34. Trapgang bij jongensafdeling


Trapgang bij de jongensafdeling

Kom je daar binnen en dan rechts, dan kom je bij de kapel.

Rechts aan de muur zie je duidelijk witte vlekken en je zult zich vragen wat voor witte plekken aan de muur hangen. Ik zal je vertellen.

Vroeger hing de schoolbord met witte teksten, geschreven met witte krijt. Was ie vol, dan wegvegen met borstel en natuurljik kwamen veel witte krijtstoffen vrij. Regelmatig moest men buiten borstel met spierwitte stofjes uitkloppen aan de muur, vandaar witte plekken aan de muur....

Jan Keizer

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Leuk Jan, dat je de pas gemaakte foto hier ook kan plaatsen en ik ken deze plek wel direct. Het bevindt nabij de ,geheimzinnige deurtje' bij site 26. Rechts is inderdaad de vroegere kapel. Deze ingang was in mijn tijd heel weinig gebruikt en vaker ook op slot gebleven. Als je deze grijsgroene deur opent kom je in de tussenruimte tot aan de gang. Links en rechts bevonden vroeger grote kasten waar je alles kon bergen en het zou ook de bezemkasten kunnen noemen vandaar dat er ook smalle opening in de muur voor de lichtinval.
Rechts onderaan zie je een stukje van de zogenaamde ,kolenhok' waarin ook het deurtje bevind. Dat de muur aan de rechterkant zoo wit is geworden en de oorzaak was zeker door het uitkloppen van de schoolbordenveger en dat hadden wij het nooit gedaan. In mijn tijd klopten wij de veger uit tegen de 5e lindeboom op de speelplaats. De stam zal het nu nog wit uitzien of zijn ze nu allemaal weggeregend.
Bij de afbraak van het gedeelte van het instituut in 1989 waren een tweetal van eenzelfde ingang verdwenen. De eerste was net aan de andere kant van de kapel later veelal gebruikt om vanaf de scholen naar de kleine speelplaats te bereiken. De tweede was nabij de vroegere drukkerij of de latere speel- en eetzaal van Br. Theobertus.

Jan Jonkman

Maak jouw eigen website met JouwWeb