O ik snap wat je bedoelt, op de eerste foto achterin stond inderdaad afdak met schuine dak zonder schuifdeur. Misschien was toen bergruimte voor speeltoestellen of iets anders....
Misschien weet de oude garde clbu dat???
Jan Keizer
Carien Moonen Lenaers
12 jaar geleden
Jan Keizer
Dus in onze tijd stond wel schuifdeur van binnen ( rijen wc ) naar jongensspeelplaats maar op de foto stond geen schuifdeur. Klopt dat????
Carien
Jan Keizer
12 jaar geleden
Carien Moonen
Helemaal achter zie je afdak, het zag heel anders uit dan uit je tijd toen je daar verbleef. Maar daar stonden nog steeds toiletten en later ook dus geen fietsstalling zoals je bedoelde.
Jan Keizer
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Frans van Rijn, zoals je wat deed met het netjes omgaan met de dienstmeisjes, was ik zelf te verlegen voor. Ik praatte wel graag met enkele andere meisjes, omdat ze wisten dat ik slechthorend was en dat was altijd even leuk om een praatje te maken en zorgen dat je niet gezien wordt door de bespiedende broeders en wij keken eerst links en rechts vóórdat wij met het gesprek begon. Dat gebeurde meestal in gangen klaslokalen op woensdagmiddagen en op trappen, waar ze mee bezig waren en in kelderverdieping. Ik kende zelfs hun namen en ze waren geen van allen getrouwd wel verloofd en de meesten waren nog vrijgezel. Wij praatten over thuis en waar ik vandaan kwam, en over school en welke vak ik had genomen. Er was helemaal geen sprake over liefde of verliefdheid en daar had ik helemaal nog geen weet van. Ik was toen al 18, 19 jaar oud. Enkele jonge broeders maakten wel een gesprek met meisjes, wat wij niet mochten van hen en er zijn zelfs affaires begonnen tussen jonge broeders en één van de meisjes en ik kende beiden wel goed en laat het niet in deze site uitweiden. Later zijn ze met elkaar getrouwd na het aftreden van de broeder. Andere jonge broeders zullen het later ook volgen.
Jan Jonkman
Frans Rijnbout
12 jaar geleden
Hallo Jan Jonkman en Frans v Rijn.
Ik ken Br.Placentius heel goed.
In Augustus 1932 kwam hij naar het instituut voor doven in St Michielsgestel.
Hij was als de huisknecht IVD 1932-1953.
In Augustus 1953 ging hij overgeplaats naar de broedershuis te Maastricht.
En kwam de opvolger Br. Bontius 1953-1955.
En kwam de opvolger Br. Sofronius 1955-1960.
Frans Rijnbout
Frans van Rijn
12 jaar geleden
Jan Jonkman - Gelijk heb je hoor, want ik was in die tijd goed bevriend met een dienstmeisjes en niemand van de broeders hebben dat gemerkt. natuurlijk was mijn leeftijd 19 jaar, oud genoeg om netjes met meisjes om te gaan. Frans
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Frans, dat je Br. Placentius nooit zag lopen in en om het instituut en waar hij ook bevond. Voor die broeder gaf je ogen nooit goed de kost omdat het zeker ook zo klein en zwart uitzag. Je gaf je ogen wel flink de kost wanneer je dienstmeisjes her en der op het instituut bezig waren met hun werkzaamheden in bontkleurige jurken. Dit hield je zeker heel goed wakker. Klopt toch wel tijdens je puberteit op het instituut. Je was amper nog geen twintig jaar oud. Begrijpelijk!!!
Jan Keizer
Rene van der Veen
12 jaar geleden
Jan Keizer Ha! Ha! Ha! Juist zijn goed opgelost dat je ivd jaarverslagboek in 1948/1949 hebt gekeken naar het lijst van de Broeders op ivd zijn werkzaam dat hebt je wel gevonden van een Dwergjebroeder Placentius, dat snapt je ook niks van, waarom hij daar zat. Nou ik grloof dat wel bijna alle jongens hebben hem niet gezien, maar de enige dove leerlingen maakte het gebaren dat de vinger van de hand kwijt heeft geraakt. Hij heeft maar 2 vingers, pink en duim. Het lijkt wel op dat Br Placentius was een onbekende broeder op ivd en speelt hij de verstoppertjes dat Frans kunt hem niet zien. Br Placentius was niet aangenaam broeder en wilde hij de dove jongens niets van hebben en wel graag even de jongens pesten als hij de boven slaapkamer de irdere cellen de po onder bed dat als wie het vergeet dat de urniepo niet naar de tolilet overgieten dan vond Br Placentius er leuk om de jongens de straf te geven via de klasbroeders. Ik gaf hem nooit met mijn hand schudden, anders moet ik buigen dat hij te klein was. Nu wel opgelost maar behalve de foto??? Rene van der Veen.
Jan Keizer
12 jaar geleden
Ren, Jan J. en Frans
Ik heb vandaag nog eventje gekeken in IvDjaarverslagboeken 1948 en 1949. Er stond lange lijst met namen van de broeders die werkzaam bij IvD waren. De naam Br. Placentius stond er bij maar er stond verder niks bij wat hij allemaal deed op IvD! Ik snap eigenlijk niet waarom hij daar zat. Hij kon net zo goed in de klooster in Maastricht blijven zitten!
Jan Keizer
Rene van der Veen
12 jaar geleden
. Frans v Rijn wat zo erg leuk. wat je heb er over geschreven dat je heb toch Br Placentius niet gezien in de kapel en lopende naar de communiebank. Zo dat kan wel, want Br Placentius was een dwergje broeder , alsof je wel even slaperig in de kapel, doordat je veel te vroeg uit de veren opstond. Vanaf s avonds om 9 uur naar bed en volgende morgen Om half 7 de haan kraaien dst je uit bed opstond dus totaal 9 en half uur lang heb je geslapen. Toch bent je helemaal niet goed wakker om naar de dwergbroeder kunt te zien. Wel jammer dst de foto van Br Placentius komt nooit op de tafel voor op ivd theerstraat 42 plaatsen. Midschien komt nog later ? Rene van der Veen.
Frans van Rijn
12 jaar geleden
Rene en Jan - Ik ken en heb die broeder nooit gezsien ook niet in de kapel, zou niet weten welke plaats hij had en wanneer de broeders de H. Communie ontvangen heb ik hem ook nooit gezien lopend naar de communiebank.
Misschien was ik in de kapel een slaperige jongen want we moesten veel te vroeg het bed uit!!! Frans
Rene van der Veen
12 jaar geleden
Frans v Rijn dus je bent niet enige dat je kende Br Placentius niet en de enige dove jongens ook hetzelfde. Zoals Jan Jonkman heeft over de oude leerlingen geschreven dat klopt alles goed en van mij nog enige oude leerlingen de eerder op ivd hebben gewoond. Jan Kooymans de schoenpoester, jan v d Donk de schapenherder, H de Bleeker en Theo Kosterink allebeiden de kleermakers, Piet Wijnandts huisknecht, F de Kamper gepensineerd, Piet v Arele en Jan v Berlo allebeiden in korte jaren en M v Hoek de begeleider van een blinde dove oude leerlingen. Alle oude leerlingen de leiding van Br Corsinus dat hij gaf nooit het bevel wat de oude leerlingen moesten doen. Maar alleen voor de kennisgeving over de kerkdienst, de regelenmatig voor op tijd in de eetzaal, slaapzaal, speelzaal,en kapel. Hij doet bijna helemaal niets voor de oude leerlingen. Allleen dat Br Placentius gaf wel het bevel wat de oude leerlingen moesten doen behalve kleermakers, schoenmakers en drukkers niet. Je vroeg mij of ik wel of niet de foto van Br Placentius in mijn bezit. Helaas heb ik niet en ook weet ik zeker dat op ivd voor Br Placentius helemaal niet foto gemaakt. Volgens van mij dat Br Placentius zo voor altijd hetzelfde van hem eigen weg. Hij kwam nooit bij de jongens in contakt en ook nooit de goede dag wensen. Zeer afstandelijk. Als hij de fotograaf zag liep hij onmiddelijk weg dat wilde hij helemaal niets van weten. Zoals zie je Log 40 Mgr Hermus met Broeders in 1935 stond Br Placentius niet bij toch hij was in 1932 op ivd gekomen. Dat hetzelfde als Br Manseutus ook zo dat hij leefde totaal de afhankelijk van de dove lerrlingen. Hun karakter blijft zo. Rene van der Veen.
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Frans, je vraag aan Rene dat er nog meer namen van oudleerlingen die op het instituut woonden in ,onze' tijd waren: Jan van Breughel en Joop Koperberg die beiden herfstbladerenvegers op speelplaats.
Van Driessen zat in een inrichting in Vught. Huub Geritzen en Mathias Neep ruimden de eetzalen op en dekten de tafels. Jan Bongaerts was kleermaker en tevens kapper voor de jongens.
Jan van Heeswijk, Willem Smulders, Jan van Rosmalen werkten als handzetters op de drukkerij. Antoon Broeders en Gerard Schröder werkten op de schoenmakerij. Josef Vercammen keek elke zondaqgse kleding en schoenen na en voor reparatie's naar schoen- en kleermakerij. Theo Scheren en Gerard Bierens werkten op de boerderij. Gerard Bemboom had geen verplichting om te werken net als de anderen, maar hij hielp de anderen graag mee zoals opruimen. Gerard Nales bezorgde postpaketten vanaf de drukkerij en het instituut per handkar naar het postkantoor in het dorp en andersom. Wat deden Jud. van Iersel, Edmond Ongenae, Marinus van Uden, en Jan Luttenberg is mijn vraag. Heb ik misschien nog iemand meer vergeten??
Jan Jonkman
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Br. Placentius was maar een klein mannetje met een kort stekelig haar en Br. Otgerus had het veel meer. Dat je Br. Placentius niet kende kwam het doordat Br. Placentius nooit contact met de jongens had en bleef afstandelijk wel met de broeders. Ook leek erop dat Br. Placentius niets van de jongens moest hebben. Tevens kwam hij nooit bij gelegenheden zoals jubilea's, toneel of filmavonden, enz. Hij was daarom heel weinig gezien door de meeste jongens zoals van jouzelf. Ik had hem wel vaker ergens bezig gezien, maar ik had hem nooit één keer gesproken en weet ik anders niet wat ik zeggen moest tegen hem. Hij was ook slordig gekleed toen hij ergens bezig was met een blauw werkschort rondliep en in de kapel zag hij wel beter en netjes uit. Bij elke foto van een groep broeders stond hij er nooit bij, misschien fotofobie ofwel fotoangst???.
Vandaar dat je nooit eens een foto van hem gezien en zelfs trof je hem ook nooit in de vriend met zijn foto of wat.
Jan Jonkman
Rene van der Veen
12 jaar geleden
Frans v Rijn. Vreemd dat je kende Br Placentius niet, toen je in 1938 op ivd kwam en Br Placentius nog op ivd dat hij in 1932 op ivd kwam die de opvolger van Br Marcellinus de broer van Br Otgerus. Je kende wel de oude leerlingen Jan de Breughel, v Driessen, Joop Koperberg en Huub Gerittzen de allebeiden als de huisknecht met Br Placintius voor het schoonmaken aan de gangen, trappen, slaapzalen en speelplaatsen. Rond dit jaar 1943 worden de dienstmeisjes overgenomen van de oude leerlingen. Br Placentius blijft het gewoon van zijn klusjesbroeder die de kapotte lampen wordt vervangd naar de nieuwe lampen en ook naar de controle in de slaapzaal de cellen waar de po onder de bed dat als wie het vergeet om de po de urnie naar wc te overgieten. Dan noteert Br Placentius de naam op de boekje die wordt opgegeven aan de klasbroeders en wordt gestraft in de hoek. Na de tweede wereldoorlog verbledf hij de enige jaren en dan wordt hij rond in 1955 overgeplaatst naar de Broederhuis te Maastricht en kwam de opvolger Br Bontius op ivd. Natuurlijk. Jan Jonkman kende Br Placentius heel goed en weet hij ook goed dat Br Placentius houdt altijd bezig naar de kapotte dingen wordt vervangd van de nieuwe dingen. Br Placentius leefde op ivd ook de afhankelijk van de dove jongens dat hij heeft helemaal nooit met de dove jongens in contakt gehad, daarom misschien herkende je hem niet. Rene van der Veen.
Frans van Rijn
12 jaar geleden
Jan Jonkman - Jij kent bro, Placentius, maar ik ken hem niet, misschien na mijn vertrek op het I.v.D. gekomen (1951)!!?? Frans
Rene van der Veen
12 jaar geleden
Jan Jonkman. Van harte dank voor de felicitatie, dus je bent de enige speurneus, goed zo. Je schreef over de ketelhuis. Oja mijn wel dat je en Frans de allebeiden hebben wel gelijk dat de ketelhuis was in 1948 geheel gereed en in 1943 was wel begonnen aan het bouw van de ketelhuis en later wordt gestaakt door de reden van het gevaar in 1943- 1944 de Tweede oorlog. maar op de speelplaats de verwarmingbuizen worden gelegd in 1943 bleef ik nog raadsel en misschien 1948 weer de herhaling zou kunnen gebeuren. Dat klopt de keine schommel was verdween die was decfet. De draaimolen en grote schommel bestaat nog en later in het jaren waren geheel verdwenen. Zoals Br Rupertus heeft mij verteld dat hij was zeer blij als de stoker geheel was vandaan. Dat heeft hij wel bedoeld dat Br Manseutus wordt van hem overgenomen in 1943 dat hij was zeer onafhankelijk broeder dat heeft nooit met de jongens in contact gehad. Hij was echte bekende als de slachter van de varken en schaap en werkt hij altijd in de kelder waar de keuken daar Br Severinus hebben samen gewerkt. En ook een dienstbode mej Verhagen dat ze ook in de keuken heeft gewerkt met haar bezig van meer dan duizenden aardappelen schelen. De afval van de keuken wordt door Br Manseutus naar de achtertuin van Broeders op de mesthoop overgegooid. Verder bleef ik nog raadsel over de verwarmingbuizen wordt gelgd op de speelplaats dat ik heb met de zomervakantie in 1943 ook verlengd tot na midden van September. En je en Frans hebben de zomervakantie in 1948 ook verlengd. Dusde allebeiden nog hetzelfde de reden van de verwarmingbuizen op de speelpaats worden gelegd. Misschien kunnen wel 2 keer gebeuren op de speelplaats naar de vervanderingen. Rene van der Veen.
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Rene v.d.Veen, allereerst feliciteer ik jou met je 84ste verjaardag en nog gezonde jaren gewenst en zit je nu met het raadsel omdat er paar dingen niet kloppen wat betreft over de bouw van het nieuwe ketelhuis volgens jou in 1943 en volgens mij en Frans in 1947/1948. Moet je nagaan dat er in 1943 heel veel jongere arbeiders ter werk gesteld in Duitsland en hield men oudere arbeiders boven 60 jaar over. In 1943 lag er alleen de fundering van het ketelhuis klaar en later lag het gehele project stil vanwege oorlogsgevaar in 1944/1945 en alles lag stil tot in 1947/1948 en dat was gereedgekomen in 1947 en in werking gesteld. In datzelfde jaar werd ook een nieuwe broodbakkerij gereedgekomen en ingezegend. In 1943 was inderdaad de nieuwe badkamer met douchecellen en tweetal met kuipen gereedgekomen. Warm water kwam toen nog vanuit de oude stookkelder ernaast gelegen, waar later de bakkerij kwam. Men was toen nog niet begonnen met het gehele nieuwe verwarmingsstelsel en dat gebeurde na de oorlog pas dus in 1947/1948. Ik wist heel zeker dat wij na een verlengde zomervakantie bij terugkomst de gehele speelplaats ondersteboven lag. Volgens jou lag de speelplaats tijdens de retraite in 1948 wel normaal uit en dat klopt wel en zelfs stonden beide schommels en draaimolen er nog. Enkele weken later waren ze ermee begonnen met het graven van de schuinliggend gleuf en bij foto 3 werd dat opname enkele weken later gemaakt en de kleinste schommel was al verdwenen op de plek waar al gegraven werd en duidelijk te zien dat er enkele paaltjes er nog schot en scheef stonden.
Ik kende Br. Placentius wel goed en hij was de klusjesman van de jongensafdeling. Hij verving hier en daar kapotte gloeilampen.
Jan Jonkman
Rene van der Veen
12 jaar geleden
Jan jonkman,Frans v Rijn en J Keizer. Het blijft voor mij de raadsel over het jaartal de verbouwing van de ketelhuis en speelplaats de verwarmingbuizen worden daar gelegd, zoals ik op log 27 Badafdeling bij de jongens op site heb geschreven. Vogens van Jan jonkman schreef mij dat de nieuwe ketelhuis in 1948 was begonnen. Hoe kan dat ik op mijn leeftijd 14 jaar de boven kleermakerij met mijn 2 ogen door het raam heb gezien dat daar wordt de nieuwe ketelhuis gebouwd. En dan kijkt ook naar de speelplaats foto 3 de onderafdak minder dan 10 grote ruiten en paar kleine ruiten waren stuk die wordt met de triplex houten vervangen door het gebrek van geen voorradig ruitenglazen in het Tweede wereldoorlog in 1943. Dat ik heb onder de spelen met de bal per ongeluk naar paar grote ruiten geraakt en dan ik heb voor paar gulden betaald onder de genoteerde boekje Br Theobertus. En dan verder vraag ik jullie af toen de badafdeling bij de jongens in 1943 wordt geopend en de waar kwam de warm waterinvoering vandaan? De oude ketelhuis ( van het voorgevel gebouw ivd) was al afgebroken. br Rupertus als de stoker in het lange jaren vanaf in 1933 t/m 1943 en zeide hij dat hij was zeer blij van het vuile werk geheel was vandaan. In 1948 in de zomervakantie de eindigde van Br Hadelinus overste dat ik ben ook aanwezig met hem de afscheid heb genomen en ook de mannen oudeleerlingen de retratie in midden augustus 1948 worden gehouden, en zag ik de speelplaats was normaal en bestaat de draaimolen en schommels nog . Toen ik met de klasgenoten en Br Judocus op de speelplaats bij de draaimolen hedft de foto gemaakt en ligt nog bij mijn zoon thuis in de doos. Als ik hem zie dan zal ik vragen of de foto nog in de doos ligt en laat die in de ivd theerestraat42 op de plaats zitten. Maar hopelijk dat die zou wel vinden? De zomervakantie in 1943 werd 2 weken verlengd de reden van de verwarmingbuizen op de speelplaats wordten gelegd. De nieuwe kegelhuis in 1943 de invoering van de verwarming de kolen en 1948 werd de ketelhuis van binnen veranderd van kolen naar de stookolie daarna na 1960 wordt vervangd met de aardagas en ook elke de kraan van de verwarming wordt ook vervangen met de speciaal kraan. De foto op speelplaats waar daar de verwarmingbuizen worden gelegd in 1943 opgemaakt. Heb ik wel gelijk of niet gelijk maakt mij helemaal niet uit. Gaarne de oplossing van de mijn raadsel is belangerijk. Foto 1 dat vond ik erg leuk en zeer ouderwets en lijkt op beetje kermis draaimolen. Vermoedelijk de rechts de Br Berthilo en Br Phontius de foto wordt gemaakt in 1925 denk ik dat Br Otgerus die ken ik hem heel goed hij was de echte Bredanaar en zijn ouders, broers en zussen heeft met mijn vader in contakt gehad en ik ben ook meermalen bij hem zijn broer en zussen thuis op bezoek als ik op vakantie ging. Br Otgerus zijn broer ook de Broeder Marcellinus dat hij vroeger op ivd als de huisknecht was werkzaam en later werd hij overgeplaatst naar Maastricht in 1932 en kwam de opvolger Br Placintius heeft zijn een vinger van de hand kwijt geraakt. Waarvan dat weet ik niet ! Weet jullie dat?? Rene van der Veen. dat???
Jan Jonkman
12 jaar geleden
Frans van Rijn en Jan Keizer, wat Frans hierboven schreef dat de vakantie met één week werd verlengd was het in 1948. De speeltuigen, zoals beide schommels en de draaimolen werden ook in 1948 na de renovatie van de speelplaats verdwenen. De gehele speelplaats werd opnieuw betegeld. Dat was in de tijd dat ik met onze klasgenoten naar de groep van Br. Theobertus was gegaan. Ik had net als Frans deze werkzaamheden op de speelplaats nog gadegeslagen. Jan, je vraag hierboven wanneer deze foto was gemaakt was het ook in 1948. Tevens was het ketelhuis gereed gekomen om te beginnen met stoken eerst met steenkolen en later na de jaren 60 uit aardgas.
Jan Jonkman
Jan Keizer
12 jaar geleden
Frans van Rijn
O, dan heb ik me vergist, ze lijken veel op elkaar, dus foto 2 werd bij meisjesafdeling gemaakt. Ik kwam in het jaar 1952 op IvD, de eerste jaren op voorschool en rond 1954 was ik overgeplaatst naar de jongensafdeling. En ik weet nog beetje dat er geen speeltoestellen op de speelplaats meer stonden. Maar ja, ik kan me vergissen,,,,
Jan Keizer
Frans van Rijn
12 jaar geleden
Jan Keizer - Ik bedoelde niet het speeltuig op de bovenste foto met Bro. Otgerus, die was al eerder afgebroken en in welk jaar??? Frans
Frans van Rijn
12 jaar geleden
Jan Keizer - De bovenste foto van de renovatie van de speelplaatsen werd gemaakt bij de meisjesafdeling en de onderste bij de jongensafdeling.
Ik heb die verbouwing wel meegemaakt en heb ook een HOERA geroepen toen ik onder die grote vakantie een bericht kreeg dat de vakantie met een week verlengd werd, ik kon toen de kermis in Wassensaar nog meemaken.
De speeltuigen hebben er tot na 1951 gestaan, in welk jaar die zijn verdwenen, dat heb ik niet meegemaakt. Frans
Jan Keizer
12 jaar geleden
Beste kijkers en lezers
Foto nr. 1: Overdekt draaimolen. Helemaal rechts: br. Otgerus.
In het midden van de speelplaats stond lang ijzeren hek om duidelijk te scheiden dat de kleintjes aan één kant moesten blijven en de grote jongens aan de andere kant. Maar later mochten alle jongens, klein of groot door elkaar lopen en voetballen. Bij de kant van de afdak stonden twee ijzeren doel. Elke avond kon men voetballen en dankzij felle verlichting was geen probleem om tot ongeveer 22.00 uur met voetbal te spelen of iets leuks anders doen.
Door snelle groei van aantal kinderen werd naast de kapel van de jongens nog een speelplaats aangelegd. Daar kwamen vooral de jongens van br. Theocritus spelen.
Foto nr. 3: vroeger werd het IvD gebouw verwarmd door steenkool, later stookolie en nu met gas. Onder het gebouw stonden behoorlijke diepe gangen met dikke verwarmingsbuizen en leidden allemaal naar het ketelhuis, helemaal achter in het gebouw.
Wanneer deze foto´s gemaakt zijn, weet ik helaas niet.
Reactie plaatsen
Reacties
Carien
O ik snap wat je bedoelt, op de eerste foto achterin stond inderdaad afdak met schuine dak zonder schuifdeur. Misschien was toen bergruimte voor speeltoestellen of iets anders....
Misschien weet de oude garde clbu dat???
Jan Keizer
Jan Keizer
Dus in onze tijd stond wel schuifdeur van binnen ( rijen wc ) naar jongensspeelplaats maar op de foto stond geen schuifdeur. Klopt dat????
Carien
Carien Moonen
Helemaal achter zie je afdak, het zag heel anders uit dan uit je tijd toen je daar verbleef. Maar daar stonden nog steeds toiletten en later ook dus geen fietsstalling zoals je bedoelde.
Jan Keizer
Frans van Rijn, zoals je wat deed met het netjes omgaan met de dienstmeisjes, was ik zelf te verlegen voor. Ik praatte wel graag met enkele andere meisjes, omdat ze wisten dat ik slechthorend was en dat was altijd even leuk om een praatje te maken en zorgen dat je niet gezien wordt door de bespiedende broeders en wij keken eerst links en rechts vóórdat wij met het gesprek begon. Dat gebeurde meestal in gangen klaslokalen op woensdagmiddagen en op trappen, waar ze mee bezig waren en in kelderverdieping. Ik kende zelfs hun namen en ze waren geen van allen getrouwd wel verloofd en de meesten waren nog vrijgezel. Wij praatten over thuis en waar ik vandaan kwam, en over school en welke vak ik had genomen. Er was helemaal geen sprake over liefde of verliefdheid en daar had ik helemaal nog geen weet van. Ik was toen al 18, 19 jaar oud. Enkele jonge broeders maakten wel een gesprek met meisjes, wat wij niet mochten van hen en er zijn zelfs affaires begonnen tussen jonge broeders en één van de meisjes en ik kende beiden wel goed en laat het niet in deze site uitweiden. Later zijn ze met elkaar getrouwd na het aftreden van de broeder. Andere jonge broeders zullen het later ook volgen.
Jan Jonkman
Hallo Jan Jonkman en Frans v Rijn.
Ik ken Br.Placentius heel goed.
In Augustus 1932 kwam hij naar het instituut voor doven in St Michielsgestel.
Hij was als de huisknecht IVD 1932-1953.
In Augustus 1953 ging hij overgeplaats naar de broedershuis te Maastricht.
En kwam de opvolger Br. Bontius 1953-1955.
En kwam de opvolger Br. Sofronius 1955-1960.
Frans Rijnbout
Jan Jonkman - Gelijk heb je hoor, want ik was in die tijd goed bevriend met een dienstmeisjes en niemand van de broeders hebben dat gemerkt. natuurlijk was mijn leeftijd 19 jaar, oud genoeg om netjes met meisjes om te gaan. Frans
Frans, dat je Br. Placentius nooit zag lopen in en om het instituut en waar hij ook bevond. Voor die broeder gaf je ogen nooit goed de kost omdat het zeker ook zo klein en zwart uitzag. Je gaf je ogen wel flink de kost wanneer je dienstmeisjes her en der op het instituut bezig waren met hun werkzaamheden in bontkleurige jurken. Dit hield je zeker heel goed wakker. Klopt toch wel tijdens je puberteit op het instituut. Je was amper nog geen twintig jaar oud. Begrijpelijk!!!
Jan Keizer
Jan Keizer Ha! Ha! Ha! Juist zijn goed opgelost dat je ivd jaarverslagboek in 1948/1949 hebt gekeken naar het lijst van de Broeders op ivd zijn werkzaam dat hebt je wel gevonden van een Dwergjebroeder Placentius, dat snapt je ook niks van, waarom hij daar zat. Nou ik grloof dat wel bijna alle jongens hebben hem niet gezien, maar de enige dove leerlingen maakte het gebaren dat de vinger van de hand kwijt heeft geraakt. Hij heeft maar 2 vingers, pink en duim. Het lijkt wel op dat Br Placentius was een onbekende broeder op ivd en speelt hij de verstoppertjes dat Frans kunt hem niet zien. Br Placentius was niet aangenaam broeder en wilde hij de dove jongens niets van hebben en wel graag even de jongens pesten als hij de boven slaapkamer de irdere cellen de po onder bed dat als wie het vergeet dat de urniepo niet naar de tolilet overgieten dan vond Br Placentius er leuk om de jongens de straf te geven via de klasbroeders. Ik gaf hem nooit met mijn hand schudden, anders moet ik buigen dat hij te klein was. Nu wel opgelost maar behalve de foto??? Rene van der Veen.
Ren, Jan J. en Frans
Ik heb vandaag nog eventje gekeken in IvDjaarverslagboeken 1948 en 1949. Er stond lange lijst met namen van de broeders die werkzaam bij IvD waren. De naam Br. Placentius stond er bij maar er stond verder niks bij wat hij allemaal deed op IvD! Ik snap eigenlijk niet waarom hij daar zat. Hij kon net zo goed in de klooster in Maastricht blijven zitten!
Jan Keizer
. Frans v Rijn wat zo erg leuk. wat je heb er over geschreven dat je heb toch Br Placentius niet gezien in de kapel en lopende naar de communiebank. Zo dat kan wel, want Br Placentius was een dwergje broeder , alsof je wel even slaperig in de kapel, doordat je veel te vroeg uit de veren opstond. Vanaf s avonds om 9 uur naar bed en volgende morgen Om half 7 de haan kraaien dst je uit bed opstond dus totaal 9 en half uur lang heb je geslapen. Toch bent je helemaal niet goed wakker om naar de dwergbroeder kunt te zien. Wel jammer dst de foto van Br Placentius komt nooit op de tafel voor op ivd theerstraat 42 plaatsen. Midschien komt nog later ? Rene van der Veen.
Rene en Jan - Ik ken en heb die broeder nooit gezsien ook niet in de kapel, zou niet weten welke plaats hij had en wanneer de broeders de H. Communie ontvangen heb ik hem ook nooit gezien lopend naar de communiebank.
Misschien was ik in de kapel een slaperige jongen want we moesten veel te vroeg het bed uit!!! Frans
Frans v Rijn dus je bent niet enige dat je kende Br Placentius niet en de enige dove jongens ook hetzelfde. Zoals Jan Jonkman heeft over de oude leerlingen geschreven dat klopt alles goed en van mij nog enige oude leerlingen de eerder op ivd hebben gewoond. Jan Kooymans de schoenpoester, jan v d Donk de schapenherder, H de Bleeker en Theo Kosterink allebeiden de kleermakers, Piet Wijnandts huisknecht, F de Kamper gepensineerd, Piet v Arele en Jan v Berlo allebeiden in korte jaren en M v Hoek de begeleider van een blinde dove oude leerlingen. Alle oude leerlingen de leiding van Br Corsinus dat hij gaf nooit het bevel wat de oude leerlingen moesten doen. Maar alleen voor de kennisgeving over de kerkdienst, de regelenmatig voor op tijd in de eetzaal, slaapzaal, speelzaal,en kapel. Hij doet bijna helemaal niets voor de oude leerlingen. Allleen dat Br Placentius gaf wel het bevel wat de oude leerlingen moesten doen behalve kleermakers, schoenmakers en drukkers niet. Je vroeg mij of ik wel of niet de foto van Br Placentius in mijn bezit. Helaas heb ik niet en ook weet ik zeker dat op ivd voor Br Placentius helemaal niet foto gemaakt. Volgens van mij dat Br Placentius zo voor altijd hetzelfde van hem eigen weg. Hij kwam nooit bij de jongens in contakt en ook nooit de goede dag wensen. Zeer afstandelijk. Als hij de fotograaf zag liep hij onmiddelijk weg dat wilde hij helemaal niets van weten. Zoals zie je Log 40 Mgr Hermus met Broeders in 1935 stond Br Placentius niet bij toch hij was in 1932 op ivd gekomen. Dat hetzelfde als Br Manseutus ook zo dat hij leefde totaal de afhankelijk van de dove lerrlingen. Hun karakter blijft zo. Rene van der Veen.
Frans, je vraag aan Rene dat er nog meer namen van oudleerlingen die op het instituut woonden in ,onze' tijd waren: Jan van Breughel en Joop Koperberg die beiden herfstbladerenvegers op speelplaats.
Van Driessen zat in een inrichting in Vught. Huub Geritzen en Mathias Neep ruimden de eetzalen op en dekten de tafels. Jan Bongaerts was kleermaker en tevens kapper voor de jongens.
Jan van Heeswijk, Willem Smulders, Jan van Rosmalen werkten als handzetters op de drukkerij. Antoon Broeders en Gerard Schröder werkten op de schoenmakerij. Josef Vercammen keek elke zondaqgse kleding en schoenen na en voor reparatie's naar schoen- en kleermakerij. Theo Scheren en Gerard Bierens werkten op de boerderij. Gerard Bemboom had geen verplichting om te werken net als de anderen, maar hij hielp de anderen graag mee zoals opruimen. Gerard Nales bezorgde postpaketten vanaf de drukkerij en het instituut per handkar naar het postkantoor in het dorp en andersom. Wat deden Jud. van Iersel, Edmond Ongenae, Marinus van Uden, en Jan Luttenberg is mijn vraag. Heb ik misschien nog iemand meer vergeten??
Jan Jonkman
Br. Placentius was maar een klein mannetje met een kort stekelig haar en Br. Otgerus had het veel meer. Dat je Br. Placentius niet kende kwam het doordat Br. Placentius nooit contact met de jongens had en bleef afstandelijk wel met de broeders. Ook leek erop dat Br. Placentius niets van de jongens moest hebben. Tevens kwam hij nooit bij gelegenheden zoals jubilea's, toneel of filmavonden, enz. Hij was daarom heel weinig gezien door de meeste jongens zoals van jouzelf. Ik had hem wel vaker ergens bezig gezien, maar ik had hem nooit één keer gesproken en weet ik anders niet wat ik zeggen moest tegen hem. Hij was ook slordig gekleed toen hij ergens bezig was met een blauw werkschort rondliep en in de kapel zag hij wel beter en netjes uit. Bij elke foto van een groep broeders stond hij er nooit bij, misschien fotofobie ofwel fotoangst???.
Vandaar dat je nooit eens een foto van hem gezien en zelfs trof je hem ook nooit in de vriend met zijn foto of wat.
Jan Jonkman
Frans v Rijn. Vreemd dat je kende Br Placentius niet, toen je in 1938 op ivd kwam en Br Placentius nog op ivd dat hij in 1932 op ivd kwam die de opvolger van Br Marcellinus de broer van Br Otgerus. Je kende wel de oude leerlingen Jan de Breughel, v Driessen, Joop Koperberg en Huub Gerittzen de allebeiden als de huisknecht met Br Placintius voor het schoonmaken aan de gangen, trappen, slaapzalen en speelplaatsen. Rond dit jaar 1943 worden de dienstmeisjes overgenomen van de oude leerlingen. Br Placentius blijft het gewoon van zijn klusjesbroeder die de kapotte lampen wordt vervangd naar de nieuwe lampen en ook naar de controle in de slaapzaal de cellen waar de po onder de bed dat als wie het vergeet om de po de urnie naar wc te overgieten. Dan noteert Br Placentius de naam op de boekje die wordt opgegeven aan de klasbroeders en wordt gestraft in de hoek. Na de tweede wereldoorlog verbledf hij de enige jaren en dan wordt hij rond in 1955 overgeplaatst naar de Broederhuis te Maastricht en kwam de opvolger Br Bontius op ivd. Natuurlijk. Jan Jonkman kende Br Placentius heel goed en weet hij ook goed dat Br Placentius houdt altijd bezig naar de kapotte dingen wordt vervangd van de nieuwe dingen. Br Placentius leefde op ivd ook de afhankelijk van de dove jongens dat hij heeft helemaal nooit met de dove jongens in contakt gehad, daarom misschien herkende je hem niet. Rene van der Veen.
Jan Jonkman - Jij kent bro, Placentius, maar ik ken hem niet, misschien na mijn vertrek op het I.v.D. gekomen (1951)!!?? Frans
Jan Jonkman. Van harte dank voor de felicitatie, dus je bent de enige speurneus, goed zo. Je schreef over de ketelhuis. Oja mijn wel dat je en Frans de allebeiden hebben wel gelijk dat de ketelhuis was in 1948 geheel gereed en in 1943 was wel begonnen aan het bouw van de ketelhuis en later wordt gestaakt door de reden van het gevaar in 1943- 1944 de Tweede oorlog. maar op de speelplaats de verwarmingbuizen worden gelegd in 1943 bleef ik nog raadsel en misschien 1948 weer de herhaling zou kunnen gebeuren. Dat klopt de keine schommel was verdween die was decfet. De draaimolen en grote schommel bestaat nog en later in het jaren waren geheel verdwenen. Zoals Br Rupertus heeft mij verteld dat hij was zeer blij als de stoker geheel was vandaan. Dat heeft hij wel bedoeld dat Br Manseutus wordt van hem overgenomen in 1943 dat hij was zeer onafhankelijk broeder dat heeft nooit met de jongens in contact gehad. Hij was echte bekende als de slachter van de varken en schaap en werkt hij altijd in de kelder waar de keuken daar Br Severinus hebben samen gewerkt. En ook een dienstbode mej Verhagen dat ze ook in de keuken heeft gewerkt met haar bezig van meer dan duizenden aardappelen schelen. De afval van de keuken wordt door Br Manseutus naar de achtertuin van Broeders op de mesthoop overgegooid. Verder bleef ik nog raadsel over de verwarmingbuizen wordt gelgd op de speelplaats dat ik heb met de zomervakantie in 1943 ook verlengd tot na midden van September. En je en Frans hebben de zomervakantie in 1948 ook verlengd. Dusde allebeiden nog hetzelfde de reden van de verwarmingbuizen op de speelpaats worden gelegd. Misschien kunnen wel 2 keer gebeuren op de speelplaats naar de vervanderingen. Rene van der Veen.
Rene v.d.Veen, allereerst feliciteer ik jou met je 84ste verjaardag en nog gezonde jaren gewenst en zit je nu met het raadsel omdat er paar dingen niet kloppen wat betreft over de bouw van het nieuwe ketelhuis volgens jou in 1943 en volgens mij en Frans in 1947/1948. Moet je nagaan dat er in 1943 heel veel jongere arbeiders ter werk gesteld in Duitsland en hield men oudere arbeiders boven 60 jaar over. In 1943 lag er alleen de fundering van het ketelhuis klaar en later lag het gehele project stil vanwege oorlogsgevaar in 1944/1945 en alles lag stil tot in 1947/1948 en dat was gereedgekomen in 1947 en in werking gesteld. In datzelfde jaar werd ook een nieuwe broodbakkerij gereedgekomen en ingezegend. In 1943 was inderdaad de nieuwe badkamer met douchecellen en tweetal met kuipen gereedgekomen. Warm water kwam toen nog vanuit de oude stookkelder ernaast gelegen, waar later de bakkerij kwam. Men was toen nog niet begonnen met het gehele nieuwe verwarmingsstelsel en dat gebeurde na de oorlog pas dus in 1947/1948. Ik wist heel zeker dat wij na een verlengde zomervakantie bij terugkomst de gehele speelplaats ondersteboven lag. Volgens jou lag de speelplaats tijdens de retraite in 1948 wel normaal uit en dat klopt wel en zelfs stonden beide schommels en draaimolen er nog. Enkele weken later waren ze ermee begonnen met het graven van de schuinliggend gleuf en bij foto 3 werd dat opname enkele weken later gemaakt en de kleinste schommel was al verdwenen op de plek waar al gegraven werd en duidelijk te zien dat er enkele paaltjes er nog schot en scheef stonden.
Ik kende Br. Placentius wel goed en hij was de klusjesman van de jongensafdeling. Hij verving hier en daar kapotte gloeilampen.
Jan Jonkman
Jan jonkman,Frans v Rijn en J Keizer. Het blijft voor mij de raadsel over het jaartal de verbouwing van de ketelhuis en speelplaats de verwarmingbuizen worden daar gelegd, zoals ik op log 27 Badafdeling bij de jongens op site heb geschreven. Vogens van Jan jonkman schreef mij dat de nieuwe ketelhuis in 1948 was begonnen. Hoe kan dat ik op mijn leeftijd 14 jaar de boven kleermakerij met mijn 2 ogen door het raam heb gezien dat daar wordt de nieuwe ketelhuis gebouwd. En dan kijkt ook naar de speelplaats foto 3 de onderafdak minder dan 10 grote ruiten en paar kleine ruiten waren stuk die wordt met de triplex houten vervangen door het gebrek van geen voorradig ruitenglazen in het Tweede wereldoorlog in 1943. Dat ik heb onder de spelen met de bal per ongeluk naar paar grote ruiten geraakt en dan ik heb voor paar gulden betaald onder de genoteerde boekje Br Theobertus. En dan verder vraag ik jullie af toen de badafdeling bij de jongens in 1943 wordt geopend en de waar kwam de warm waterinvoering vandaan? De oude ketelhuis ( van het voorgevel gebouw ivd) was al afgebroken. br Rupertus als de stoker in het lange jaren vanaf in 1933 t/m 1943 en zeide hij dat hij was zeer blij van het vuile werk geheel was vandaan. In 1948 in de zomervakantie de eindigde van Br Hadelinus overste dat ik ben ook aanwezig met hem de afscheid heb genomen en ook de mannen oudeleerlingen de retratie in midden augustus 1948 worden gehouden, en zag ik de speelplaats was normaal en bestaat de draaimolen en schommels nog . Toen ik met de klasgenoten en Br Judocus op de speelplaats bij de draaimolen hedft de foto gemaakt en ligt nog bij mijn zoon thuis in de doos. Als ik hem zie dan zal ik vragen of de foto nog in de doos ligt en laat die in de ivd theerestraat42 op de plaats zitten. Maar hopelijk dat die zou wel vinden? De zomervakantie in 1943 werd 2 weken verlengd de reden van de verwarmingbuizen op de speelplaats wordten gelegd. De nieuwe kegelhuis in 1943 de invoering van de verwarming de kolen en 1948 werd de ketelhuis van binnen veranderd van kolen naar de stookolie daarna na 1960 wordt vervangd met de aardagas en ook elke de kraan van de verwarming wordt ook vervangen met de speciaal kraan. De foto op speelplaats waar daar de verwarmingbuizen worden gelegd in 1943 opgemaakt. Heb ik wel gelijk of niet gelijk maakt mij helemaal niet uit. Gaarne de oplossing van de mijn raadsel is belangerijk. Foto 1 dat vond ik erg leuk en zeer ouderwets en lijkt op beetje kermis draaimolen. Vermoedelijk de rechts de Br Berthilo en Br Phontius de foto wordt gemaakt in 1925 denk ik dat Br Otgerus die ken ik hem heel goed hij was de echte Bredanaar en zijn ouders, broers en zussen heeft met mijn vader in contakt gehad en ik ben ook meermalen bij hem zijn broer en zussen thuis op bezoek als ik op vakantie ging. Br Otgerus zijn broer ook de Broeder Marcellinus dat hij vroeger op ivd als de huisknecht was werkzaam en later werd hij overgeplaatst naar Maastricht in 1932 en kwam de opvolger Br Placintius heeft zijn een vinger van de hand kwijt geraakt. Waarvan dat weet ik niet ! Weet jullie dat?? Rene van der Veen. dat???
Frans van Rijn en Jan Keizer, wat Frans hierboven schreef dat de vakantie met één week werd verlengd was het in 1948. De speeltuigen, zoals beide schommels en de draaimolen werden ook in 1948 na de renovatie van de speelplaats verdwenen. De gehele speelplaats werd opnieuw betegeld. Dat was in de tijd dat ik met onze klasgenoten naar de groep van Br. Theobertus was gegaan. Ik had net als Frans deze werkzaamheden op de speelplaats nog gadegeslagen. Jan, je vraag hierboven wanneer deze foto was gemaakt was het ook in 1948. Tevens was het ketelhuis gereed gekomen om te beginnen met stoken eerst met steenkolen en later na de jaren 60 uit aardgas.
Jan Jonkman
Frans van Rijn
O, dan heb ik me vergist, ze lijken veel op elkaar, dus foto 2 werd bij meisjesafdeling gemaakt. Ik kwam in het jaar 1952 op IvD, de eerste jaren op voorschool en rond 1954 was ik overgeplaatst naar de jongensafdeling. En ik weet nog beetje dat er geen speeltoestellen op de speelplaats meer stonden. Maar ja, ik kan me vergissen,,,,
Jan Keizer
Jan Keizer - Ik bedoelde niet het speeltuig op de bovenste foto met Bro. Otgerus, die was al eerder afgebroken en in welk jaar??? Frans
Jan Keizer - De bovenste foto van de renovatie van de speelplaatsen werd gemaakt bij de meisjesafdeling en de onderste bij de jongensafdeling.
Ik heb die verbouwing wel meegemaakt en heb ook een HOERA geroepen toen ik onder die grote vakantie een bericht kreeg dat de vakantie met een week verlengd werd, ik kon toen de kermis in Wassensaar nog meemaken.
De speeltuigen hebben er tot na 1951 gestaan, in welk jaar die zijn verdwenen, dat heb ik niet meegemaakt. Frans
Beste kijkers en lezers
Foto nr. 1: Overdekt draaimolen. Helemaal rechts: br. Otgerus.
In het midden van de speelplaats stond lang ijzeren hek om duidelijk te scheiden dat de kleintjes aan één kant moesten blijven en de grote jongens aan de andere kant. Maar later mochten alle jongens, klein of groot door elkaar lopen en voetballen. Bij de kant van de afdak stonden twee ijzeren doel. Elke avond kon men voetballen en dankzij felle verlichting was geen probleem om tot ongeveer 22.00 uur met voetbal te spelen of iets leuks anders doen.
Door snelle groei van aantal kinderen werd naast de kapel van de jongens nog een speelplaats aangelegd. Daar kwamen vooral de jongens van br. Theocritus spelen.
Foto nr. 3: vroeger werd het IvD gebouw verwarmd door steenkool, later stookolie en nu met gas. Onder het gebouw stonden behoorlijke diepe gangen met dikke verwarmingsbuizen en leidden allemaal naar het ketelhuis, helemaal achter in het gebouw.
Wanneer deze foto´s gemaakt zijn, weet ik helaas niet.
Jan Keizer