examen voor de volwassen leerlingen waren al voor de eerste keer begonnen in Augustus 1952 t/m 1958 waaronder door de leiding Br Tatianus de curcus wordt gehouden in de kleermakerij. Ongeveer totaal 50 dove kleermakers hebben de diploma behaald. Gezel A. Gezel B. Herencoupeur, Meester ( parktijk) en Meester ( theorie ) van het begin kwam Br Tatianus in Augustus 1939 op,ivd als de kleermakerleraar. Zijn opvolger van de bejaarde ziekte Br Chrijsologus het hoofd van de kleermakerij en stierf hij in het ziekenhuis St Johannes de Deo te Den Bosch in Maart 1942 en begraaft op ivd kerkhof. Br Tatianus was een heel eenvoudig kleermaker en altijd zeer geliefde voor de dove kleermakers de goede lessen heeft gegeven. Na de Tweede wereldoorlog ging hij in de vrije tijd studeren voor de kleermakersexamen en heeft hij de diploma Gezel A.B. Herencoupeur, Meester praktijk/theorie en ook de getuigenschrift als de exameninator. En ook in het tijd het buiten van ivd naar de verschillende plaatsen de bijeenkomst van alle kleermakerswerkgevers op de vergadering wordt gehouden. Hij deed heel veel van zijn werk voor de boeken over de tekeningen van het patronen colbert, vest,pantalon,overjas, regenjas, smoking, jacquet en plusfours enz. De boek met de fotos en tekeningen dat door Br Tatianus heeft gemaakt en geschreven dat ik nu nog in mijn thuis bewaart van 1950 . In vrije dagen kwam Br Tatianus altijd graag bij de jongens voor lekker genieten met de grappen. Van mij op ivd heb nooit van hem last gehad, daarvoor ik ben goed en tevreden wat hij voor mij heeft geleerd en gedaan. Zijn van plan om nog een keer de curcus blijft volgen voor de damrskleding dat heb ik opgegeven voor de nieuwe Curcus in het voorjaar 1958 en later kreeg Br Tatianus de boodschap van zijn algemeen overste en heeft gevraagd of wilde Br Tatianus naar chill de stad Santigio ging. Tenslotte antwoordde Br Tatianus mijn geschiede naar uw woord dat wil zeggen dat Br Tatianus heeft zelf vrijwillig besluit genomen om in dit jaar 1959 naar Chill zal vertrekken. Dus de curcus voor de Dameskleding ging niet door. Het was wel jammer voor mij. Maar later komt wel uit dat in Geheel Nederland de maatkleermakerij zijn verdween. In Augustus 1959 vertrok hij naar chill daar verblijft nog vele jaren tot met 1987 keerde hij voor goed terug naar Nederland voor tijdelijk op ivd en later naar de Broederhuis te Maastricht en aldaar overleed hij in 2002 ?? Ik ben hem dankbaar voor mij zeer waardvolle als mijn kleermakersvak. Br Tatianus rust in vrede. Rene van der Veen.

Jan Keizer
12 jaar geleden

Rene van der Veen

Ik heb nog een foto van kleermakerij gevonden en hier geplaatst. Volgens mij was dat examen, klopt dat? Want ik zie daar een paar examinators met nette pakken. Ze controleerden zeker of ze goed deden. Hopelijk heb ik goed geraden?

Jan Keizer

Jan Keizer
12 jaar geleden

Rene van der Veen

Ja erg mooie foto, zo zien waren deze leerlingen rustig op tafel. Gelukkig maar dat br. Aretas vertrokken was. Br. Servus en Br. Tatianus ken ik nog van vroeger en ze waren aardige broeders.
Ik heb nog enkele foto´s van kleermakerij en ik zal kijken of ik ze nog kan vinden en zo gauw mogelijk hoop ik ze kunnen plaatsen.

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

nou de goede herrenering van mijn het leven zag ik de foto een kleermakerij daar de jongens zeer rustig op de kleermakertafel met zonder gekruiste benen en waren ze erg tevreden van de opleiding Br Servus, Br Boudewinus en Br Tatianus. Heel gelukkig voor alle kleermakersjongens dat de grote beul Br Aretas net op tijd zijn vertrokken. Verleden jaren de kleermakerij voor mij helemaal niets van terecht zijn gekomen. Zie log 105. Daar in het midden van de kleermakerij zat ik op de kleermakertafel met gekruisde benen(verplicht) waaronder de opleiding Br Aretas en achter de leiding Br Servus en vooraan de leiding Br Tatianus de links de midden van het raam stond een papegaaikooi die was de eigendom van Br Chrijsologus. De meeste jongens van hun hebben gekozen als de kleermaker en de gekozen van de schoenmakerij waren zeer weinig.In het Tweede wereldoorlog in 1942 de internaten St Louis te Amersfoort door de duisters in de handen hebben genomen en de broeders worden verdeeld naar de andere plaats voor de onderdak, op ivd zijn totaal 8 broeders gekomen voor de voorlopig onderdak. Br Manseutus, Br Hubrecht, Br Alexis, Br Wolfram, Br Edmundo, Br Novatus, Br Berchemans en Br Laurens. Ze deden op ivd hun werkzaam. Br Manseutus de Tuinman en hulp bij de kokbroeder Br Severinus. Br Hubrecht de schoenmakerijleraar., Br Alexis de onderwijzer en gymansiekleraar. Br Wolfram de onderwijzer. Br Edmundo en Br Laurens allebeiden de kleermakers, Br Novatus de linnenkamer en Br Berchemans de gepensioeneerd. Ze verbleven tot na de bevrijding van het Tweede Wereldoorlog zijn van ivd gingen verlaten. De klerrmakerij wordt er bijgebouwd in 1920 en blijven nog bestaan tot met rond 1990 wordt de kleermakerij geheel gesloopt. Zo daar boven de foto erg mooi en gedachtenis van het vroeger de dove kleermakers hebben daar gewerkt en ook voor de examen van het begin 1952 t/m 1958 waaronder de kleermakers onder de curcus hebben gevolgd. Toen Br Tatianus in 1959 naar Chill in Santigo wss vertrokken. Van harte dank aan J Hartman dat je de foto op de ivd theerstraat42 hebt geplsatst. Rene van der Veen.