138. Klaslokaal rond 1916 bij jongensafdeling

Reactie plaatsen

Reacties

Johna887
9 jaar geleden

Definitely pent topic matter, appreciate it for selective information. dfekbdebeedk

Frans Rijnbout
11 jaar geleden

Rene

Nee!! Nee!!

Br. Lotharius zijn geboortedatum:22-12-1908,
zijn geprofestdatum:15-08-1928 en
zijn overlijdendatum:23-07-1991.

Gr. v Frans Rijnbout.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. De foto is niet gemaakt in 1916 en rond in 1937 wel gemaakt. Br Lotharius was geprofest op 15 augustus 1930, nadien de enkele dagen later kwam hij op ivd als de onderwijzerleraar.
Br Lotharius was geen postieve broeder en maakt hij altijd voor hem zelf (egoist). Ik heb zeer hekel op hem dar voor mij wel geluk niet bij hem in de klas heb gezeten. Hij was zeer gemeen toen hij in de klas met de leerlingen gaf de les over de gulden en legde hij een munt van een gulden op de tafel, vroeg hij aan de leerlingen. " Hoeveel lag de munt op de tafel? " En antwoordt de elke leerlingen Op de tafel lag de munt van een gulden. Br Lotharius zeide zo prachtig en goede leerlingen met hun goed verstand.
Maar nu het volgt de twee munten van 200 centen op de tafel en vroeg hij aan de leerlingen, " hoeveel lag de twee munten van 200 centen of ................ ?" iedereen leerlingen antwoort twee gulden. En dan Br Lotharius zeide dat hier de leerlingen zijn zeer dom en kregen geen mooie punten. Helaas een van de leerlingen vroeg aan Br Lotharius waarom ben ik nu dom? Br Lotharius antwoordt zo ja hier op de tafel lagen 2 munten van 200 centen of Twee guldens (s) dat moet er bij zeggen. Een leerling zeide wat is zo onzin, en Br Lotharius was erg woedend en de gebalde vuist naar de leerling op rug zeer hevige gestompd, begon de bloeding uit de mond en wordt zo spoedig naar de ziekenkamer overgebracht. Zo Br Lotharius neemt altijd gelijk dus nooit ongelijk. Toen de pauze op de speelplaats vertelde de leerling mij wat er gebeurde was in de klas over de munten. Ik heb hem duidelijk gezegd dat mag van mijn naam noemen, als je weer in de klas binnen kwam en zeide dat Rene van der Veen antwoordt over een munt van twee honderd en vijftig centen of Twee gulden en vijftig (s) hoeft niet opreken.
Br Lotharius gaf helemaal niet antwoordt, Maar later wordt ik opgeroepen en zeide hij mij dat je hoofd met verstand ligt omlaag en dan moet terug naar de boven midden van hoofd en kreeg ik van hem de gebogen middelvinger op mijn hoofd zo hard slaagt en zag hij dat was niet voldoende en kreeg ik voor de tweede keer en viel ik op de grond (flauwte) en naar de apotheek was gegaan en Br Josaphat zeide mij dat je moet niet overal bemoeien en zeide ik nou je bent gek en kreeg ik een flinke schop aan mijn kont. En nog ander doet Br Lotharius naar zijn goede zin voor de jongens, die in de vrije tijd bij hem in de klas de lichaamsoefeningen. Eerste maakt hij de goede en ruimte tafel met de materialen. ( waterpas, maatlat, staven, schrift enz ) hij noteert de volgorde van de knappejongens en andere gewoon jongens komt nog later.
Op elke woensdag/zaterdagmiddag wordt de lichaamsoefeningen gehouden in de klas bij Br Lotharius. En dan een knappe jongen ( ik gaf geen de naam van de jongen) wordt opgeroepen bij Br Lotharius in de klas. Och jongen kom maar binnen en dan je moet op de tafel knielen, en de tussenbeen laten langzaam uitglijden en probeert de zaadballen op de tafel liggen, die lukt het niet en zeide Br Lotharius dat je de lange broek te strak was en moest even naar de boven een korte broek of sportbroek laten verwisselen. Nadien kwam de jongen terug in de klas en weer op de tafel die gaat nog steeds beter en dan het volgende keer weer terug komen. Later ben ik aan het buurt. Van te voren wist ik dat door de jongens hebben mij verteld. Toen ik in de klas binnen kwam en zeidecBr Lotharius mij oo wat bent je heel knappe jongen.en zeide hij dat ik op de tafel knielen, dat weiger ik het en zei ik hier de klas hoort er niet bij en dan ik in de week 2 keer in de gymanstiek heb geoefend is voldoende. Br Lotharius was kwaad en zeide hij dat je mag nooit in mijn klas komen en vond ik het prima. De leerling van de klasbroeder Lotharius was van plan dat de materialen in de tijd in het water (gracht) zouden weggoien. Ik zei even wachten tot een dag voor de vakantie. Dat heeft de leerling het gedaan zonder Br Lotharius merkt. Het was einde van het misbruik op de knappe jongens. Later wordt hij als de overste der Broeders in 1951 tot met 1957 dat hij heeft heel veel misbruik gemaakt van zijn eigen weg decstiekum naar Den Bosch, en ' s avonds in de grote speelzaal naar tv kijken zodat de jongens en Broeders hun al in bed hebben gekropen. Het verkoop van de versnaperingen aan de jongens voor het geld voor hem in de zak en gebruikt op bijna elke zaterdags naar Den Bosch per auto wordt vervoerd en de langs de biscoop binnen naar de film heeft gekeken, toen ik in het ziekenhuis St Johannes de Deo werkzaam ben, daar ik heb hem in de biscoop gezien waar hij op de hoge rang heeft gezeten en betaald hij het goed. Toen hij in 1957 de eindigde van zijn de overste en ging naar Instituut St Marie te Eindhoven, dat verbleef hij zeer korte jaar en wordt overgeplaatst naar Amsterdam zo overleed hij in 1993 en rust in vrede!!!!
Rene van der Veen.Frans Rijnbout
11 jaar geleden

Hallo Jan Keizer.

Ik ken die Broeder Lotharius heel goed.
In Augustus 1930 kwam hij op het instituut
voor doven in St Michielsgestel.
Hij was als onderwijzer IVD 1930-1941.
Hij was als hoofdonderwijzer IVD 1941-1951.
Hij was als overste IVD 1951-1957.
In Augustus 1957 ging hij van het IVD verlaten.
Hij stierf in Juli 1993.


Gr. v Frans Rijnbout.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Ik weet niet zeker of deze foto in het jaar 1916 gemaakt is, het kan ook eerder of later.
Volgens mij gaf de broeder tekenles, want ik zie op bord met prachtige tekening zeilboot. Zouden de jongens de tekening natekenen???

Jan Keizer