24. Wasserij bij IvD

1

2

 

V.l.n.r.: Met lantaarnverlichting Martha Pension gebouw, transformaterhuisje, wasserij, meisjesafdeling.
 
 
3
Prachtige tuin achter voorheen wasserij, links is Martha Pension gebouw.
 
4
Zo werd onze wasgoed machinaal geschreken
 
5
Zo ziet voorheen wasserij nu eruit, ik weet niet waarvoor deze kamer dient.
 
©IvDVariatie
 
 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Nou mij zeer het bekende de wasserij dat de alle ondergoederen, bedlakens,slopen. enze worden daar gebracht en daar worden gewassen, gedroogd, strijken, opvouwen. daar werken de oude leerlingen en half volwassen meisjes, leerden ze als de huishouden dat op ivd bestaat het niet op de huishoudschool. mijn goede overhemd, en kousen die wordt door de wasserij geheel verknoeid. zo pas nieuwe gekochte overhemd de mooie kraag dat ik eenmaal heb gedragen en in de mand naar de wasserij. Nadien de overhemd past mij niet meer. de Halswijde wordt flink ingekrompen en mouwlengte nen lengte wordt korter dat betekent of ik terug als een dwergje jongen. de goede dunne zwarte kousen wordt ook ingekrompen en trok ik de kousen aan voelde ik zeer eng. de kapotte gat van de kousen wordt gestopt met dikke wolgaren. potverdomme dat past er niet dat ik in de kapel op de bank moest knielen, kreeg ik de pijnelijk aan mijn knie door het verkeerde met de dikke wolgaren heeft gestopt en ook van achter voet hetzelfde en kreeg ik gemakkelijk blaar aan mijn voet dat ik te veel heb gelopen. onder de vakantie de mijn ouders begonnn er voor klachten over de overhemden en kousen dat voor hun de veel kosten moesten opdraaien. Daar de wasserij op ivd de zusters geen goede ervaringen naar de wassen op wol, katoen, zijde, linnen die mochten nooit samen gelijk gewassen. dus moeten altijd van wol en katoen apart gewassen en voor zijde moest eigenlijk met de handen wassen. ik heb vernomen van de dove meisjes vertelde mij dat de ongewassen kousen die de kapotte gaten hebben gestopt onder de stinkende en zwetende voeten. dat was niet verstandig anders kan het gevaar van de besmettelijk ziekte invoeren op het geheel ivd. zoals de 15 T.B.C. jongens dat ze de besmettelijk ziekte hebben gekregen door een Broeder. Zo verschrikkelijk de slechte aandacht voor de volksgezondheid onder de directeurschap Mgr Hermus en Mgr Terwindt. dat ze helemaal niet hebben geleerd. nou nu zeer gelukkig dat ging alles veranderen door de grote dank aan de directeur Jan v Overbeek en Jan v Eijndhoven dat op ivd zo weer goed voor de jongens en meisjes van hun gezondheid mogen blijven leven. Nu voor de wettelijk op idere school in Nederland voor de jongens en meisjes zo verplicht aan hun gezondheid goed blijven onderhouden zoals op ivd en Viataal ook hetzelfde. Van vroeger was zo erg verschrikkelijk door te veel verkeerde dingen hebben gemaakt dat is nu voor altijd moesten afgelopen zijn. God dank!!!! Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Vroeger had IvD ongeveer 1000 bewoners (zusters, broeders, priesters, jongens, meisjes, oud bewoners). Regelmatig werden de bedden verschoond. Vuile wasgoed ging naar de wasserij naast de meisjeafdeling. Honderden slopen, lakens, onderbroeken, hemden, enz werden elke dag gewassen en gestreken en kwamen later op juiste bestemming.

Ik wil jullie nog iets vertellen, wat ik meegemaakt hebt, ik weet nog heel goed!!!

Mijn moeder had prachtige witte overhemd gekocht voor mij en nam ik mee naar IvD. Op warme zondag heb ik hem gebruikt en maandag gooide ik hem in de mand, bestemd voor vuile wasgoed.


Enkele dagen later wou ik hem weer gebruiken. Ik schrok me dood! De mouwen waren bijna voor de helft ingekrompen en fonkenieuw overhemd was zo stijf (kwam door teveel stijfsel in de wasserij)!!! Potverdikkeme en toen ik thuis bij mijn ouders kwam, liet ik hem aan mijn moeder zien. Nou nou, wat was zij erg woedend!! Hahahaha!!!

Jan Keizer